Het Arubaans Verhaal Archivo Nacional Aruba. De Arubaanse Ervaring Inleiding Inleiding Staatkundige Voorbereidingen Staatkundige Voorbereidingen Commissie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onze kernwaarden.
Advertisements

Medezeggenschap op de Julianaschool Wie zijn wij Waarvoor is er een MR Wat doen wij.
Welkom Presentatie Passend Onderwijs voor ouders 11 februari 2014
Aanpak reorganisatie Nationale Politie
Werkoverleg Leidinggeven Blz. 95.
Conferentie Archieven In het kader van de ontmanteling Land en Eilandgebieden augustus 2007 Plaza Hotel Bonaire “De toekomst van het Nationaal Archief”
Praktische Opdracht Gemaakt door: Peter Janine Ruud.
Sociale dumping en deloyale concurrentie Probleemstelling en maatregelen van de huidige regering.
Amber van Iddekinge, 10 maart Presentatie werkstuk.
30 november 2010 ** 1 Rekenkamercommissie Maasdriel Vijfde onderzoek : beheersing grote projecten.
Bewoners Collectief Nieuwegein Welkom.
Werkgroep verhuis VAC Brugge Rode Poort Brugge 16/03/2011
Door: Gion, Robin, Loes, Marie-Sophie.  China en Tibet vechten al eeuwen lang om de regio Tibet.  De Chinese regering eist het geïsoleerde Tibet op.
Vakbondsverloven Voorwaarden:  Vooraf vragen  Oproeping voorleggen a/ meerdere  Voor de noodzakelijke tijd.
Over de Tweede Kamer, zoeken in de website van het parlement Voor eerstejaars Journalistiek, i.s.m. docent Bas Verschoor, 20 november
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
WELKOM OP CURACAO.
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Verantwoordelijkheid delen
Samenwerking en toekomst Drechtsteden
Vakbondsverloven Voorwaarden:  Vooraf vragen  Oproeping voorleggen a/ meerdere  Voor de noodzakelijke tijd.
1 Conferentie Archieven In het kader van de ontmanteling Land en Eilandgebieden augustus 2007 Plaza Hotel Bonaire ARCHIVO, NOS MEMORIA Mw. M.L..
Archieven op de Antillen
Wat is Het Huishoudelijk Regelement?
Voornaam Naam / 8 mei 2007 Subtitel van de presentatie Lerend netwerk Schepenen Lokale Economie Leuven 25 mei 2012.
Sociale commissie Update aug 2011
Algemene voorziening Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT)
Ontwikkeling Bestuurlijke Toekomst Duin- en Bollenstreek onderzoekstraject aanpak en resultaten.
Ster van Succes.
Waarde-volle (mantel)zorg
OPRICHTINGSVERGADERING 14 MEI AGENDA 1.WELKOM EN OPENING 2.INLEIDING DOOR IR. H.A. WITMANS VOORZITTER BESTUUR VAN DE ORDE 3.HET PLATFORM – DE VERENIGING.
8.1 Waarom handel met het buitenland?
Waardering en selectie op de schop Charles Jeurgens Robbert Jan Hageman KVAN, 7 juni 2011.
Welkom Informatiebijeenkomst voor medewerkers over AFS 4 juli 2013.
SAMENWERKING CORPORATIE EN BEWONERS INVLOED EN ZEGGENSCHAP Resultaten van onderzoek onder 6 klantenpanels (3302 deelnemers)
Caribische Bingo. Uit hoeveel landen bestaat het Koninkrijk der Nederlanden? Caribische Bingo.
Gemeenteraden en algemene besturen in control D.J. Elzinga.
Where innovation starts TAAKOMSCHRIJVING WENDY VERHOEVEN.
Bedrijfsnaam Bedrijfsplan. Missie Vertel hier jouw missie op lange termijn. Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
Glasvezel, next-generation access (NGA) buitengebied, overal en voor iedereen Irma Bijker, provincie Gelderland.
Opdrachten en eindopdracht
{ Bedrijfsnaam Bedrijfsplan.  Vertel hier jouw missie op lange termijn.  Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
Koninkrijksspelen voor de jeugd Update: 5 jan Presentatie Staten 6 januari 2009.
Great Place To Work ® © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN voorlichtingsbijeenkomsten 11 november november november 2009.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Het gaat om het kind. Samenwerking tussen het openbaar basisonderwijs en het voortgezet openbaar onderwijs.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Niels Bosman Naam:Bosman Voornamen:Cornelis, Niels Geboortedatum:27 oktober 1980 Geboorteplaats:Emmen Postcode en Woonplaats:9718cm Groningen Adres:Westersingel.
BBC januari Planning: inleiding Interne controle: budgetgroepen inbouwen in Mercurius BBC Suite Budgetopvolging: instrumenten ter beschikking.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht. Wetsvoorstel Onderdelen relevant voor medezeggenschap in het HO: Benoemingsprocedure Opleidingscommissies Facilitering.
Toelichting zienswijze van de fam. Van Hal en Haerkens Ontsluiting gebouw plan Elzenstraat 60 naar de Elzenstraat goed gepland? of is er een veiliger alternatief?
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
INLEIDING Introduceer uzelf, het scenario en van toepassing zijnde hulpmiddelen. STEL DISCUSSIENORMEN Bespreek de “basis regels” voor discussies, inclusief.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Samenwerking Ooststellingwerf en Weststellingwerf 23 mei 2012.
De complexe wereld waarin we leven roept steeds nieuwe vragen op. Van Spaendonck gaat samen met u op zoek naar echte oplossingen, waarbij uw belang centraal.
Duurzaam Idskenhuizen
Voorontwerp decreet lokaal bestuur: voorstel politiek standpunt
Deel 4: Spreken en gesprekken
12 oktober 2017 Aanwezigen & je richten op deze les.
Onze filosofie: Resultaten kunnen altijd beter
Migratie Anouck, Anne, Indy, Lisanne& Nikki.
Bemiddelingscommissie
Opslag documenten in Office 365
WELKOM BIJ BEDRIJFSECONOMIE
Sanne van Beek en Willisa Kragt
Transcript van de presentatie:

Het Arubaans Verhaal Archivo Nacional Aruba

De Arubaanse Ervaring Inleiding Inleiding Staatkundige Voorbereidingen Staatkundige Voorbereidingen Commissie Boedelscheiding voor Archieven? Commissie Boedelscheiding voor Archieven? En toch! – 1951 en de ERNA En toch! – 1951 en de ERNA Het Arubaans Archief anno 1985 Het Arubaans Archief anno 1985 Het Arubaans Aandeel Het Arubaans Aandeel

Inleiding Doel van onze deelneming: bijdrage leveren aan de discussie die u/wij deze twee dagen en in de komende tijd zal gaan voeren, die hopelijk tot concrete en werkbare resultaten kan leiden, niet alleen voor de voormalige Antillen van de “Vijf”, maar ook voor die van de “Zes”. Doel van onze deelneming: bijdrage leveren aan de discussie die u/wij deze twee dagen en in de komende tijd zal gaan voeren, die hopelijk tot concrete en werkbare resultaten kan leiden, niet alleen voor de voormalige Antillen van de “Vijf”, maar ook voor die van de “Zes”.

Staatkundige voorbereidingen Vele onderhandelingen geweest op allerleid gebieden, op niveau land Antillen, eiland Aruba en het Koninkrijk der Nederlanden. Vele onderhandelingen geweest op allerleid gebieden, op niveau land Antillen, eiland Aruba en het Koninkrijk der Nederlanden. Voorbeelden op Landsniveau Antillen: Commissie Solidariteitsfonds; Commissie Samenwerkingsregeling; Commissie Boedelscheiding Bezittingen en Schulden Voorbeelden op Landsniveau Antillen: Commissie Solidariteitsfonds; Commissie Samenwerkingsregeling; Commissie Boedelscheiding Bezittingen en Schulden

