Waarom een standaard Een norm of standaard is een procedure of een maat waarvan een groep mensen met elkaar heeft afgesproken dat ze hem zullen gebruiken.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Impact van EU-regels op aanbieders betaaldiensten Simon Lelieveldt.
Advertisements

Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
D-Rainfall Runoff de nieuwe neerslagafvoermodule in SOBEK 3.0 Govert VerhoevenDonderdag 17 november Next Generation Hydro Software.
Metadata proces april 2009 train de trainers. Waar in het werkproces metadata Binnen de organisatie zal afgesproken moeten worden van welke data er metadata.
Testdata Management Ketentest
Advies databankarchivering COP Documentbeheer en archivering III 25 november 2008.
GISMaatwerk en Advies Michael P Karsters
Onderwerpen  NGR  Content en beheer groep  Tools en validatie april 2009 train de trainers.
Beheer van gebruikers en groepen lancering DSH Leuven 2-feb-2009 Jan Vangrinsven.
3 december 2009 MACHU GIS. Rijkswaterstaat MACHU GIS23 december 2009 Rijkswaterstaat Beheert o.a. –5250 km2 oppervlaktewater –1686 km kanalen en rivieren.
ProGideon INSPIRE begint vandaag Marjan Bevelander 3 december 2009 Pro Gideon.
17 april 2008 WAB*info De digitale bron van de Nederlandse waterbodems Gaston Lamaitre Data-ICT-Dienst, Delft Uitvoerders: Atlis (hoofdaannemer), CSO (functioneel.
D4A en Toegankelijkheid
Op 23 september 2011 nam de Vlaamse Regering akte van de conceptnota “open data”. De conceptnota schetst de beleidscontext en het regelgevend kader voor.
C-DSD: Curating the Dutch Song Database (Nederlandse Liederenbank) C-DSD Martine de Bruin.
CLARIN-NL HELPDESK Daan Broeder & Paul van Caspel.
Het gebruik van indicatoren om het doelbereik van GIDEON te meten
CLARIN: een introductie Ineke Schuurman Coördinator CLARIN-Vlaanderen.
© Universiteitsbibliotheek Groningen METIS Aanleverloket Metis/Repositories Henk Druiven Henk Ellermann Afdeling Digitale Bibliotheek Vz. Universiteitsbibliotheek/RuG.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
1 GRENSOVERSCHRIJDEND RISICOMANAGEMENT SAMENWERKEN IS NOODZAAK FRANS VAN DER STORM.
Presentatie Studiemiddag Indexen en Nadere Toegangen Ralph Stuyver, Projectmanager 4 maart 2010.
Confidential 1 Trends in ICT J. Bruijning KPN Research 8 juni 2001.
DANS is een instituut van KNAW en NWO Data Archiving and Networked Services NARCIS: nationale portal van onderzoekinformatie Elly Dijk SURFacademy ‘CRIS.
Grupo Mercator. Universidad Politécnica de Madrid1 Watse Castelein SDI ontwikkeling en monitoring in Spanje Wageningen – 14.
BIELLS Sytske Postma Van project tot portal. 15 juni 2010Van project tot portal 2 Hoe is BIELLS begonnen? UP Beleidsbrief bodem: duurzaam bodemgebruik.
Normen en standaarden voor elektronische leeromgevingen Pierre Gorissen SURF SiX / Fontys Hogescholen 30 maart 2004.
Datasets, verrijkte publicaties …en de rol van DANS 1Maarten Hoogerwerf, , NVB.
Minicollege Service Oriented Architecture
Introductie metadata april 2009 train de trainers.
Excel Oplossingen MAATWERK voor alle diensten en organisaties die betaalbare oplossingen zoeken voor hun administratieve afhandeling.
Data Maarten Terpstra en Peter le Clerq. 1.Wij denken dat bedrijven in toenemende mate data gebruiken voor toepassingen in marketing, sales, service,
Wat is het digitaal stelsel Yvette Ellenkamp Uitvoeringsprogramma GOAL
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Visie informatievoorziening
Module I Informatica Dhr. C. Walters. Het belang van informatie Gegevens  Informatie  Besluitvorming Gegevens = Data, Raw Material Informatie = Gegevens.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Onderzoek doen een methodische aanpak
Metagegevens voor records management | 13 juni 2012 Metagegevens voor records management DIV-bijeenkomst BHIC Jorien Weterings Adviseur recordkeeping.
17 juni 2014 en 2 juli 2014 D.J.P. (Douwe) van de Goorberg BBA Concern inkoper CPD Informatiebijeenkomst TenderNed UOV De Kring.
Beheer Elkey externen Jeroen François Security Manager.
De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit
Parametric release Wat is dat?.
Geowebservices Cijfers zonder grenzen Pieter Bresters 26 mei 2011.
Rob van de Velde, Geonovum Geeft GIDEON de samenhang die nodig is voor samenwerken ? Doelmonitoring GIDEON, 14 oktober 2009.
Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning Denktank 12 februari 2014.
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
Geoservices infrastructuur
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
EVC en Kenniscentrum Handel NVE 29 mei 2008 John Dekker Teamleider Examinering en beoordeling.
Limburg 23 maart 2016 Boy Gerrits Arjan Kloosterboer Peter Bakker Theo Weusten André Plat Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO)
DWR-Archief 17 september 2015 Stefan Kerkmeester Ruud Yap.
SOA en Business Process Management Hoofdstuk 5 uit Web Services van Manes, blz. 122 t/m blz. 129.
SharePoint Alles over metadata In de Private en Public cloud.
Themamiddag RGBZ en archivering Utrecht, 7 februari 2017
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
ONTWERP EEN APP-WET TECHNOFILOSOFIE FRAMEWORK
HANDELSPARTNERS.
Informatie & Interactie-avond - LJOCHTSTILL
Privacy en Leerplicht/RMC
AmsterdaMaps Delen is beter dan vermenigvuldigen
Cor Melse SSC-Campus/RDG
#Goldenrules themacampagnes GERICHT OP EEN BLIJVEND bewustZIJN VAN DE Gouden regels Ondersteunend materiaal implementatie- Februari 2018.
Privacy en Leerplicht/RMC
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
het Naoberhuis Algemene Verordening Gegevensbescherming
DCAT-AP Vlaanderen voorlegging als standaard
DCAT-AP Vlaanderen voorstelling standaard 11 juni 2019
DCAT en uiteraard DCAT-AP-NL ....
Transcript van de presentatie:

