Kinderen in gescheiden en nieuw samengestelde gezinnen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Advertisements

“Kijk wijzer” naar het kind van gescheiden ouders Een studie naar “Wat kunnen en willen leerkrachten hierover signaleren?” Maud Poland, Carla van Maurik.
Duo-moederschap in Nederland
Kansarmoede Omgaan met kansarmoede in de basisschool
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Karina Smoor Kenneth Simson Martijn Klijn Murlyn Finsy
Inhoudstafel.
Gezinsvormen Uitleg over de verschillende gezinsvormen
LAGO studiedag 22 september 2011
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
Correct omgaan met gescheiden ouders
Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.
Pleegzorg.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Welkom 1 aan het bestuur en de leden van OXO aan alle (plus)ouders en (plus)grootouders aan alle aanwezigen.
W ELKE PROFESSIONAL EN WELKE COMPETENTIES HEEFT DE KINDEROPVANG NODIG ? Jan Peeters.
Educatief partnerschap en VVE
Bijdrage gebaseerd op mijn diss
Een zeker toekomst tot water en energie
Addie Stehouwer substituut ombudsman
Vechtscheidingen en partnergeweld
LAGO studiedag 22 september 2011
KINDERBIJSLAG-REGLEMENTERING theoretische aspecten
Klinische psychologie
Korte Synthese Laleman Angelique.  1. Inleiding  2. Motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis.  3. Het verband tussen evenwichtsstoornissen.
Kenmerken kansarmen.
Schoolweigering: stappen naar een oplossing
Vrije Tijd Opvoedingsbeleving, sociale vaardigheden en vriendschapsrelaties van adolescenten.
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Het patchworkgezin: een nieuwe vorm van gezinsleven
Als ouders apart (gaan) wonen: beschikbare steunbronnen voor kinderen
Maarten Maeseele (1BaOb)
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Hilde Colpin & Jean Pierre Verhaeghe.  Steeds meer niet-traditionele gezinnen  Oorzaak: meestal door echtscheiding  Gevolg: meestal meer problemen.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Onhaalbaar? Een gebod om op af te knappen? Een gebod om op af te knappen? Alleen voor kinderen? Alleen voor kinderen? “Gods hand”? “Gods hand”? Risico:
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Welkom!. Opvoeding Maarsen, 14 november 2009 Opvoeding Vooraf, voor de jongeren (1/4): Hoe zou je de relatie met elk van je ouders waarderen? Uitstekend.
Pagina 1 1 Ietje Heybroek-Hessels Deelsessie 6 De andere partner Congres 23 mei De Meervaart Amsterdam Het Ouderschapsplan.
Inhoudstafel  Inleiding  De immigratiecohorten 2001 en 1999 in de tijd gevolgd  Determinanten van het verwerven van betaalde arbeid  Slotbeschouwing.
Karla Van Leeuwen Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek
Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid Thys G., Dupont C. (2001)
Wat brengt (echt)scheiding teweeg in het leven van kinderen?
Contextueel kijken naar kinderen in nieuw samengestelde gezinnen
Ouderschap en scheiding: wetten en regels
Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding.
Kinderen en Echtscheiding Hoe beperken we de schade ?
TRANSVISIE ZORG Gert Bekendam
Nieuwe gezinnen scheidingen en de vorming van stiefgezinnen
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Opgroeien in armoede en sociale uitsluiting: literatuurverkenning.
Verstandelijke beperking
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Kinderen in de schoolleeftijd  worden kritisch naar hun ouders  kunnen steeds beter beargumenteren  willen op een gegeven moment niet meer in het openbaar.
Oic.
Kind en omgeving Het individu in de context
1 § 1: Met elkaar omgaan p140 § 2: Verliefd, verloofd, getrouwdp142 § 3: Als de relatie stuklooptp144 § 4: Samen of alleen?p156 § -: Soms loopt het andersp148.
Leren volharden en doorzetten Ruzie en moeilijkheden niet zien als reden om op te geven, maar als kans om aan de relatie te werken.
Scheiding en problemen van jeugdigen Richtlijn. Waarom deze powerpoint? Je wilt jouw collega’s of samenwerkingspartners informeren over deze richtlijn.
Jeugdbeschermingskader
Thema 1 Studie en beroep in beeld Inhoud thema Taak 1 – Project Taak 2 – Werkplek in beeld brengen Taak 3 – Relatie studie en werkplek Centrale.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Ruzie maken… een vak apart !?
Echtscheiding in de school?!
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Goed uit elkaar Gemeente Haaksbergen ( naar voorbeeld van Gemeente Hengelo) 11 april 2018 Karin Dijkman.
Annemarie Dam - Kwakman
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
De Vreedzame School Ouderavond Nova Montessori Venlo.
Transcript van de presentatie:

Kinderen in gescheiden en nieuw samengestelde gezinnen Antoon Arens

Inhoudstafel Kinderen na echtscheiding Kinderen in gescheiden gezinnen Kinderen in nieuw samengestelde gezinnen De wet van 13 april 1995 aangaande de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag en het omgangsrecht Situering De wet van 13 april 1995 Enkele bedenkingen Ouderschapsreorganisatie bij echtscheiding Van strijd naar verantwoordelijkheid Variaties van ouderschap Het belang van kinderen Geen onnodige schuldgevoelens

Kinderen in gescheiden gezinnen Kinderen na echtscheiding Kinderen in gescheiden gezinnen Leefsituatie van gescheiden ouders is meestal ongunstiger Zorgt voor financiële problemen, meer kans tot opgroeien in arm gezin Vraagt aanpassingen, zorgt voor schaamtegevoel Wijziging relatiepatroon Kind geeft zichzelf de schuld Kind wordt gebruikt als strijdwapen Soms is een echtscheiding ook een opluchting (na vele conflicten en ruzies)

Kinderen in nieuw samengestelde gezinnen Gaan samenwonen met een stiefouder is meestal ten goede van de financiële situatie Moeilijkheden op relationeel vlak (vaak als indringers beschouwd) Herziening van posities door bijkomende gezinsleden Relatie tussen stiefzus en stiefbroers verloopt vlotter dan met stiefouders

De wet van 13 april 1995 aangaande de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag en het omgangsrecht Situering Grondige herziening van de echtscheidingsweg Om echtscheidingen sneller af te handelen Hoorrecht aan kinderen

Stilstaan tussen relatie ouders-kinderen De wet van 13 april 1995 Stilstaan tussen relatie ouders-kinderen Geen onderscheid tussen ouders die samenleven of samenwonen Gezamenlijke uitoefening van ouderlijk gezag (wel telkens instemming nodige van andere ouder) Systeem van hoederecht en bezoekrecht Beide ouders volle verantwoordelijkheid

Kind is geen strijdmiddel Kind behoord niet tot de boedel Enkele bedenkingen Kind is geen strijdmiddel Kind behoord niet tot de boedel Bedoeling tot opbouwende gesprekken Verdere herziening nodig

Van strijd naar verantwoordelijkheid Ouderschapsreorganisatie bij echtscheidingen Van strijd naar verantwoordelijkheid Verklaren elkaar oorlog Geen constructieve dialogen Belang van de kinderen moeten centraal staan Beroep doen op hulp buitenaf scheidingsbemiddelaars

Variaties van ouderschap Vaak vervallen in stereotypes (vb kind opvoeden bij de moeder) Regelmatig contact met biologische ouders van belang Kwantiteit aan ouderschap voor een echtscheiding zet niets over de kwaliteit van ouderschap na echtscheiding Bij ouderschapsreorganistatie belang van luisteren naar het kind

Geen onnodige schuldgevoelens Gescheiden ouders bezorgt om kinderen Te vaak verband tussen resultaten en echtscheiding Niet gescheiden gezinnen staat niet garant voor geluk Vele gescheiden gezinnen zijn succesvol

Bronnen Tekst Afbeeldingen AARENS, A., Kinderen in gescheiden en nieuw samengestelde gezinnen, Rondom gezin, 3-4, 1995, p. 142-151. Afbeeldingen http://www.gelderlander.nl/multimedia/archive/00273/echtscheiding_273568b.jpg http://nieuwsblad.typepad.com/herselt/images/2008/10/18/echtscheidingen.jpg