BIJEN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bezoek aan een BIJENKORF. Bezoek aan een BIJENKORF.
Advertisements

Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
Dieren en hun nest Ook dieren bouwen!.
De kringloop van de kikker
VREDESCAFE AMSTERDAM PRESENTEERT NIEUWE LENTE NIEUWE GELUIDEN.
Welkom iPad of Laptop uit. Tassen tegen de achterwand s.v.p. Ga rustig zitten en wacht tot de les begint. Tafels staan opgestapeld, blaadje met pen ligt.
Jong-leren in Kwintelooijen
Thema 2 Planten.
Teylingen College 2012 Bloemen, vruchten, zaden.
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
Fotografie Harry Leurmans
Goed beheer of wanbeheer?
BLOEMEN, ZADEN EN VRUCHTEN
Thema 4 DNA Ongeslachtelijke voortplanting.
Bloemen, vruchten, zaden
Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë
Orchideeën Met haar wel soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je.
Samenstelling en taken
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
HERFST Met het tweede leerjaar op speurtocht …
Thema: Voortplanting bij bloemplanten
Kleuren om (van) te snoepen
Orchideeën Met haar wel soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je.
Bijen Bezige beestjes Natuur- en Milieu Educatie (NME)
Thema 2 Planten Basisstof 3 K4
Bijtjes in klas 1A Papa van Nand.
Bijen verzorgen is lekkere honing eten
Sociaal gedrag.
Planten.
Vlinders Daphne voorbach
Ik nodig je uit tot een nieuw begin.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
3.3 zaadplanten bedektzadigen bomen
Niveau 5 Pinguïns Angelo Schooljaar
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Thema 4 DNA 4.1 t/m 4.5.
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Voorbereiding post 5 Mmm ... lekker snoepen Groep 5-6.
een les over kikkers (en padden) voor groep 1 t/m 3
18 maart 2014 – Romy Remijnse Heggemus – huismus - boompieper
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
Evolutie van de Bij Van één naar duizenden soorten
Het levende Woord.
De Bij Renzo Wage Groep 5.
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Bijen in de stad.
God maakte in het begin alles.
Regenwormen.
Kijk hoe het groeit ! Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Extra Basisstof 9: De levenscyclus van de bruine kikker
De bouw van een plant.
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
1.
Paragraaf 4 Voortplanting bij planten
Sanne van Grinsven 28 april 2016
QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR????. 1.Ze zitten diep onder de grond, waar het niet vriest. 2.Ze bevatten veel vet. 3.Ze bevriezen wel, maar daar kunnen.
Ontdekkingen in de zomer
PLANTEN voortplanting
Bijen Bezige beestjes Natuur- en Milieu Educatie (NME)
Bloemen, vruchten, zaden
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
Van eitje naar vlinder.
Bloemen, vruchten, zaden
Bezoek aan een BIJENKORF
Planten 4 VMBO BB Thema 1.
5.3 Planten maken.
Zolang er mensen zijn op aarde, zolang de aarde vruchten geeft,
Belang van bijen; wat hebben ze nodig.
Transcript van de presentatie:

BIJEN

Inhoud de koe en de bij. individu. de bij en de geschiedenis. werkster van a tot z. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

de koe en de bij ogen voedsel voor de jongen voortbeweging

Individu ? de koe en de bij. de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

Een bij is onderdeel van een samenleving. Zonder volk heeft ze geen overlevingskans: Een werkster kan zich niet voortplanten, een individuele bij gaat dood van de kou. 40.000 tot 80.000 bijen

de bij en de geschiedenis. de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

de bij en de geschiedenis Wilde bijen leven sinds duizenden jaren in holle bomen

Honing, eeuwenlang de enige zoete stof uit de natuur

Symbool voor de liefde: Soms pijnlijk (de bijensteek) Honing: Symbool voor de liefde: Soms pijnlijk (de bijensteek) Soms zoet, het zoete minnen.

werkster van A tot Z. de koe en de bij. individu. de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

werkster van A tot Z. Dag 1 t/m 6 Cellen poetsen

{ 35,5 werkster van A tot Z. C Dag 1 t/m 6 Cellen poetsen Larven voeren Larven verwarmen

Ventileren

{ werkster van A tot Z. Dag 7 t/m 12 Stuifmeel aanstampen Honing bewerken Honing opbergen

werkster van A tot Z. Dag 7 t/m 12

{ werkster van A tot Z. Dag 13 t/m 16 Raten bouwen Schoonmaken Verkenningsvluchten

werkster van A tot Z. Dag 17 t/m 24 Stuifmeel halen

werkster van A tot Z. Dag 17 t/m 24

werkster van A tot Z. Dag 17 t/m 24 De wacht houden De wachter houdt honingdieven tegen. Een vreemde bij mèt honing wordt wel doorgelaten.

