Dyslexie op het Sondervick

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatica Gecombineerd leren. Vereiste voorkennis: • Vlotte PC-basisvaardigheden • Basis werken met internet • Nodige zelfdiscipline voor uitvoeren.
Advertisements

Radboud Universiteit Nijmegen
Wat bedoelen we ermee? Hoe volg je dat?
Dyslexie ‘leren omgaan met …………………..’
Informatieavond Leerlingenzorg.
Koninklijk Paleis, Amsterdam Van Vonderen Schildersbedrijf, Bergeijk.
DYSCALCULIE OP DEN BONGERD
Informatieavond groep 3 en 4
Welkom Dyslexie op Het Vlier.
komt uit het Grieks en Latijn betekent slecht
Programma 28 november 2012 Opening Toelichting protocol
Welkom !! Ouderavond klas 2 19 november Opening door Mevr. W. Laval de directeur van onze school.
Het Assink Lyceum.
DYSLEXIE VOORLICHTING
Wij nemen je mee naar de Basisschool in het centrum van Turnhout.
Gemaakt door Michelle Boudens
Zorgprogramma Leerstoornissen Herlaarhof
Taal- en spraaktechnologie voor mensen met een leesbeperking
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Thema 1: Hoezo dyslexie? Dyslexie in het VO
Vergoedingsregeling dyslexie
Methode: Schrijven leer je zo
Dyslexie op ‘alle leeftijden’
Veerle Vandelacluze KATHO
Dyslexie.
SCHAKELKLASSEN LOKAAL EDUCATIEVE AGENDA 12 JANUARI 2010.
Rekentoets locatie DEN BONGERD.
Onderzoek naar leren lezen en spellen
Thema 2: Signaleren van leerlingen met dyslexie Overgang PO – VO
Rekenproblemen en Dyscalculie
Effectief leesonderwijs
Dyslexie De Wissel Herlaarhof.
Marco van Gijzen & Allard Bouwmeester
Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool is er.
aFscheid einde schooljaar
Informatie groep 4 Schooljaar Ochtendprogramma Inloop 8.15 tot 8.30 uur Inloop 8.15 tot 8.30 uur Kring - Trefwoord of viering Kring - Trefwoord.
Dyslexie op de Rientjes Mavo
Klas 3. Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool.
Leerlingzorg op Zorgvliet Bianca Meijer intern begeleider
Hoofdstuk 7: Erfelijkheid
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Ontwikkeling van het basisschoolkind
Weigering van lln met specifieke onderwijsbehoeften Inschrijven onder de ontbindende voorwaarde van onvoldoende draagkracht.
College 1; lezen. Sheets: Kamer: ML
DYSLEXIE VOORLICHTING Dare to be a winner.
WERKEN MET DE KAART Dries Wijckmans. Probleemstelling ■Welke methodes kunnen we toepassen om snel en efficiënt informatie op te zoeken in de atlas.
WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND VAN GROEP 3. Even voorstellen Op de maandag, dinsdag, woensdag en donderdag sta ik juf Hilde voor de klas. Op vrijdag staat.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Specifiek Diagnostisch Protocol Lees- en spellingproblemen en dyslexie.
Dyscalculie uit: en APS workshop dyscalculie.
Dyslexie Jongvolwassenen met dyslexie folder; CODE lessius.
ENERGY HIGH op holistische wijze energiek en gezond.
Thema 4: Begeleiding van leerlingen met dyslexie Vakinhoudelijke begeleiding Nederlands.
Dyslexiebeleid Open Huis.
Bouw! (van Lexima) Een interventieprogramma waarmee leesproblemen bij risicoleerlingen in gr 2 t/m 4 worden voorkomen.
Leren lezen, spellen en rekenen. Vooral een kwestie van goed onderwijs
Leren Lezen op de 1e Amstelveense Montessorischool
Ouderavond Cambridge 2016.
Dyslexie: van theorie naar praktijk in de klas
Vaardigheden 1. Het opzetten van een vaardighedenlijn voor leerlingen van de brugklassen. 2. Voor vakdocenten inzichtelijk maken wanneer welke vaardigheden.
Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte
Informatieavond Kurzweil (basis).
informatieavond groep 3
Leren lezen, spellen en rekenen. Vooral een kwestie van goed onderwijs
Werkgroep Dyslexie-Onderwijs
Les 5: rekenen met grafieken, diagrammen en tabellen
Het programma opent met de mapjes ‘jaaropbrengsten’, ‘handleiding’ en ‘knoppenblad’
Het programma opent met de mapjes ‘jaaropbrengsten’, ‘handleiding’ en ‘knoppenblad’
Taal en Theorie les 3.4 Wat kan er misgaan bij het spreken, verstaan en lezen? Het proces van spreken Het proces van verstaan Afasie Dyslexie.
Transcript van de presentatie:

Dyslexie op het Sondervick Hoe gaan we dáár mee om??

