Sensoren in de veehouderij een hulpmiddel of een lastenverzwaring?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Walter Gerritsen Speciality Dairy;
Advertisements

Wiki’s in het Hoger Onderwijs Pierre Gorissen Fontys Hogescholen
Richtlijn Droogzetten helpt dierenarts én veehouder met selectief droogzetten Dit is een basispresentatie ontwikkeld voor dierenartsen om veehouders te.
Markten in het zuiden Waar begin je ?. De eerste vragen •Wat is de lokale vraag ? Zijn alle groepen hierbij betrokken (m/v; GO/NGO/bedrijven etc) •Wat.
Kijk van de Dierenbescherming op de vleesveehouderij Bert van den Berg, senior beleidsmedewerker veehouderij Nederlandse Vereniging tot Bescherming van.
DeNieuweArbeidsrelatie “World is changing” Leon Vincken MKB-Arbeidsvoorwaarden 1 juni 2011.
Vitaal langer doorwerken… Werkgever en werknemer aan zet voor een leven lang werkplezier en resultaat Dennis Lindeboom 20 september 2011.
Priva horticulture.
“Techniek een “vak” om trots op te zijn." mensen.
Hoofdstuk 1 Om te beginnen
Martijn van den Berg Speciality Dairy
Het erf van de toekomst Jan Broos Brooswater B.V..
[datum].
2C1’s Excellent Vision. Mission: 2C1’s Excellent Vision wil in de markt opvallen doordat onze klanten hogere rendementen behalen dan die bedrijven waarvoor.
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
De kracht van Edan Edan Business Solutions adviseert en ondersteunt klanten bij de automatisering van hun bedrijfsprocessen. We leveren een Microsoft.
We beginnen met een standaard voedselketen….
Koe & Ondernemer in Balans Jørn Kjær Madsen “Grote stappen veel resultaat”
Door: Wilbert Leermakers
Introductie OHSAS
Samen werken aan duurzame productketens Dromen, durven en doen…
Food Valley en landbouw Gerrit Meester Nijkerk, 1 november 2012.
Overige voorzieningen in een stal!
Collandbijeenkomst 3 maart 2015 Math Creemers
Het nut van Business Planning
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Waardecreatie met een Duurzame Zuivelketen
Slide 1 Visie op GLB Luc Rogge 24 maart slide 2 Eerste reactie evenwichtige tekst compleet  nood aan 5-tal krachtlijnen om draagvlak te creëren.
Kennismanagement & Sociale media
Parametric release Wat is dat?.
Introductie AMS-STAGE.
Les 1 Automatisch melken
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij Oplossingen beoordelen Wageningen UR Livestock Research.
Van meer naar beter: vruchtbaarheid, de motor achter bedrijfsrendement!
Gerichte campagnes om conversie en klantwaarde te verhogen.
OndernemersWerknemers Start eigen bedrijf Business/groei Support Loopbaanbegeleiding Individuele coaching Outplacement/2 e spoor Duurzame inzetbaarheid.
Voerstrategie, voermethoden & voerverstrekking
Veehouden in de toekomst: Dierwelzijn Jantien Lijftogt Ak27.
Taak 2: Fokdoel & erfelijkheidsgraad Fokkerij 2. Wat is een fokdoel? Beschrijving van de eigenschappen die je moet verbeteren om tot de ideale veestapel.
Ervaringen rond de aanpak van een samenwerkingsprogramma in een Consortium SmartDairyFarming 2.0 Programmamanager SDF Bart Jan Wulfse.
Veevoeding Lesstof blok 2 Sijbren Mulder.
In- en uitkuilmanagement. dé specialist voor land- en tuinbouw Uitgangspunten berekening Uitgangspunten: Kg melk per koe8500 kg melk % vet4,30% % eiwit3,50%
Integrated Software for Real Estate, Facility & Workplace Management 1 myMCS Energy Energiebeheer van de toekomst.
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Optimalisering inhoudelijke opname en ontslaggegevens.
Gemaakt door Rens, Rick, Joris en Gijs. 
 Koe is basis voor de economie van het bedrijf  Duurzaamheid verlaagt de kostprijs  Economisch optimale leeftijd is hoger dan leeftijd bij afvoer 
Module 4: Vruchtbaarheid Lesmateriaal sensortechnologie in de melkveehouderij.
Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Basis kennis over inkomsten en uitgaven.
Hst 4 Hoe wordt er gewerkt?
Ureum Duurzaam ondernemen V42.
Verzorging droge koe Q16VH
Voerbehoefte melkvee.
Ureum Duurzame veehouderij.
Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1
Les 3 Automatisch melken met Lely
Voeren en verzorgen Periode 4
NASK – WAARNEMEN VS METEN EN MEETONNAUWKEURIGHEID
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
VOS, FOS en OEB.
Opdracht: hoe kies je de beste stieren voor je bedrijf?
Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1
Voer efficiëntie.
Technische en economische kengetallen
Transcript van de presentatie:

Sensoren in de veehouderij een hulpmiddel of een lastenverzwaring? congres van Melkvee100plus, 10-12-2009 Aart van ‘t Land

Workshop agenda Inleiding om te prikkelen Tijd voor vragen en discussie!! Het verhaal is zeker niet compleet…en vanwege de tijd…en omdat we pas aan het begin van de automatisering in de rundveehouderij staan….

Onze missie is om binnen de rundveehouderij te opereren als de onderneming die voorop loopt in het aanbieden van geavanceerde oplossingen voor de landbouw en die zich inzet voor verbeteringen van het financiële en sociale welzijn van haar klanten.

