Zorg voor de mens met zorg van de omgeving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Varen op zonne-energie
Advertisements

Crowdfunding voor Zonne-energie in Friesland
Energieke buurt! Zon op School 5 april 2013 Utrecht Peter Dieleman
Informatiebijeenkomst 20 november 2013 Gorredijk Energieneutraal 2020 Programma Opening Zelf groene stroom opwekken Voordelig energie.
Visie ‘t Haarhoes Noordijk 24 april 2013.
Inhoud Ontzorgen Rekenvoorbeeld: gezin van 4 personen
Dorpsraad Keppel en Eldrik
E de gemeente Scholenproject Ede 14 maart Voorlichting energiebesparing Prov.Gelderland - Agentschap.
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE. STELLING 1.  De invloed van de gemeente op de energiedoelstelling is kleiner dan we zelf denken.
Het kan met Zon op Castricum
Energie van en voor Ameland. Wat is AEC  Inkoop groene stroom en gas en verkoop aan Amelanders en bedrijven op Ameland  Zonder winst oogmerk  Zelf.
1 Welkom bij Transitie Roermond. Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (steden, wijken, dorpen, buurten) die zelf aan de slag gaan om hun leven.
Welkom/ Agenda Kennismaking met Erkend Energie Label
Een financiële uitwerking van de zonnepanelen.
Stadsverwarming en alternatieven Gemeente Amsterdam, 18 april 2007, Cooperaties/huurders 19 april 2007, Teus van Eck.
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
HoekscheWaardDuurzaam
Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale 10 mei 2014.
Zon  Energie Inspiratie   Realisatie
22 september 2011 Karin Michgels.
Marc Verbeeten Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag.
Energie van en voor Ameland. Wat is AEC  Inkoop groene stroom en gas en verkoop aan Amelanders en bedrijven op Ameland  Zonder winst oogmerk  Zelf.
Energiebesparing organiseren, hoe?; Nieuwe energie in bedrijf, een uitgelezen KANS Martin Kloet Datum: 17 juli 2014.
Sportcafé Amsterdam Zuid
Achtergrond 380 kV HS-station Breukelen
Klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch
Deventer Energie Een coöperatie van leden en voor leden “Wij voorzien onze leden van energie zonder de volgende generaties in die mogelijkheid te beperken”.
Jan Mulderink/Teus van Eck
De alternatieven voor warmte in de gebouwde omgeving, een globale beschouwing Teus van Eck Rotterdam 12 september 2006.
“In opdracht van Oranjewoud B.V.” 1.  Welkom!  Samenwerking tussen E, W, IPO, IM  School of E&D of Applied Sciences 2.
Energiemanagement Komen tot de meeste efficiënte manier om energie te verbruiken STELLING: Gedrag kan pas beïnvloed worden als men zich bewust is van het.
Investeerders in duurzame energiesystemen
Van den Pol Elektrotechniek Wim van den Pol
Duurzaam erfgoed Wassenaar Marinus Stulp
Waarom de Campagne Energieke Scholen?  Energiebesparing en verbetering binnenklimaat  Verbetering leerprestatie  Vermindering ziekteverzuim  Besparing.
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE
Champignon kwekerij ‘t Voske Realisatie Innovaties
Hot Spots Duurzame Energie (HSDE) Jan Steenmeijer, directeur Techniek NHL Hogeschool.
 Nieuw Duurzaamheidsbeleid 2010 Gemeentelijke speerpunten:  Zonnepanelen  Led verlichting  Woningisolatie.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
23 januari 2015 | Hans Elzenga, Anne Marieke Schwencke 1 Energiecoöperaties: ambities, handelingsperspectief en interactie met gemeenten De energieke samenleving.
Samen energie besparen voor de toekomst van onze kinderen.
Van Wind naar gemeenschappelijke Win(d)st
Energieke Sportverenigingen in Borsele Plan van aanpak.
Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013.
Sportparken in zwaar weer Iedere vereniging krijgt te maken met: Een gemeente die ‘dekkende’ huur wil, Stijgende erfpacht, Terugtrekkende sponsoren, Kortingen.
16 oktober 2012 Raadsvergadering Gemeente Alblasserdam.
Presentatie. Wie zijn wij? Sun & Wind energy solutions B.V. Geschiedenis Vestigingen CO 2 -neutraal Project: Benut je ZON.
Zon op ander dak. Is tijdens voorgaande 4D sessie's al een aantal keren naar voren gebracht, maar er is nog steeds niet echt aandacht aan besteed. Om dit.
Duurzame Energie en Ruimtelijke Ordening
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Ontwikkelingen nieuwe windparken. Waarom een duurzaam Leudal? Terugdringen van broeikasgas CO 2 Stijgende energieprijzen voor fossiele brandstoffen.
19 september 3 oktober 2016 Zonne-energie voor iedereen in de Hof!
SAMEN STERK VOOR UW CLUB
Energie coöperatie Nij Altoenae e.o.
Collectief Zonnedak met postcoderoosregeling
WELKOMSTWOORD (1/2) Welkomstwoord Voorstelronde Haarse Zon 2 van 27.
De Pit en Overloon duurzaam
Welkomstwoord Korte herhaling: Uitleg coöperatie en doel
Energie voor Energiebesparing
WELKOM Energiecoöperatie Endura
Informatiebijeenkomst collectief verduurzamen 25 januari de Torrekoel
Welkom.
Welkom.
Ferd Schelleman Energiek Alphen aan den Rijn
Agenda Kort verslag vorige vergadering Jaarverslag 2018
Versnel de overgang naar duurzame energie
Transcript van de presentatie:

Zorg voor de mens met zorg van de omgeving Energiek Leur Zorg voor de mens met zorg van de omgeving

De aanleiding Plaatje duurzame zorg Aardbevingen door gaswinning in Noord-Nederland Plaatje duurzame zorg 3 februari 2014 Energiek Leur

Introductie (1) In het project Energiek Leur maken we een verbinding tussen diverse initiatieven en activiteiten op het gebied van energie, zorg, het sociale domein, het bedrijfsleven, recreatie, educatie en cultuur. Er zijn twee hoofdpijlers: De ontwikkeling van een (grotendeels) onafhankelijke energievoorziening in het dorp Leur (circa 200 inwoners). De opzet van een werkcoöperatie voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die gaan bijdragen aan de brandstofvoorziening voor één of meerdere biomassaverwarmers. Leur heeft een zeer actieve en ondernemingsgezinde bevolking. De laatste jaren heeft dat geleid tot allerlei initiatieven en samenwerkingsverbanden met een publiek doel. Daarvanuit is het idee ontstaan om de mogelijkheden voor een duurzame energievoorziening te onderzoeken en deze te koppelen aan andere welzijnsprojecten. Een eerste verkenning is uitgevoerd door een initiatiefgroep. Hierin zaten vertegenwoordigers van de gemeente, de lokale bevolking, de grootste energieafnemers, de middenstand en enkele personen met relevante expertise. 3 februari 2014 Energiek Leur

Introductie (2) De verkenning leverde een aantal realistische mogelijkheden op; niet haalbare voorstellen werden direct gemarkeerd. De volgende mogelijkheden verdienen nader onderzoek: Het uitrollen van een energiebesparingsprogramma in de gebouwde omgeving. De installatie van biomassaverwarmers voor de twee grootste warmteafnemers in het dorp, met eventuele uitbreiding naar andere gebouwen. Leur ligt in een bosrijke omgeving, er is veel hout voorhanden. Het opzetten van een werkcoöperatie waarin mensen met afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding onderhoudswerkzaamheden in het bos uitvoeren, en daarmee tevens kunnen voorzien in de brandstof voor de biomassaverwarmers. De oprichting van een energiecoöperatie voor de exploitatie van een PV-zonneakker en/of de installatie van een middelgrote windmolen. Een en ander wordt gekoppeld aan een educatief programma en zo mogelijk geïntegreerd in de reeds bestaande activiteiten op het gebied van recreatie en cultuur. 3 februari 2014 Energiek Leur

De recente mediaberichten 22 juli 2012 Typ hier de voettekst

De ingrediënten Lokale duurzame economie Bosploeg Duurzame bedrijvige gemeenschap Lokaal Werk Energie Besparen Hout-snippers Hout- kachel Zonneakker Lokale duurzame economie De Hagert Coöperatie De Leurse Hof Januari 2014 Energiek Leur

De twee hoofdpijlers: energie en werkvoorziening Lokale werkvoorziening Trias energetica Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Samenwerking met lokale landschapseigenaren, begeleiders, gemeenten en intermediairs. Landschapsonderhoud, bosonderhoud. Houtopbrengst wordt versnipperd en gaat naar biomassaverbranders in Leur. 3 februari 2014 Energiek Leur

Besparen Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken

Energie besparen op De Hagert Huidige energiekosten Gas: € 20.000 per jaar Elektriciteit: € 10.000 per jaar Energiemonitoring Doel: reductie van circa 15% door energiebesparing  € 4.500 per jaar. 3 februari 2014 Energiek Leur