Commissie boedelscheiding voor Archieven? Geen voorbereidingen geweest zoals nu heden gebeurt. Geen voorbereidingen geweest zoals nu heden gebeurt. Het betrof een puur eilandelijke aangelegenheid. Het betrof een puur eilandelijke aangelegenheid. Het registratuur op de NA bekommerde zich voornamelijk om archieven op te halen Het registratuur op de NA bekommerde zich voornamelijk om archieven op te halen Schuld niet alleen in Willemstad, maar ook in Oranjestad zelf, zowel politiek als ambtelijke Schuld niet alleen in Willemstad, maar ook in Oranjestad zelf, zowel politiek als ambtelijke Gemis van een archieflandsverordening in 1985 Gemis van een archieflandsverordening in 1985

En toch! – 1951 en de ERNA Correspondentie uit 1950 – bezorgheid Gouvernementssecretaris en Gezaghebber omtrent orderlijke overdracht van archieven Correspondentie uit 1950 – bezorgheid Gouvernementssecretaris en Gezaghebber omtrent orderlijke overdracht van archieven LB 1951 regelt dat ook wel LB 1951 regelt dat ook wel “Laat liggen wat ligt” als gevolg van ruimtebeperking en gebrek aan geschoold personeel “Laat liggen wat ligt” als gevolg van ruimtebeperking en gebrek aan geschoold personeel Uit ons archief blijkt dat alleen in 1956 dit is gebeurt t.a.v. het onderwijs Uit ons archief blijkt dat alleen in 1956 dit is gebeurt t.a.v. het onderwijs

Het Arubaans Archief anno 1985 Aandacht vnl. Inrichting nieuwe dienst, positie van medewerkers i.h.b. van het HvD, opstellen van regelingen en afsluiting van dossiers van het eilandgebied Aruba Aandacht vnl. Inrichting nieuwe dienst, positie van medewerkers i.h.b. van het HvD, opstellen van regelingen en afsluiting van dossiers van het eilandgebied Aruba 1985 nieuwe dienst Bureau Interne Diensten (opvolger van afd. Registratuur en Archiefzaken eiland) 1985 nieuwe dienst Bureau Interne Diensten (opvolger van afd. Registratuur en Archiefzaken eiland) 1994 Nationaal Historisch Archief ingesteld 1994 Nationaal Historisch Archief ingesteld Gebruik van oude Post- en Archiefbesluit Gebruik van oude Post- en Archiefbesluit Geen archiefwetgeving Geen archiefwetgeving

Nogmaals - samenvattend Ons aanpak: het proces natuurlijk verloop Ons aanpak: het proces natuurlijk verloop Zorg voor dat archieflandsverordening wordt overgenomen Zorg voor dat archieflandsverordening wordt overgenomen Competentieafspraken tussen nationaal archief en registratuur goed regelen Competentieafspraken tussen nationaal archief en registratuur goed regelen Sluit archieven af, maar wel ten dienste van de nieuwe administratie Sluit archieven af, maar wel ten dienste van de nieuwe administratie Zorg voor goed opgeleid personeel Zorg voor goed opgeleid personeel Indien nodig “laat liggen wat ligt” maar niet voor te lange tijd  zorgt voor frustraties later Indien nodig “laat liggen wat ligt” maar niet voor te lange tijd  zorgt voor frustraties later Gebruik de gelegenheid geboden wordt om mee te doen aan de discussies Gebruik de gelegenheid geboden wordt om mee te doen aan de discussies

Het Arubaans Aandeel In 1986 zaken niet netjes afgehandeld In 1986 zaken niet netjes afgehandeld Aruba denkt nog aanspraak te kunnen doen als er ook tot oplossing wordt gekomen voor alle eilanden van de Vijf Aruba denkt nog aanspraak te kunnen doen als er ook tot oplossing wordt gekomen voor alle eilanden van de Vijf Medezeggenschap van Aruba bij selectie b.v. Medezeggenschap van Aruba bij selectie b.v. Rechtsopvolging van bestuurlijke eenheid Rechtsopvolging van bestuurlijke eenheid Rechtmatige eigenaar – collectief geheugen van een natie Rechtmatige eigenaar – collectief geheugen van een natie