Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Een voorstel Het fundament ligt in de gemeenschap van alle gedoopten. Die is missionair en vertrekt vanuit de boodschap.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

De nieuwe parochie GROEIEN IN GELOOF, GELOVEN IN GROEI. Beleid bisdom van ’s-Hertogenbosch
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Woord van Leven Januari 2014.
School voor geloofsverdieping – Tweede jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er.
Oriëntatietekst voor de parochiecatechese
Een parochie is méér dan een toevallig gezelschap van mensen. Het is een gemeenschap met een beleid, een visie en een diepe christelijke spiritualiteit,
Jaar van het Geloof 11 oktober november 2013.
Martinus Mark. april 2004Theo Schouten2 vijftig jaar later In 1952 hebben we onze derde kerk gebouwd Nu staan we weer voor een beslissing ……
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Deel 4 Leven als christen.
Relaties Van levensbelang…….. Relaties Profetie: 19 september 2010 – Relatie met God is het belangrijkste in een mensenleven – Belangrijk om missionair.
1 Petrus 2:9 Maar u bent een uitverkoren geslacht,
Visie 2020 Van kerkgebouw naar kerkplek. Stappenplan Zien: ◦Wat is de actuele situatie? ◦Januari 2012 – juni 2012 Oordelen: ◦Wat moeten we beslissen naar.
Pastoraal op school.
Open en toch duidelijk Week van Gebed: er is meer wat ons samenbindt dan wat ons scheidt! Komende synode: hoe blijven we samengaan? Mensen verlaten de.
In Christus is de kerk één !
Gemeenteopbouw door werken met gemeenthema’s Hans Burger
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
God geeft een nieuwe Koning
Woord Van Leven Mei 2014 “Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.” 2 Korintiërs 5,20.
Liefde en trouw.
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Jezus geneest ook vandaag nog!?
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom 2009 – 2011.
Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Verslag: wat hebben we gezien ? 9 verslagen ◦PR Zaffelare 13/2 ◦PP Wa’beke/Oversl 15/2 ◦PP Beervelde 23/2 ◦PP en KF.
Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.
LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese Les 3 – 20 september 2014.
Zending vs. evangelisatie
Liefde en trouw liefde en trouw in de wereld
Een catechesejaar plannen.
Welkom in deze kerkdienst
Tegenstrijdige Tendensen. Lente in de kerk? Een nieuwe paus!
Beweging JaarFaseInhoud groei ambities 13-? 3doorpakken.
15 maart Organisatie nieuwe parochie Vier Samen Een structuur op hoofdlijnen.
De schepping van de mens 1 Genesis 3. 2 Hoe kan ik, als christen, Genesis 3 een zinvolle plek geven in mijn leven in deze wereld?
Wat vieren we in de Heilige Eucharistie ofwel in de Heilige Mis ??
Bezoek priester- en diakenstudenten van Vronesteyn
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
WELKOM Informatieavond parochie Joannes de Doper 3 maart 2009.
Hoe moet je als gelovige omgaan met het geschapene?
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Naar een duurzame toekomst Bruggen en verbindingen in de FRANCISCUS-PAROCHIE Bijeenkomst Parochianen november 2015.
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 33: 5 Na de zegen Ps. 33: 1, 8 Schriftlezing: 1 Johannes 5 Tekst: 1 Johannes.
Het Eetcafé Zwolle Sinds 1994 Handen en voeten geven aan het geloof vanuit de liefde voor Jezus.
Gods eigen volk: gekozen uit alle mensen! 1.Gods kostbaarste bezit in de wereld 2.Gods vertegenwoordigers op aarde.
EREDIENST Navolging van Christus en heiliging door de Geest.
Kerkdienst in de 17e eeuw. “Verkondig de boodschap… of het nu uitkomt of niet”
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 2 onze traditie en onze missie.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
BISDOM HASSELT Een toekomst voor de parochiekerk.
Lezen: 1 Koningen 17:1-16.
1 Petrus Gaat over: Verlossing Nederigheid, de minste willen zijn
De kerk = mensen rond het kruis
Welkom in deze kerkdienst
Bediening van het Woord
Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018
Op weg naar pastorale eenheden
‘Maken de muren dan christenen?’
Op weg naar pastorale eenheden
De betekenis van onze geloofsbelijdenissen
Hoe is uw naam, waar zijt Gij te vinden?
1 januari.
Transcript van de presentatie:

Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen

Een voorstel Het fundament ligt in de gemeenschap van alle gedoopten. Die is missionair en vertrekt vanuit de boodschap van het evangelie. Op pastoraal vlak vertaalt zich dat in mensnabije relaties die Gods zorgzame liefde zichtbaar maken.

Vertrekken vanuit de zorg voor … De zorg voor alle mensen De kerk is katholiek: In haar diaconie richt ze zich tot de gehele wereld In haar verkondiging tot alle geïnteresseerden In haar liturgie tot alle gedoopten De zorg voor wie zich engageert De mensen die zich engageren hebben een beperkte draagkracht Ze mogen geen slachtoffer worden van hun engagement Er moet ruimte zijn voor feed-back

Uitwerking De vijf basisfuncties Op verschillende niveaus Zorg voor: De liturgie De verkondiging (ruimer dan de groep vormselcatechisten) De diaconie Het geheel Het materiële (ruimer dan de kerkfabriek) Het dekenaat Groepen van huidige parochies Huidige parochies Wijken van huidige parochies

Naar een nieuwe omschrijving van het begrip parochie Een gemeenschap van mensen die zorg willen en kan dragen voor de vijf basistaken (vijf teams) Binnen een bepaalde geografische omschrijving (is niet hetzelfde als een territorium waarop men alleenrecht heeft) De vijf verantwoordelijken vormen met de parochieploeg het basisteam

Een centrale rol voor de vijf verantwoordelijken Vijf verantwoordelijken (liturgie, verkondiging, diaconie, geheel, materiële), eventueel als duo. Er is een duidelijke omschrijving van hun opdracht. De vijf verantwoordelijken hebben rond zich een team. Samen vormen de verantwoordelijke het basisteam De verantwoordelijken vormen ook binnen hun sector een team

Een nieuwe invulling van het priesterambt Zorg voor het vaderschap in het geloof: de priester laat de gelovigen groeien in het geloof. Zorg voor de dienst van de verbondenheid tussen de verschillende gemeenschappen: met als centrum het voorgaan in de eucharistie. Zorg om het levend teken van de Ander te zijn: hij oriënteert het hele pastorale werk op Christus.

Organigram van de nieuwe parochie Parochie A Parochieploeg Kerkra(a)d(en) Kerkplekken van liturgie Kerken en andere gebouwen in functie van de noden van de kerkplekken priester Parochie B Parochieploeg Kerkra(a)d(en) Kerkplekken van verkondiging Kerkplekken van diaconie Parochie C Parochieploeg Kerkra(a)d(en) De kerkplekken kunnen deels overlappen en gebruiken ook deels dezelfde infrastructuur