Duurzame opwekking Vermijd het verbruik van schaarse, fossiele brandstof

Duurzame energieopwekking: opties 3 februari 2014 Energiek Leur

Houtkachelconcept voor De Hagert Houtverbranding is CO2-neutraal Houtkachelconcept voor De Hagert De huidige installaties blijven aanwezig voor piekbelasting en back-up. Er komt jaarlijks meer dan voldoende hout in de omgeving vrij om zowel De Hagert als De Leurse Hof van warmte te voorzien. Moderne houtsnipperkachels hebben een hoog rendement. Buffertanks zorgen voor voldoende warmtevoorraad bij grote vraag. Houtsnippers kunnen ter plaatse gemaakt worden. Voor een gegarandeerde kwaliteit is levering door een houtsnipperfabriek wellicht beter. Naast de opslagruimte aan de achterzijde van de vloedschuur plaatsen we de kachel in een ‘omhulde’ container. Een voorraad houtsnippers komt daarnaast in een kleine silo. 3 februari 2014 Energiek Leur

Open veld zonnesysteem op De Hagert: de zonneakker Locatie Ook houten draagconstructies zijn mogelijk 3 februari 2014 Energiek Leur

Mogelijke scenario’s voor zonnepanelen Scenario 1: onafhankelijke energiecoöperatie Scenario 2: samenwerkingsverband De Hagert en nabij wonende mensen Nieuwe wetgeving biedt mogelijkheden tot teruggave energiebelasting van 9 cent inclusief BTW per kWh. Investering door leden van coöperatie (aandeel in systeem, bijvoorbeeld vier panelen). De Hagert stelt locatie om niet beschikbaar. Mogelijkheden en consequenties nader te onderzoeken. Deelnemers investeren in zonnepanelen. De Hagert garandeert afname tegen vast bedrag per kWh gedurende 10 jaar. Na 10 jaar wordt de installatie eigendom van De Hagert. Juridische voorwaarden en consequenties nader te onderzoeken. De Hagert kan ook zelfstandig investeren en exploiteren. Organisatorisch eenvoudig, terugverdien- tijd 15 tot 20 jaar. 3 februari 2014 Energiek Leur

Totaaloverzicht Energiek Leur   Investering Subside Netto kosten Voordeel per jaar TVT Besparingsacties € 10.000,-- € 5.000,-- € 5.000,-- € 4.500,-- 1,1 Biomassaverwarming De Hagert € 96.000,-- € 20.000,-- € 76.000,-- € 8.000,-- 9,5 Biomassaverwarming De Leurse Hof € 54.500,-- € 15.000,-- € 39.500,-- 8,8 Zonneakker € 100.000 ,-- € 25.000,-- € 75.000,-- € 10.080,-- 7,4 Bosploeg € 30.000,-- € 15.000,-- N.v.t Projectorganisatie (eerste jaar) € 20.000,-- € -  Totaal € 300.500,-- € 95.000,-- € 205.500,-- € 22.580,-- 9,1 Subsidie zonnepanelen provincie Gelderland € 25.000,-- 25% Op de zonneakker Subsidie tender Lokale duurzame energie € 70.000,-- 23% Op het totale project 3 februari 2014 Energiek Leur

Haalbaarheid houtkachels op De Hagert Optimistisch Stijging alle brandstofprijzen met 3% per jaar. Subsidies Lagere prijs houtsnippers (€ 50 / ton). Bedragen exclusief BTW. 3 februari 2014 Energiek Leur

Conclusies en aanbevelingen biomassaverwarming 3 februari 2014 Energiek Leur

Aandachtspunten voor vervolg Afstemming met gemeente over bestemmingsplan. Vooralsnog medewerking van wethouder. Passende integratie van zonnepanelen en biomassaverwarming in natuurlijke omgeving is mogelijk. Er loopt een parallel subsidietraject bij de Provincie Gelderland. De uitkomst daarvan is inmiddels bekend. Het project krijgt een bijdrage van circa € 10.000 voor uitwerken bedrijfsplan. Eventuele aanvullende subsidie voor installaties zou kunnen volgen. Contact blijven houden met de initiatiefnemers van de bosploeg. Samenwerking zoeken. Houtlevering aan houtsnipperfabriek onderzoeken. Bezoek aan biomassaverwarmingsinstallatie organiseren. Wat zijn de ervaringen in de praktijk? Welke risico’s zijn er en hoe die in te perken? De mogelijkheden voor een kleine windmolen nabij De Hagert lijken beperkt (weinig aanbod in die klasse, relatief onrendabel). Ontwikkelingen blijven volgen. Verdienmodellen verder uitwerken in samenwerking met mogelijk betrokken partijen. 3 februari 2014 Energiek Leur

Einde Samengesteld door leden van de initiatiefgroep Energiek Leur: Ton Baaijens – De Hagert / Dorp in bedrijf Jaap Schoenmaker – Universiteit van Utrecht Allard van Krevel - EY