Ondernemen(d) in het onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Over Diversion Bureau voor maatschappelijke innovatie
Fontys Centrum voor Ondernemerschap maart 2013
Het verbinden van Kwaliteiten Reactie Ben Fruytier
Ondernemen in de praktijk
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Ouders en Kinderen Centraal
ENKELE ONTWIKKELINGEN IN DE ZORG. INLEIDING Belangrijkste ontwikkelingen Vergrijzing Ontwikkeling huishoudens Ontwikkelingen in de zorg 2 IBA Studiemiddag.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Van visie naar actie.
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
Ondernemerschap in het mbo
Innovatie als bestuurlijk vraagstuk Inleiding door P. Pollen/Leo Lenssen Boardroom FO 11 april 2007.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Carlo Vuijlsteke  Flanders DC  21 Mei 2012  Uitreiking Popthesisprijs 2012 Ondernemerschap en zakelijke kennis in de creatieve sector.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Samenwerken in burgerschap
Ondernemen na je studie!
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Petra Verhagen (ISS-CMV) Dorris Direks (IPS-VD)
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
Wat is UNIZO?  UNIZO = Unie van Zelfstandige Ondernemers  Doelstelling: meer kansen voor ondernemers creëren, in het belang van de hele.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter?
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
TOM keurmerk Marius Berendse.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Steeds Vaardiger: Marketing&Communicatie VWC conferentie 7 oktober 2008.
Zorg nieuwe stijl.
Spelen met goed bestuur Governance Maatschappelijke verantwoording of maatschappelijke verankering? Besturen of accommoderen? Inleiding door Leo Lenssen.
MAATSCHAPPELIJKE TRANSITIE EN ONDERWIJSTRANSFORMATIE LEO LENSSEN 23 JANUARI 2008 Heliomare scenarioverkenning.
Connecting, Developing, Accelerating Het Netwerk Venlo 29 februari 2012 Van wie is de school? Dr. Leo Lenssen.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
PC Federatief SWV Primair Onderwijs Rijswijk e.o.
De schoolmanager als maatschappelijk ondernemer Inleider: Leo Lenssen 31 oktober 2007 Vos/ABB.
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
Leiderschap in het publieke domein Observaties en ervaringen Leo Lenssen Boardroom Bestuurders Primair Onderwijs 10 december 2009.
Actief Burgerschap & Zelfmanagement bij, door, van en met ouderen
Het opleidingsprofiel:
Nieuwe ouderenzorg: overwegingen van een grensganger
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
Samen verder!.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing
Samen met ouders en jeugd!?
Interorganisationele samenwerking. Evoluon, 6 april 2004 Waarom interorganisationele samenwerking? (1) o Risico’s en vaste kosten kunnen delen; o Sneller.
OPO MANAGEMENT I OLA Inleiding tot management. Management versus ondernemerschap.
Toekomst in beeld Leiding geven met het oog op morgen Studiedag Optimus 25 februari 2010 Leo Lenssen.
LEA en sociale competentie & participatie Miriam Walraven 20 januari 2011.
Competent burgerschap = ondernemerschap?
Cultureel Ondernemerschap
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
Nintes Jan Willem Weck directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst.
Even voorstellen Aad van Fulpen Stichting Herrie.nu 1.
Werken aan de doorgaande lijn van 0-13 jaar De visie van 7 onderwijsbestuurders.
Samenspel RvB en RvT moet professioneler: belang van diversiteit Rienk Goodijk Hoogleraar Governance in het semipublieke domein GITP/TiasNimbas Business.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Besturen met Burgerkracht
Resultaatgericht Samenwerken
23 maart 2017 profilering.
Ruim Baan, de professional in een nieuw jasje:
Vermaatschappelijking van zorg
het katholiek basisonderwijs
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Sociaal ondernemerschap: wat is het en wat is het belang?
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Supported Employment en meerwaarde van leerstage naar werk
Transcript van de presentatie:

Ondernemen(d) in het onderwijs Jeroen Onstenk Lector Geïntegreerd Pedagogisch Handelen Bendecafé 16 februari 2011

Waar hebben we het over Ondernemerschap in enge zin: creëren van nieuwe private ondernemingen. Het persoonlijk initiatief en risico van de ondernemer krijgt hierbij veel aandacht. Ondernemerschap in brede zin: ondernemend gedrag van personen, groepen of organisaties. Ondernemerschap in brede zin wordt ook gebruikt voor de creatie van nieuwe organisatievormen in de non-profit- en overheidssector, en voor ondernemend gedrag binnen organisaties.

Ondernemerschap in het onderwijs Ondernemerschap als leerdoel Ondernemerschap als karakteristiek van scholen en managers: Economisch, zakelijk ondernemerschap Sociaal, maatschappelijk ondernemerschap De docent als ondernemende professional Zelfstandige Intern ondernemend naar organisatie en onderwijs

Ondernemerschap als leerdoel Ondernemend zijn/ worden Verantwoordelijkheid leren dragen voor eigen ontwikkeling/succes Inspelen op omgeving (ondernemend burgerschap?) Activerend leren

De janus kop van ondernemerschap Ondernemendheid Actief, open, grijpen van mogelijkheden Plicht tot verantwoordelijkheid Ondernemerschap Voorzien in behoefte (van de markt) Concurrentie Privaat versus maatschappelijk voordeel De school als onderneming?

De ondernemende school (1) Op welke maatschappelijke vraag of probleem wil onze school een antwoord zijn? Wie (marktwerking in het onderwijs): de leerlingpopulatie centraal Wat: inspelen op economische en/of maatschappelijke vraag (maatwerk? Taal, rekenen of burgerschap?) Hoe: adaptief onderwijs; krachtig onderwijs; efficient onderwijs

School als maatschappelijke onderneming privaatrechtelijk georganiseerd inkomsten vanuit de overheid, de markt en de burger niet gericht op winst, maar op maatschappelijk rendement diensten gericht op het publieke domein verticale en horizontale verantwoording de omgeving is meervoudig en complex

Ondernemende school (2) zoekt naar de betekenis van de school voor de omgeving ( ook stimuleren dat de omgeving zich gaat afvragen: wat kunnen wij voor die school betekenen?) vraagt: waar zitten mijn partners? oriënteert zich op samenleving, wijk en omgeving kiest actief neemt risico’s legt verantwoording af en vraagt om reactie is adaptief en responsief ondernemendheid als kenmerk van de school- en werkcultuur

Ondernemende school is lerende school Een lerende organisatie heeft het vermogen voortdurend in te spelen op een veranderende omgeving Extern: systeem en omgeving informatie; aanpassen; kiezen Intern: systeem en terugkoppeling informatie; organisatie; processen

De ondernemende docent (1) Persoonlijk ondernemerschap Zzp, cooperatie, intrapreneurschap Zelfstandig, creatief, initiatief nemend, ook buiten de grenzen van hun vak, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid durven nemen bewust bezig met (professionele) ontwikkeling

De ondernemende docent (2) Maatschappelijk ondernemerschap Inspelen op en verantwoordelijkheid naar ( bredere) omgeving Maatschappij in het onderwijs; leren in de maatschappij Samenwerken met ouders Leerlingen als product en partner

Smeed allianties, bouw netwerken, zoek partners. Tot slot Moet de ondernemende school als (heel erg) brede school en ‘polikliniek voor samenlevingsvraagstukken’ het alleen doen? Nee, integendeel! Smeed allianties, bouw netwerken, zoek partners.