Van ‘wuh’ naar ‘alles goed?’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Life in the universe.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Godsdienst.
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Wat mannen echt aan het huilen maakt:
D o e d a g E I N Z E Wat wil ik worden? Ga ik naar Technisch, of naar ASO? Wil ik denkwerk doen? Of toch liever iets met mijn handen? … Al deze vragen.
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Waarom ben ik hier op aarde?
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
LIES werd op jaar, is reeds 13 jaar gestorven en werd dus 14 jaar oud 13 plus 14, 27 een enorm stuk van ons leven 27 jaar geleden in juni,
EEN PAPEGAAI ZONDER POOTJES.
Beelden storm.
Dit is de PowerPoint presentatie van Lidewei, Nienke en Marit 6B
De Slippertjes.
Rusland Kennisquiz.
DE 4 KAARSEN.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Een romantisch sprookje
Een verhaal om te onthouden
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Mijn Boekbespreking gaat over het boek:
Godsdienst 1 1.
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Europa wordt christelijk
TAALVERWANTSCHAP.
Godsdienst. Kennen jullie iemand die ziek is? Hoe zou iemand zich voelen?
Gemaakt door Mila en Luuk
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Geschiedenis van het Nederlands
Genesis 39:6 Daarom vertrouwde hij alles volledig aan Jozef toe; nu Jozef er was, bekommerde hij zich alleen nog om wat hij te eten kreeg.
Wat heerlijk om een schat te vinden!
MET GRAMMATICA MEER SNAPPEN! O O O, WAAROM TOCH?.
De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet.
Het verhaal van Pasen.
De Statenvertaling ‘Het Boek der boeken’.
Mijn verjaardag..
Openb. 4: Ik, Johannes, had een visioen. Er stond een deur open in de hemel. En een stem zei: ‘Klim hierheen op, dan laat ik je zien wat er hierna.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Preek Jakobus 2:
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
De bijzondere baby Tobias Dit verhaal is geschreven door: Jerusha Suze &Lisa.
Duistere eeuwen Prehistorisch Nederlands en Oudnederlands
Uitleg persoonsvorm (pv)
De koning van de kikkers
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Duistere eeuwen Prehistorisch Nederlands en Oudnederlands
Welkom Zondag 30 augustus 2015
Welkom Voorganger: Ds. F. Westermann Ouderling van dienst: K. Muis Muziek: Huisband Schriftlezing: Mattheus 26: 69 t/m 75.
‘Mixed up piles’.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Thema 2. Met zilver bekleed Avraham de stoffenhandelaar was een goed mens. Hij stond altijd voor iedereen klaar. Totdat de zaken zo goed gingen dat.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Het lied van Ora een kerstverhaal. Ara, Era en Ora waren drie zusjes, alle drie op dezelfde dag geboren, precies één jaar en één minuut na elkaar.
Topnerd Tycho Reis naar de ruimte.
De ark van het verbond Exodus 25 : Het oudste Nederlandse zinnetje Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hic enda thu uuat unbidan uue nu.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
HOOFDSTUK 4.2 EUROPA WORDT CHRISTELIJK TIJD VAN MONNIKEN EN RIDDERS.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Lees verder op de volgende dia
Transcript van de presentatie:

Van ‘wuh’ naar ‘alles goed?’ Hoe het Nederlands is ontstaan

EERSTE GEBRABBEL HOE DAN? Stenen tijdperk (tussen een miljoen en 140,000 jaar geleden) Voorouders kregen grotere hersenen Begonnen klanken te gebruiken met betekenis Klanken werden woorden HOE DAN?

Bijvoorbeeld zo: wafwaf eet tuuttuut (geluiden nadoen) iek! auw! (spontaan roepen) hee-hup! (samen kracht zetten) Geluidje voor gevaar of iets anders belangrijks voor mede-oermensen Waar is Wah? (klank voor een persoon)

EERSTE GEKRABBEL van niets naar het alfabet Meer dan veertig klanken en 26 letters. Dat was vroeger wel anders! Het eerste schrift. Een iewiew Van tekening naar teken Man + speer = jagen Je zou maar een Chinees zijn! 70,000 karakters

Abc, een slim idee! Vierduizend jaar geleden, Midden-Oosten Tekens voor geluidjes ipv karakters voor woorden Een aantal letters ipv duizenden tekens Kortom: het eerste alfabet Later meer, ook het Latijnse alfabet> Nederlands.

Taal verandert Nederlands van nu ander dan vroeger Woorden andere betekenis Stout was dapper Hagelslag was echt niet lekker

Indo-Europees Ontdekt door het Sanskriet (India, 2000 jaar geleden) Lijkt verdacht veel op…… Dus: een oertaal Hoe klonk het? Geen idee (geen schrift, niemand spreekt het nog) Wie sprak het eerst? Geen idee (Oost-Europa? Turkije?) Vanuit kerngebied verspreid over Europa, India, Iran Uit Indo-Europees > West-Germaans > Nederlands, Fries, Engels, Duits

Oudnederlands Nederlands tussen 700 en 1150 n. C. Monnikenwerk. Met veer en inkt. In het Latijn Het bekendste Oudnederlandse zinnetje was een pennentestje

Tweet tweet! De tekst: Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu uuat unbidan uue nu Er staat: Alle vogels zijn nesten begonnen behalve jij en ik wat wachten we nu

Langzame veranderingen Gold en old werden goud en oud Herkenbaar? De Olde molen, Oldenzaal Kraft en luft werden kracht en lucht Herkenbaar? In het Duits bleef het zo Hebben was hebban, zoals in het gedichtje. Nu zoudan mensan raar kijkan als je hebban zegt Sterke werkwoorden veranderden soms: Niman en nam werd nemen en nam

Middelnederlands 1 Oud werd Middelnederlands 1150 en 1500 n.C.) Verzamelnaam voor allerlei dialecten en streektalen (Amsterdams klonk heel anders dan Brabants of West-Vlaams.) Iedereen deed maar wat. Eén hant, twee handen. Hij wort. Slaepstu? Alleen rijken en monniken konden lezen en schrijven SMS-taal van voor het mobieltje Einde ME: boekdrukkunst (god zij dank!)

Middelnederlands 2 Veel verhalen kennen we nu nog Middelnederlands leest niet lekker: veel c’s q’s en x’en Kijk maar naar het fragmentje:

Een stukje Beatrijs Middelnederlands Huidig Nederlands Doen si beide te samen quamen. Si begonste hare te scamen, Om dat si in enen pels stoet Bloets hoeft ende barvoet. Doen seidi: 'Wel scone lichame, U soe waren bat bequame Scone ghewaden ende goede cleder. Hebter mi om niet te leder, Ic salse u gheven sciere.' Toen die twee daar samenkwamen Toen begon ze zich te schamen. Want ze stond in haar ondergoed, Met niets op het hoofd of aan de voet. Hij zei: “meisje van mijn verlangen, Ik zal je lichaam gaan omhangen Met mooie sjaals en mooie kleren, Je hoeft je niet lang meer te generen, Want alles ligt voor je klaar.

En toen? Hoe is het Middelnederlands nou uitgegroeid naar onze taal (het ABN) van nu? Dat gaan jullie uitzoeken!