Gestoken worden Bosbrand ? De bij zuigt zich vol met honing en verlaat de kast: kan minder goed steken.

werkster van A tot Z. Dag 17 t/m 24 Nectar halen

werkster van A tot Z. Rond dag 24

nectar en honing. de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

Het belang van de bloem: nectar Het belang van de bloem: Stuifmeel moet op de stamper terecht komen. Insecten zoals bijen kunnen daarin een rol spelen. De bloem maakt reclame: opvallende geuren, kleuren, en vormen. Maar vooral: Er is iets te halen: Nectar en Stuifmeel

Nectar: 80 % water 20 % zoete stof Verzegelde honingcellen Honing: 20 % water 80 % zoete stof

Honing is de wintervoorraad van een bijenvolk. Beneden de 15 graden kan een bij niet goed uitvliegen. Honing uit de kast halen ? Daar staat wat tegenover: Suikerwater. Eén potje honing: 150.000 bloemen

de koningin en haar hofhouding. de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal

voorstellingsronde koningin Lang achterlijf werkster

Veel grotere ogen dan koningin en werkster dar mannetje

Na de bevruchting is er voor de koningin één taak: Hofstaat Na de bevruchting is er voor de koningin één taak: Eitjes leggen, eitjes leggen, eitjes leggen, 1500 PER DAG Achterlijf is helemaal verdwenen in een cel.

De koningin leeft enkele jaren ! De koningin krijgt koninginnegelei, een zeer gezond mengsel van honing en stuifmeel met extra vitamines en voedingswaarde. De koningin leeft enkele jaren ! Werkster voedt moer Ze regelt niets, deelt geen orders uit. Als ze gewond is, wordt ze dood gemaakt door de werksters.

Kijk naar pasgelegde eitjes, Een net gelegd ei van een bij. Waar is de koningin ? Kijk naar pasgelegde eitjes, ze staan rechtop.

Bevruchte en niet bevruchte eitjes De koningin paart één keer in haar leven. Ze draagt haar hele leven levende spermacellen bij zich. Uit een bevrucht ei kunnen zich werksters of koninginnen ontwikkelen. Uit een onbevrucht ei ontwikkelt zich een een mannetje  dar ei larve pop volwassen bij

De grootte van de cel veroorzaakt een prikkel bij de koningin: in een darrencel wordt een onbevrucht eitje gelegd, in koninginne- of werkstercellen wordt een bevrucht eitje gelegd.

De larve die moet uitgroeien tot een koningin, krijgt ander voedsel dan de andere larven: Koninginnegelei. moerdop

Eind van de zomer: darrenslacht De ogen van de dar hebben 7000 facetten. Die van werksters 3000. De dar doet in het volk helemaal niets. Wordt gevoed en verzorgd totdat een nieuwe koningin uitvliegt. Dan volgt de bevruchting, de enige taak van de dar. Eind van de zomer: darrenslacht

ZWERMEN De achterblijvende werksters ventileren de specifieke geur naar buiten. Zo kan de koningin de kast weer terug vinden. STERTSELEN

Na het zwermen

Geschepte zwerm loopt de kast in.

ziektes. de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

35,5 PROPOLIS C 35,5 graden: Een ideale temperatuur voor insecten……….. en voor ziektekiemen. 35,5 PROPOLIS GEZONDHEIDSZORG

wespen en hommels. de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

hoornaar WESPEN Maar enkele weken per jaar lastig.

Hommels Winterjas met streepjescode Heidehoning: Coproductie van hommel en bij

bijentaal. de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

GESPREK ZONDER WOORDEN Bijen zien infrarood licht, bloemen zenden infrarode signalen uit. En wij maar denken dat we de wereld snappen

IVN Consulentschap Drenthe, Simon Olbertijn