Groei leidt tot automatisering. Met dalende marges moet de productiviteit omhoog. (hoeveelheid liters melk per gewerkt uur!!) De uitdaging is om dan aandacht aan individuele dieren te geven? Verbeter de resultaten van de “slechtste dieren” om de resultaten van het bedrijf te optimaliseren.

Verbeterd welzijn Melk- koeien per FTE Kosten - Lely mission to improve fin. & soc. well being with technology - Life Live Lely - R&D pipeline full with solutions - Result in a yearly product launch Kosten

De noodzaak voor sensoren Mechanisatie van routine werkzaamheden

De noodzaak voor sensoren Automatisering van routine werkzaamheden

1948

Transitie naar automatisering !! handwerk automatisering mechanisatie

Is dit automatisering op een melkveehouderij?

Automatisering in de melkveehouderij

De kernvraag is dus: Hoe automatiseren we de menselijke zintuigen? zien ruiken horen voelen De kernvraag is dus: Hoe automatiseren we de menselijke zintuigen? proeven

Sensoren in de praktijk Dier gezondheid: Uier gezondheid gewicht herkauwen Temperatuur activiteit Melk productie restvoer Bezoek gedrag

Voer optimalisatie ruwvoer krachtvoer Voer efficientie Voer opname Vet eiwit behoefte Dynamisch voeren Individual TMR PMR

“Room for improvement” Meest winsgevende bedrijven Winstgevende bedrijven gemiddeld Matige bedrijven Slecht presterend

Doel Melk/FTE Winst Kosten

Aandacht voor het individuele dier? Identificatie Registratie: sensoren Analyse & output: management software

Automatisering in de melkveehouderij = Het vervangen van de zintuigen van de boer. Gereduceerde kosten van computer rekencapaciteit maakt het mogelijk om gebruik te maken van goedkope, betrouwbare, non invasive, sensor technieken. Onnauwkeurigheid wordt opgevangen door slimme berekeningen (algoritmes). Gebruik maken van sensoren uit andere segmenten: automobiel industrie, medische wereld, beveiliging, communicatie industrie etc. Streven naar gebruik van 1 sensor voor meerdere toepassingen

Enkele voorbeelden Audio voor herkauwactiviteit Laser technology voor plaatsbepaling spenen Infrarood voor communicatie tussen koe en antenne Ultrasound, gyroscope etc. voor positie bepaling automotives Load cell voor gewicht en plaatsbepaling (zwaartepunt) DNA gel formation chemie voor SCC Geleidbaarheid, NIR en licht (LED) voor melkkwaliteit Technieken zoals Dynamic Linear Modeling voer optimalisatie

Sensoren Kortom: sensoren alleen zijn geen hulpmiddel of lastenverzwaring….ze zijn gewoon “zin-loos” De sensor is op zich “niets”. Het gaat erom wat de software er mee doet. Om geen lastenverzwaring te zijn moet het dus resulteren in Management by Exception

Nauwkeurig of niet? Is het relevant te weten of je 120,462 km/uur rijdt of is het voldoende te weten dat je 120 km/u rijdt +/- 5 km? Dat vraagt dus om enig begrip van de data die geproduceerd wordt en de interpretatie ervan.

Result on mastitis detection Farm 1 Farm 2 Farm 3 Average ISO eis: 99+% SP, 70+% SE Praktijk resultaten: 99+% SP, 90% SE 9 van de 10 mastitis gevallen worden gedetecteerd 993 van de 1000 melkingen worden juist geanalyseerd (SE= sensitiviteit, SP = specificiteit)

Gewichts bepaling Wat weegt een koe?? Natuurlijke variatie van +/-60kg in 24 uur Door toepassing van een dynamisch filter nu een nauwkeurigheid van 0,8% van levend gewicht (4-5 kgs).

Vet en eiwit indicaties indicatie van vet en eiwit op dierniveau

Gebruik de juiste informatie

Formules interessant….?

Mastitis detectie

Activiteits meting Qwes-H: tochtigheidsdetectie werk

Activiteit en herkauwen Qwes-HR: Monitoring op individueel en kudde niveau Ziekte preventie stille tocht detectie Optimalisatie voeding

Screenshots

Sensoren een “belasting”? Niet de sensor is een belasting…… Maar het leren omgaan met de data en output….. Het durven vertrouwen op het systeem!! Dat moet geleerd worden !!

Benchmark=leren!!

Richting sensor ontwikkeling Belangrijkste parameters voor succes: Diergezondheid Uiergezondheid Reproductie …de rest is een gevolg….

Ontwikkelingen beginnen pas… Dieren welzijn Milieu Voedselveiligheid Hormonen Stalklimaat beheersing Nauwkeuriger analyse melksamenstelling of CO2/NH4 uitstoot, Vruchtbaarheid en analyse. Inseminatie adviezen. Voer en voeranalyse klauwgezondheid

Hulpmiddel of lastenverzwaring? Sensoren zijn een noodzaak!! De sensor is niet belangrijk, het gaat erom wat u er mee doet of kunt doen!! Slimme algoritmes en analyses zijn veel belangrijker!!

Succesfactoren in balans

Work smarter, not harder !! Groter met zelfde arbeid = hogere productiviteit = bestaansrecht handwork automation mechanization

Goal 2.400.000 kg/FTE

2048?

Plezier in boeren; kies voor Lely!