Geschreven door Koen Van Heddeghem

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Eén schadeloket Ruimte voor de Rivier Bewonersbijeenkomst Ruimte vd Rivier IJsseldelta 28 mei 2013 / Gemeentehuis Kampen mr. Joost R.M. van der Poel Secretaris.
GAS-beleid in Gent PersSalon Stad Gent – 28 maart
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Over hondenpoep en hangjongeren.
Kritische blik op GAS en GAS-bemiddeling in de strijd tegen overlast Stefaan Pleysier Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven Colloquium GAS-bemiddeling,
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Inleiding Bedrijfseenheid Samen Leven
GRIP HOUDEN EN/OF REGELREDUCTIE
Ontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister” I. Delhez
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
 Wordt ingepast onder toezichtstelling van de sociale dienst van de jeugdrechtbank  Komt van Australië & Nieuw-Zeeland  Begonnen met pilootproject.
Het lokaal integraal (en geïntegreerd veiligheids)beleid Veiligheid in de nieuwe lokale context Nadja Desmet VVSG - Stafmedewerker gemeentelijk veiligheidsbeleid.
‘ Beter en concreter - goede regels, gerichte service’ 18 november.
APV 2013 GRIP HOUDEN EN/OF REGELREDUCTIE. Vereniging van Nederlandse Gemeenten In deze tien minuten: Een zeer korte geschiedenis Wat regelt een APV? APV.
Samenleving op stoom Reflectie vanuit de bedrijfseenheid Samen leven.
Veiligheid: macht en onmacht van bestuurlijke aanpak
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
De bevolking betrekken bij het ( lokale ) veiligheidsbeleid :
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Annelies Waeyaert 1BaSWA
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ Koen Berwouts – Coördinator Welzijnsoverleg Regio Gent.
Overlast versus het lokaal bestuur
Gouda Veilig: Dat doen we samen!
Over sluiting en sluitingsuren
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Hfdst 15 strafprocesrecht
Overlast en criminaliteit in uitgaansbuurten
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Prof. Dr. T. Vander Beken.
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Ethische Commissie Vlaams Welzijnsverbond
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek
SLUITINGSBEVOEGDHEID BURGEMEESTER Artikel 174a Gemeentewet Antoinet den Dekker Directie Veiligheid December 2011.
Jongeren in de criminaliteit van 1965 tot 1989 Foto 1.
Huisregels opstellen en handhaven
Jur Verbeek Riet van Loon 4 juni Wat verstaan we onder woonoverlast? verbaal geweld burenruzie harde muziek drugsoverlast treiteren ongepast gedrag.
Les 2 Sociale Hygiëne / 2-12 Jacob van Wieren. Hoe kun je er als ondernemer voor zorgen dat gasten zich goed gedragen jouw horeca-gelegenheid?
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Burgers en politie: samen sterk! Evaluatie veiligheidsprojecten Zonaal Veiligheidsplan Hoofdcommissaris Denis Bergmans Korpschef Lokale Politie.
De GAS-wetgeving als instrument voor de aanpak van overlast Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid.
Het lokaal integraal en geïntegreerd veiligheidsbeleid Nadja Desmet VVSG - Stafmedewerker gemeentelijk veiligheidsbeleid.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
Aanpak woonoverlast Rotterdam 2014 Rijk van den Ham verbaal geweld burenruzie harde muziek drugsoverlast pesterijen ongepast gedrag vernieling overbewoning.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
De lokale overheid als actor in de vermaatschappelijking van zorg Katrien Schryvers OCMW-voorzitter 20 mei 2016.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Van object van zorg naar mensenrechten
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
De provincies gaan lokaal
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Lokaal afvalbeleid handhaven: durven en doen
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Praktijkcase: GAS-verkeer Mechelen studiedag Lamot
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Privacy en Leerplicht/RMC
Gemeentelijke administratieve sancties
Milieu wet en regelgeving
De conformiteit van de vrijetijdsdecreten met het Planlastdecreet
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
WIJKCAFE LEEFBAARHEID EN VEILIGheID OKTOBER 2017
Privacy en Leerplicht/RMC
Intergemeentelijke samenwerking GAS
Hoe veilig vinden de bewoners Maasniel?
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Transcript van de presentatie:

Geschreven door Koen Van Heddeghem Bestuurlijke aanpak van overlast: de gemeentelijke administratieve sancties Geschreven door Koen Van Heddeghem

Koen Van Heddeghem Stafmedewerker van de Lokale politie Veiligheid bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

1) Last van Overlast Onveiligheidsgevoel wordt besproken Veiligheidsmonitor Bevraging bevolking storende factoren in leefomgeving Brengt (on)veiligheidsfenomenen en criminaliteitsgegevens in kaart Peilt naar noden van bevolking inzake veiligheid Levert gegevens over reële cijfers betreffende veiligheid en slachtofferschap

1) Last van Overlast Lik-op-stuk beleid Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet Juridisch beleid waarbij straf zo kort mogelijk na delict volgt Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet Biedt mogelijkheid aan gemeenten om administratieve sancties op te leggen ter beteugeling van inbreuken op politiereglementen en verordeningen Artikel 135 (§2) Nieuwe Gemeentewet “De gemeenten hebben ook taak tot voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen”

2) Bestuurlijke Handhaving: Oude wijn in nieuwe zakken? EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) Artikel 6 (het vermoeden van onschuld, het respect voor de rechten van de verdediging in de procedure, het optreden binnen een redelijke termijn, enz…) Legt de regels vast voor iedereen die bestraffend wil optreden Diegene die straft moet waarborgen dat artikel 6 gerespecteerd wordt

3) Nederland: Bestuurlijke boete voor kleine ergernissen Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Wetgevende regeling op gemeentelijk niveau Doel: Regeling die geldt voor iedereen binnen de gemeente Gemeente netjes en leefbaar houden voor iedereen Op grond van de gemeentewet mogen en moeten gemeenten verordeningen uitvaardigen en ook sanctioneren

3) Nederland: Bestuurlijke boete voor kleine ergernissen 3.1. Gemeentelijke Administratieve sancties: onderdeel van een lokaal integraal veiligheidsbeleid Lokaal integraal veiligheidsbeleid Integraal en geïntegreerd veiligheidsbeleid op lokaal niveau ontwikkelen en implementeren 3.2. Chronologie van de GAS-wetgeving Op 10 juni 1999 is de wet van 13 mei 1999 tot invoering van de administratieve sancties in het Belgische Staatblad verschenen

3) Nederland: Bestuurlijke boete voor kleine ergernissen 3.3. Lente 2005: vernieuwde GAS-wet verhit gemoederen, maar de reparatiewet zorgt in de zomer voor afkoeling Misdrijf Omschreven Feit (MOF) Een minderjarige die een strafbaar feit pleegt, komt niet voor de strafrechter maar kan wel voor de Jeugdrechtbank verschijnen wegens een ‘als misdrijf omschreven feit’ (MOF) Problematische opvoedingssituatie (POS) Jongeren met problemen in hun leefwereld (thuis, school, werk, vrije tijd…) noemt men POS-jongeren Bij de hervorming van de jeugdbescherming in Vlaanderen (1985) werd de problematische opvoedingssituatie (POS) het uitgangspunt waarop de Bijzondere jeugdbijstand is gebaseerd

4) Evoluties op het terrein en kanttekeningen Geluidshinder Subjectieve ervaring van mensen waarbij ze geluid of lawaar hinderlijk vinden In Vlaanderen één van de belangrijkste vormen van overlast Kan de levenskwaliteit van burgers bedreigen Vlaamse Overheid neemt maatregelen om de geluidsoverlast te beperken

5) Besluit GAS (gemeentelijke administratieve sancties) Sluitstuk lokaal veiligheidsbeleid Alle relevante actoren (lokale politie, gemeente, welzijnsdiensten…) moeten hierbij samenwerken Elk vanuit zijn rol en referentiekader Elke vorm van overlast concretiseren Zo kan men oplossings- en resultaatgericht werken Men dient in dialoog te gaan met diegene die de overlast veroorzaken als met diegene die de overlast ervaren