Water: vroeger en nu Water in Herent.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KLIMAATVERANDERING Na deze les moet je weten:
Advertisements

Waarom ben ik hier op aarde?
Wateroverlast door verandering in het weer
Wateronderzoekers Ateliers Is water levensnoodzakelijk ? Hélain Peters : Prof. Jean-Paul Delhaye en Dr. Mounir Legssyer Laboratoire d’Agrotechnologies.
Riolering Hoograven fase III
§ 4 WATER, DE WITTE OLIE.
Milieubeheer ThinkQuestalleen tekst © 2000 TQ team ll055.
Van groep 5 Windenergie.
Gemaakt door Lien Van Gucht en Rani Vandenbroeck
Door Lucas Brosky Groep 6b 25 mei 2012
Dit is mijn presentatie over...
Het water hier op aarde 2x Dat raakt nu op 2x
WWf Door Wouter En Omar.
Mijn tred is lichtvoetig, ik zie en begrijp en
Zingen Vers 1 In het begin lag de aarde verloren,
Gemaakt door Mila en Luuk
Preek: Wat staat ons te wachten?. De wederkomst en het eeuwige leven.
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
Door Frederik Debrouwere Liesbet Crauwels
Gemaakt door clem Felix Parnian Alicha. De beaufort ligt tussen 2 en 3 wind kracht. De wind komt Uit het Noord Oosten. De Minium temperatuur is 12 graden.
Collector Molenbeek fase 3 – Hauwerzele en Blareveld
3.2 Veranderingen van landschapsones
Inleiding   In april 2010 werd Rio de Janeiro getroffen door extreem hevige regens en werden delen van sloppenwijken verwoest door aardverschuivingen.
Pidpa – HidroRio in Willebroek
Infovergadering Project: Hasselt Stevoortse Kiezel fase 2.
Zorgdragen voor anderen: wat komt er in de praktijk van terecht? Femmianne Bredewold 3 oktober 2014.
Stoppen met roken en afvallen gaan goed samen.. Onze beperkte middelen dwingen ons tot creativiteit.
Het hart van een mens is als een spons
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Een quiz over… water.
Winge - Molenbeek Situering – Actoren Knelpunten Winge Algemene aanpak
Enkele mooie gedachten
De woorden die je vandaag leert: helaas natuurlijk de natuurclub de straat allemaal de kunststof het afval de grondstof voldoende.
Instapquiz AK HAVO 3 Periode 1
Wees wijs met water het kan echt op!.
Instapquiz AK HAVO 3 Periode 1
Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Hoop doet leven HC zondag 17 Job 19 1 Petrus 1
2VMBO B/K Mens & maatschappij
 Wat is biomimicry  Wat hebben we geleerd  Onze mening over de lessen  Biomimicry in de toekomst  Ons plan  Quizz !!!!!!!
Van Engel, Minke en Helen
Overstromingen in Jakarta Waarom deze megacity regelmatig onder water staat.
Thema 4.
MIJN SPREEKBEURT GAAT OVER: WATER
- WIRIXSTRAAT – HAMELSTRAAT - STEENBAKKERIJEN - LEGASTRAAT - EMIEL DEWITTSTRAAT ONTWERPFASE Gemeente Niel: Wegen- en rioleringsprojecten:
Project: Albertkanaalstraat & Overdemerstraat Infovergadering.
Mijn gemeente Leeruitstap Schoolomgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Doortocht Itegem - Aanleg riolering en wegenis - Voorstelling bewonersvergadering 25 april 2013.
2 TH Hoofdstuk 4 Water § 7-8 Wereld. Bijna 7 m onder de zeespiegel Laagste punt van Nederland: hoe laag? Laagste punt.
Project K : Rioleringswerken Wortel kolonie Voorstelling bewonersvergadering 4 september 2013.
DE ZONNE /AQUA ENERGIE COLLECTOR Sondervick College AT2B VELDHOVEN Bart Gerritsen Melissa Schmidt Rowin Gabriëlse Chloë Strauss Wouter van Vlerken.
Door Kaoutar Elkaouini, Susan van Rijn, Lisa van Neck, Yara Bank en Daniëlle Roest. Thema: water.
2 vwo 4 Water: soms teveel, vaak te weinig § 2-5
2 hv 4 Water: soms teveel, vaak te weinig § 2-5
Project x Hoe Ziet De Wereld Van De Toekomst Eruit.
Een project over watergebruik in een mondiaal perspectief voor de bovenbouw BO en de onderbouw VO Een uitgewerkt lessenserie met een praktijkles in de.
Zonhoven: Kriekelstraat, Bruinstraat ea 30 april ZONHOVEN KRIEKELSTRAAT, BRUINSTRAAT, KOLVERENSTRAAT EA TOELICHTING DOOR MARC VANDECRUYS.
1 Gemeente Rijkevorsel: K : Wegen- en rioleringswerken in Looi – Looiweg - Smeel 14/06/2016.
1A. Welk beroemd plein ? 1B.Welke beroemde architect ontwierp de straatlantaarn op dit plein?
1 BRASSCHAAT: Wegen- en rioleringswerken Het Leeg - Aanleg riolering en wegenis -
Duurzame energie. Wat is energie? Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen of te denken Wij halen energie uit ons eten en drinken Om licht, geluid of.
Snuffelen in de natuur… De sloot en deDe sloot en devijver.
Welkom; fijn dat je er bent! Wat willen we? Wat willen we? Wat is er aan de hand? Wat is er aan de hand? Wat is er aan te doen? Wat is er aan te doen?
IBA BEHEER HEIST-OP-DEN-BERG
Project:Hossenstraat Tongeren
Beschrijving van het probleem
Water, zo gewoon, maar toch uniek
Gemeentelijk Rioleringsplan Haarlem voor periode 2018 t/m 2023
Wat gaan we vandaag doen
ONTWERPEN LES: HELP! TEVEEL WATER!.
Transcript van de presentatie:

Water: vroeger en nu Water in Herent

WATER Klasgesprek Waarom is water belangrijk? Waarom is water belangrijk in de wereld? Waarom is water belangrijk bij ons? Waarvoor wordt water gebruikt? Waarom is water ‘levensnoodzakelijk’? Is water steeds iets positiefs?

Water in Herent: Vroeger en nu De Heersemmolen watermolen Veltem-Beisem Gebouwd voor 1356 Molen en rad + woning Water uit Molenbeek Met behulp en kracht van water, meel maken

Water in Herent: Vroeger en nu Afbeeldingen Heersemmolen

Water in Herent: vroeger 1906 Een grote wolkbreuk zet Leuven en Herent onder water Ontstaan meer van 18m breed, 200m lang en 6,5m diep Veltem werd verwoest, Winksele overstroomde In 1906 brak op 14 mei een grote wolkbreuk uit over Leuven en Herent. Hierdoor overspoelde een groot gedeelte van Herent. Er was zoveel water dat er zelfs een meer ontstond van maar liefst 18m breed, 200m lang en 6,5 meter diep. Probeer maar eens te bedenken hoe diep 6,5 meter is. Hoe hoog zou onze klas zijn? Hoe hoog is 6,5 meter dan? Een groot gedeelte van Veltem, voornamelijk het gedeelte aan de Brusselse Steenweg werd verwoest. Winksele werd bijna volledig overspoeld. Hoe zou dit gekomen zijn? (De rivieren traden uit hun oevers, de riolen en grachten konden de watermassa niet tegenhouden)

Water in Herent: vroeger Afbeeldingen 1906

Water in Herent: Vroeger Duigemhof en de Hogebeek Wie herkent de boerderij op deze afbeelding? Dit is het Duigemhof en is gelegen in Herent, niet ver van De Kraal Centrum. Hier tradt de beek ‘de Hogebeek’ uit haar oevers waardoor de velden rondom het Duigemhof onder water kwam te staan. De inwoners van het Duigemhof hebben met een plaatje aangeduid tot waar het water toen wel niet gestaan had. Om jullie een idee te geven van hoe het er daar toen uitzag, kijken we eens op de website van World Under Water, waar je zelf een plek kan ingeven en bekijken hoe deze eruit zou zien onder water. Zo kunnen wij zelf een idee krijgen over hoe het Duigemhof en het gebied daarrond er toen moet hebben uitgezien.

Water in Herent: Vroeger World Under Water Intypen: Duigemhofstraat, Herent

Water in Herent: Nu Door de lessen uit het verleden, nu ‘waterbeheersingsplan’ Elk jaar herbekijken en updaten van ‘waterbeheersingsplan’ Prioriteitenlijst Wat kan men doen tijdens het jaar om wateroverlast te voorkomen? Het waterbeheersingsplan is een plan om het water in de gemeente onder controle te houden. Men wil met de maatregelen in dit plan de waterkwaliteit verbeteren en de kans op wateroverlast en overstromingen gaan verminderen. Elk jaar wordt dit plan herbekeken en wordt het plan aangepast aan de nieuwe omstandigheden. In dit plan zijn alle beken en sloten van Herent opgelijst. De volgorde wordt bepaald op basis van het risico waarop deze beken of sloten zouden kunnen overstromen. Degene die bovenaan staan, moeten het eerste leeggepompt worden wanneer er wateroverlast zou dreigen. Zou de Hogebeek hoog of laag op de prioriteitenlijst staan? Wat denken jullie dat men kan doen om wateroverlast te voorkomen? (slib ruimen, grote riolen, wachtbekkens maken)

Water in Herent: Nu Wachtbekken Hogebeek Rioolwater Hogebeek

Water in Herent: Nu Zuinig watergebruik Water alsmaar schaarser Plan voor zuinig watergebruik in Herent Zuivering van regenwater Blauwe stap Scheiding hemelwater en afvalwater

Water in Herent: Nu Wat kan ik doen? Waterslikkers proper houden (bladeren/vuil verwijderen) Niet sluikstorten Geen vuilnis op straat Niets in de waterduikers werpen …? De gemeente Herent vindt het belangrijk dat ook haar inwoners meehelpen om wateroverlast tegen te gaan.

Water in Herent: Nu Water zal voor problemen zorgen. Door opwarming van de aarde: meer overstromingen, hevige onweersbuien, uitzonderlijke weersomstandigheden, hevige woede-uitbarstingen van de natuur (- voorbeelden?) Water zorgde in het verleden al voor heel wat problemen. Maar zal ook nu nog gevaarlijk kunnen worden. De opwarming van de aarde speelt hierin een grote rol.

Water in Herent: Nu Gevaar voor overstroming in Herent. World Under Water Intypen Termerestraat 23, Herent