Wat is Dyslexie? Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor. Officieel wordt dyslexie in Nederland aangeduid als: "Een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau." Hardnekkigheid is een belangrijk kenmerk van dyslexie, niet alleen bij het leren lezen en spellen, maar ook bij het snel en vlot kunnen lezen.

In beweging Op dit moment staat het protocol ter discussie en wordt aangepast waarbij het accent zal liggen op: Wat kan de leerling wel? en hoe geven we de leerling de beste kansen?

Werkzaamheden voorafgaand aan het schooljaar Screening van het digitaal overdrachtsdossier BaO Juni / juli voorafgaand aan het nieuwe schooljaar

Risicogroepen worden in kaart gebracht. Twee groepen: Groep leerlingen met dle <36 Groep leerlingen met dle 36 tot dle 45 Juni / juli voorafgaand aan het nieuwe schooljaar

Werkzaamheden tijdens het schooljaar Organiseren van onderzoek in de eerste schoolweken Leidraad onderzoek is ‘protocol dyslexie vo’ Onderzoek: Technisch lezen Begrijpend lezen Spelling Rekenen Betreft alle eerste jaars – ook voor leerlingen die met een verklaring binnenkomen. Verwerking en analyse onderzoek

Inventarisatie van de begeleidingsbehoefte Technisch lezen Begrijpend lezen Spelling Rekenen Groepen maken voor Technisch Lezen: afhankelijk van behoefte en mankracht voor leerlingen met een dle <36 (voornamelijk vmbo)

Compenserende maatregelen Dedicon (www.dedicon.nl) Organisatie die schoolboeken op cd zet cd’s bestellen we op verzoek van ouders en leerling je geeft aan welk boek of boeken je wilt kosten € 4,50 per disc zijn voor de school (onder voorwaarden) jij en je ouders tekenen voor ontvangst en gaan accoord met de voorwaarden in de week van boeken inleveren, lever je de cd’s in Sondervick College levert de cd’s in bij Dedicon Cd’s zijn thuis te beluisteren met speciale software voor hulp bij het leren en maken van huiswerk

Begeleidingsmaatregelen Spraakprogramma: ClaroRead Programma op het netwerk dat teksten voorleest proefwerken, toetsen, teksten, boeken (niet bij Dedicon) Mogelijkheid om webinhoud voor te lezen

Dyslexievraagbaak Raadgever RT-team kan vragen beantwoorden over dyslexie en mogelijke hulp

Dyslexieonderzoek In het eerste leerjaar hulpprogramma’s voor leerlingen voor taal en rekenen Al dan niet starten met dyslexieonderzoek (kosten voor ouders € 300,00; eventueel € 150,00 retour)

Afwikkeling dyslexieonderzoek Eventueel afspraken maken met ouders en leerling voor de bespreking van het onderzoek. Dyslexiepas aanmaken in een gesprek met de leerling Consequenties dyslexie en leren bespreken in een bijeenkomst met leerlingen.

Concrete faciliteiten, [Vanuit het protocol] tijdverlenging toetsen aangepaste beoordeling gebruik eigen laptop spraakprogramma gesproken boeken - Dedicon zie ook dyslexiepas

Dyslexiepas Voorkant

Dyslexiepas achterkant

Wat kun je doen voor een kind met dyslexie? Begeleidingsbehoeften, zoals omschreven op de pas, in acht nemen. Begrip tonen, ondersteunen, geduld hebben Goed contact hebben (mentor is belangrijke persoon) Resultaten goed volgen via Magister

Waar ligt de grens? Het is niet mogelijk individuele hulp te bieden omdat dit niet te bekostigen is. Aangepaste individuele toetsing – wel rekening houden met………….. Vrijstellingen voor vakken zijn niet toegestaan in de onderbouw (leerjaar 1 t/m 3) Geen aanpassingen voor Engels en Nederlands Het loslaten van het niveau: havo en vwo - de eindexameneisen blijven namelijk gelijk

Dank voor de aandacht!