Periode 4.2 H14 Biotechnologie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kunnen microben wel nuttig zijn?
Advertisements

Madelaine Postma, Carlijn Beemsterboer & Lisa Rozema
BEER the healthy fuel That keeps men going….
Azijn, mosterd, en olie.
Totaal aan Ppt H1 (Am) 5 Havo.
LO41 A, B, C Periode 3.
BIOTECHNOLOGIE Biotechnologie omvat technieken en productieprocessen waarbij gebruik wordt gemaakt van levende organismen of delen van organismen.
Stofwisseling.
Celademhaling & gisting
Dissimilatie en Assimilatie
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
B3 Glucose als grondstof
Erfelijkheid Basisstof 11 en 12.
Dissimilatie Levert energie.
van grondstof naar product
5. Brood nodig Recept / gisting
Alcohol en Biotechnologie
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Bereiding van chocolade
Eva Bekemans Danaaï Vroman
In vivo fluorescentie van NADH in gist
Assimilatie / dissimilatie
Assimilatie en dissimilatie
Assimilatie en dissimilatie
Overzicht van de stofwisseling
KULeuven: fermentatie van hydrolysaat
Wat zijn microben?.
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Voedselhygiene.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Periode 5 LTO32.
1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
Afwegen van de ingrediënten;
Op de boerderij.
Les 4 Fotosynthese en Ademhaling
AEROBE EN ANAEROBE CELADEMHALING
Wat voedt jou deel 1..
Duurzame energie Biomassa.
12.4 Dissimilatie Dissimilatie is het afbreken van grotere moleculen in kleinere, waarbij energie vrijkomt en wordt vastgelegd in de vorm van ATP. Deze.
Thema groeiomstandigheden
Dissimilatie Thema 1 stofwisseling.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Thema 2 PLANTEN Basisstof 4 BLADEREN.
Groei Micro organismen.
Voedings-typen Energiebron Koolstof (C) -bron Zuurstof HLO BML
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
EASMHS01K Presentatie titel
Voedings-typen Dieren en sommige schimmels
Knutselen met DNA VWO.
Stofwisseling Thema 1.
H7 Celstofwisseling.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Basisstof 3 Dissimilatie
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
Wat zijn microben?.
Kaas bereiden.
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Thema 3 ecologie.
Dissimilatie Anaeroob
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Basis Voedingsmiddelen Les Zuivel Melk en melkproducten 2
Voedsel bereiden.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

Periode 4.2 H14 Biotechnologie

Lesstof Toets H7.5 Fermentatie H14 in zijn geheel (14.1-14.6)

Link film: http://youtu.be/p6w5-mi_ToM

Celademhaling = aerobe ademhaling

Fermentatie (gisting) = anaerobe ademhaling = afbraak van glucose zonder de hulp van zuurstof

Alcohol fermentatie In 2 stappen wordt pyrodruivenzuur (pyruvaat) omgezet in ethanol en koolstofdioxide

Melkzuur fermentatie In 1 stap wordt pyrodruivenzuur (pyruvaat) omgezet in melkzuur (lactaat)

Methoden van fermentatie Vast substraat fermentatie Vb bereiding van zuurkool Vloeibaar fermentatie Bereiding van alcohol Batch fermentatie Continue fermentatie

Bereiding van brood http://youtu.be/4SosPuWAg7g Ingrediënten: Tarwemeel,water, suiker, zout, vitamine c Micro-organismen: gist Saccharomyces cerevisiae Enzymen: maltases, saccharases Fasen: mengen, gisten(rijzen, fermenteren), bakken

Bereiding van bier http://youtu.be/Vo5dypGiFjM Ingrediënten: hop, wort( water, gerst), mout Micro-organismen: gist Enzymen: amylases Fasen: mouten(enzymen komen vrij), brouwen (suikers kleiner gemaakt), fermenteren (gist doet de omzetting van suiker naar ethanol en CO2) en lageren(nagisting)

Bereiding zuurkool http://youtu.be/tCPYMXcG6sE Ingrediënten: witte kool en zout Micro-organismen: melkzuur bacterien Enzymen: Fasen: gesneden kool, voorfermentatie, vergisting 1ste stap, vergisting 2de stap

Bereiding van kaas http://youtu.be/wjHDYZK0vFo Ingrediënten: melk Micro-organismen: melkzuur bacteriën Enzymen: chymosine (eitwitsplitsend enzym) ,lactase Fasen: verzuring, coaguleren, scheiden van de wrongel, persen, zouten en rijpen

Bereiding van yoghurt http://youtu.be/F_GmqQEYENQ http://youtu.be/kecBi27dhjw Ingrediënten: Micro-organismen: 2 soorten thermofiele bacteriën: L.Bulgaricus, S.thermophilius Enzymen: peptidasen en lactasen Fasen: pasteurisatie en fermentatie melk

Productie van antibioticum http://www.gezond24.nl/tv-uitzending/NPS_1206680/Labyrint-Schooltv-Antibiotica-en-resistentie

huiswerk Vragen H14 1t/m 26 >75% 1 toetsvraag >90% 2 toetsvragen

Regelgeving biotechnologie http://www.overheid.nl/biotechnologie/regels/

Regelgeving biotechnologie In Europa zijn biogewassen alleen toegestaan als is aangetoond dat ze geen schadelijk gevolgen hebben en voor mens en milieu. Een biogewas mag pas op de markt gebracht worden als Is onderzocht wat de effecten voor mens milieu zijn Er vermeldingen worden aangebracht op producten waarin het is gebruikt Als de volgende schakels in de productieketen zijn gewaarschuwd over het gebruik van GGO

Stelling 1 Het veranderen van de genetische code van ons voedsel brengt risico’s met zich mee die we nooit mogen nemen

Stelling 2 Als Europa concurrend wil blijven in de wereldwijde landbouwsector zullen we mee moeten gaan in de biotrend.

Stelling 3 Het verbouwen van biogewassen is een oplossing voor het wereldvoedselprobleem en moet daarom gestimuleerd worden.

Stelling 4 Consumenten moeten weten of producten genetisch gemodificeerd zijn

Toetsvraag Leg uit waarom er meer angst is voor de gevolgen van moderne biotechnologie dan voor de klassieke technologie?

Toetsvraag