Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitsluiting en discriminatie
Advertisements

Minimale interventie Christine van Boeijen.
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Suïcide en schizofrenie, risicofactoren en implicaties voor behandeling M. De Hert & J. Peuskes.
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Schizofrenie Maité Geldhof 1BaOa2.
Inhoud Beschrijving artikel Emoties uiten Emoties waarnemen
Kwaliteit van leven en klachten na prostaatkanker; resultaten uit de regio Dr. Floortje Mols.
Wat is nu eigenlijk het probleem?
De vier dimensionale klachtenlijst (4DKL)
De follow-up van NICU-kinderen met gehoorverlies na 3-5 jaar
Onderzoek Zimmer 1981 Relatie tussen (extra ) bewegingsonderwijs en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen tussen 3 en 6 jaar.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Minder angst bij kanker
Diagnose Eerst: opluchting + duidelijkheid
Voorzieningen bereiken migranten niet altijd
A LS JE NIET KUNT ZIEN DAN BEKIJK JE HET MAAR Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid en openheid op stigmatisering.
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
Angst en angststoornissen
Behandeling van suïcidaal gedrag bij jongeren
Hoe gaan angst en depressie samen met ADHD?
Drugs- en alcoholverslaving
Angststoornissen bij ouderen
De rol van aandachtsfocus in blootstelling aan bedreigende informatie
Vormen van studie (ontwerp)
Verstandelijke beperking
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Angst in de palliatieve fase
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Sarah Bal & Marlies Tierens, Universiteit Gent
Inhoudstafel Stop 4-7 Hulpaanbod Meetinstrumenten Resultaten Doelgroep
Autismespectrumstoornissen
Meten van intelligentie bij kinderen met ADHD
Autisme in de dagelijkse praktijk
Focus op motivatie en communicatie
Behandeling (RA) 1. Langdurend intensief bewegingsprogramma is gunstig voor functionele mogelijkheden en emotioneel welbevinden en niet ongunstig voor.
“Ontwikkeling van hoogbegaafde leerlingen en schoolse kenmerken”
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
30 minuten Wat is (het probleem met) CLRE?
Het Chronisch-vermoeidheidssyndroom
Moeders in Detentie Richting aan Re-integratie Amersfoort, 12 november 2014.
Psychiatrie Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd
Hoofdstuk 9: Zindelijk worden en zindelijkheidsstoornissen
Angststoornissen 1.
PSYCHIATRIE ANGSTSTOORNISSEN
Hoofdstuk 13: Angst en angststoornissen
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
SADAN-opdracht, gemaakt door Fien Degroote
Behandeling van de dwangstoornis bij kinderen en adolescenten.
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
S YMPTOMEN EN BEHANDELING VAN OUDERE PALLIATIEVE PATIËNTEN MET KANKER Van Lancker, A., Beeckman, D., Van Den Noortgate, N., Verhaeghe, S., Van Hecke, A.
Bipolaire stoornis Loes Vermaut 1BaoC4.
Evaluatieonderzoek VVTO Engels Kees de Bot Sieneke Goorhuis BCN/RUG.
Week 3 CAT vragen oefenen Dr. U.M.H. Klumpers (cursuscoördinator, psychiater) Psychisch Functioneren 2016.
Cognitieve stijlkenmerken bij jongeren met een autisme-spectrum-stoornis Door Elynn Devos.
Coeliakie in de Jeugdgezondheidszorg: is vroegdiagnostiek haalbaar? Marlou de Kroon, arts M&G, MD PhD, VUmc Lucy Smit, jeugdarts KNMG, JGZ Kennemerland.
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
Documentnr, datum Angst in de palliatieve fase. Marjan de Gruijter, specialist ouderengeneeskunde Zorgspectrum Het Zand, Zandhove, Zwolle
Richtlijn Ernstige gedragsproblemen
POP poli Traumatische partus
Disclosure belangen NHG spreker
Het effect van een preventieve behandeling van latente tuberculose-infectie op de levenskwaliteit van de patiënt LIEN JESPERS VUB, 4de Master HAGK Prof.
Effectiviteit van interventies bij kinderen met migraine
Depressie bij kinderen en adolescenten
Angststoornissen en hypochondrie
De ontwikkelings-psychopathologie van angst
15 januari 2019 Tineke Vos, psychiater
Congres ‘Nare jeugdervaringen’
Neuropsychiatrische syndromen na een beroerte.
Sanne van Beek en Willisa Kragt
Transcript van de presentatie:

Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen

Inleiding Angststoornissen komen vaak voor bij kinderen met autismespectrumstoornis(ASS). Behandeling: cognitieve gedragstherapie Aantal bedenkingen: - Is deze behandeling even succesvol bij kinderen met ASS als kinderen zonder ASS? - Hoeveel kinderen met ASS hebben precies een angststoornis? - Welk verschil is er tussen de angststoornis bij kinderen met ASS als bij kinderen zonder ASS?

Prevalentie van angststoornissen Angststoornis= angst die het dagelijkse leven negatief beïnvloedt.  Dit komt bij 2 tot 27% van de kinderen voor (Costello) Besluit van het onderzoek (Van Steensel, 2011)  40% van de kinderen die ASS heeft ook een angststoornis.  Specifieke fobie kwam het vaakst voor.  Kinderen met een laag IQ hebben vaker een

Diagnostiek Diagnose van angststoornis stellen is zeer moeilijk! Daarom: *Wat onderscheidt ASS van een angststoornis? -Eerst: ASS-kenmerken onderzoeken a.d.h.v. VISK en de ADI-R. -Dan: aanwezigheid van die kenmerken onderzoeken bij kinderen met angststoornis en bij kinderen uit ‘normale’ populatie. Conclusie: -Kinderen met angststoornissen hebben meer ASS-kenmerken dan kinderen zonder een angststoornis. -Bij kinderen met een angststoornis komen veel sociale problemen voor. -Door sociale ontwikkeling kunnen we ASS en angststoornis onderscheiden. Later: vervolgstudie met drie groepen.

Verschil in angststoornis Verschillen de angststoornissen van kinderen met ASS bij die van kinderen zonder ASS? Onderzoek: - De ernst en de symptomen van de angststoornis onderzoeken. - De kwaliteit van het leven vergelijken. Conclusie: - Kinderen met ASS blijken dezelfde angststoornissen te hebben als kinderen zonder ASS. - De ernst van de angststoornis komt grotendeels overeen. - Enig verschil: specifieke fobie komt vaker voor bij kinderen met ASS.

Kosten De kosten die worden gemaakt zijn gemeten met een kostenvragenlijst. Deze moest ingevuld worden door ouders drie maanden voor het onderzoek. Resultaat: - Kinderen met ASS en angststoornis: 1.448 euro per maand - Kinderen zonder ASS met angststoornis: 337 euro per maand - Kinderen uit de ‘normale populatie’: 53 euro per maand

Behandeling De meest voorkomende behandeling is de cognitieve gedragstherapie (CGT).  64 tot 72% is na de CGT vrij van hun primaire angststoornis. Wat is een cognitieve gedragstherapie? - 15 therapiesessies - Aspecten die aan bod komen: psycho-educatie, exposure,… Kosten van deze therapie: - 7,683 euro per kind per behandeling.

Beperkingen en verbeteringen Beperkingen in dit onderzoek: Alle kinderen met ASS hadden een comorbide angststoornis. Alle kinderen hadden een IQ groter dan 70 We weten nog niets over de resultaten van CGT op lange termijn. Verbeteringen: Vergelijken van kinderen met ASS en een angststoornis en kinderen met ASS zonder angststoornis. Onderzoeken waarom het ene kind een angststoornis ontwikkelt en het andere kind niet.

Conclusie Prevalentie van angststoornissen bij kinderen met ASS is ongeveer 40% Grote prevalentie in vergelijking met kinderen uit ‘normale’ populatie. Type en de ernst van angststoornissen bij kinderen met ASS zijn grotendeels identiek. Angststoornissen bij kinderen met ASS zijn goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Angststoornissen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het leven.