Waarom een standaard Een norm of standaard is een procedure of een maat waarvan een groep mensen met elkaar heeft afgesproken dat ze hem zullen gebruiken. Het gaat hierbij om verwachtingen over het gedrag van de mens. Vaak zijn het regels en kun je ze uitvoeren. Ook hangen ze nauw samen met waarden. train de trainers april 2009

Waarvoor een standaard Voor gebruiksvoorwerpen, tijd, (meet)eenheden, verkeersborden etc. tot de bescherming van persoonsgegevens. Er bestaan ruim 2000 specifiek Nederlandse normen en er zijn er nog veel meer geldig in Nederland omdat ze bijvoorbeeld vanuit Europa komen of op wereldschaal geldig zijn. Standaarden worden gebruikt om de uitwisselbaarheid, de interoperabiliteit, te bevorderen train de trainers april 2009

Standaarden voor het geo domein Om aan te kunnen sluiten op de Europese infrastructuur te kunnen integreren met de elektronische overheid Het framework van standaarden Voor metadata in Nederland; Het Nederlandse metadata profiel op ISO 19115 Het Nederlandse metadata profiel op ISO 19119 Internationale metadata standaarden ISO19115 ISO19119 INSPIRE train de trainers april 2009

Context standaarden train de trainers april 2009

Metadata van services Naast metadata voor data Inhoudelijke metadata over de service Technische metadata over service Praktijkrichtlijn train de trainers april 2009

Standaarden van belang voor metadata Metadata voor data wordt volgens Het Nederlandse metadata profiel op ISO 19115 beschreven. ISO 19139 is de encoding hiervoor. Met de encoding wordt de metadata op een eenduidige manier in een XML opgeslagen. Metadata voor services wordt volgens Het Nederlandse metadata profiel op ISO 19119 beschreven. De encoding voor services is in CSW ISO AP 2.0.2 opgenomen. Naast de standaarden voor metadata en catalogs is ook de het Nederlands profiel op WMS van belang train de trainers april 2009

Samenhang standaarden in het NGR train de trainers april 2009

INSPIRE INSPIRE is een Europese kaderrichtlijn met wetgeving INSPIRE gaat voor een belangrijk deel voorschrijven hoe de Nationale GII dient te worden ingevuld. INSPIRE stelt geïntegreerde geo-informatie en diensten aan gebruikers beschikbaar. Deze diensten stellen gebruikers in staat om geo-informatie uit verschillende bronnen te vinden en op een interoperabele wijze te combineren (zowel technisch als semantisch), van lokaal tot globaal niveau en voor een brede scala van toepassingen Het Nederlandse metadata profiel op ISO 19115 en Het Nederlandse metadata profiel op ISO 19119 bevatten de eisen vanuit INSPIRE train de trainers april 2009