De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Disclosure belangen NHG spreker

Verwante presentaties


Presentatie over: "Disclosure belangen NHG spreker"— Transcript van de presentatie:

1

2 Disclosure belangen NHG spreker
(Potentiële) belangenverstrengeling Nvt Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk …

3 Hartfalen in de eerste lijn: Prevalentie in relatie tot veroudering en comorbiditeit
Lieke Bosch Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde Radboudumc Assmann P, de Grauw WJ, Schalk BWM, Biermans MCJ

4 Inleiding Onderzoeksvraag: 'Wat is de prevalentie van hartfalen
in relatie tot veroudering en comorbiditeit?’ Het diagnosticeren en behandelen van hartfalen in de eerste lijn kan complex zijn. Inzicht in de relatie tussen hartfalen, veroudering en comorbiditeit is noodzakelijk om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Onderzoeksvragen: Primair: Wat is de prevalentie van hartfalen in relatie tot veroudering en comorbiditeit? Secundair: Hoe wordt de diagnose gesteld in de dagelijkse huisartsenpraktijk? Kort methode: We hebben een retrospectieve cohort studie verricht op basis van data uit het Elektronisch Patiënten Dossier van patiënten uit 11 huisartspraktijken. Patiënten met hartfalen zijn vergeleken met patiënten zonder hartfalen met behulp van beschrijvende analyses en chi square testen.

5 Resultaten Puntprevalentie hartfalen 1.2% (95% BI 1.13-1.33)
Comorbiditeit Nt-proBNP Bij mensen >85 jaar: meer dan 1 op de 5 met hartfalen, dus is iets wat elke huisarts veel zal tegenkomen. En ook steeds vaker! Daarnaast complexe patiënten: veel comorbiditeit. Zie tabel. Nt-proBNP slecht iets meer dan 1 op de 3 patiënten met hartfalen. De puntprevalentie van hartfalen was 1.2% (95% BI ). De prevalentie nam met iedere leeftijdscategorie toe van 0.04% (18-44 jaar) tot 20.9% (>85 jaar). Alle bestudeerde comorbiditeiten kwamen significant vaker voor bij patiënten met hartfalen dan bij patiënten zonder hartfalen. N-terminal pro-B type natriuretic peptide (NT-proBNP) werd gemeten bij 38.1% van de patiënten met hartfalen.

6 Conclusie Hoge prevalentie, sterk verband met leeftijd en comorbiditeit Richtlijnen Onderbenutting diagnostische mogelijkheden in de huisartspraktijk Hartfalen komt vaak voor en is sterk gerelateerd aan veroudering. Deze combinatie bemoeilijk de diagnostiek en behandeling. Het vóórkomen van comorbiditeiten is eerder regel dan uitzondering, wellicht nuttig om richtlijnen meer comorbiditeit-specifiek te maken. Diagnostische mogelijkheden in de huisartsenpraktijk, met name het aanvragen van NT-proBNP, lijken onderbenut te worden. Bij een verhoogd (NT-pro)BNP is nader onderzoek geïndiceerd, pas dan echo cor.

7 Vragen?


Download ppt "Disclosure belangen NHG spreker"

Verwante presentaties


Ads door Google