Naar een nieuw model Catechetiek – uur 3. Elementen voor nieuw model Uitdagingen als criteria Verlangen en mysterie als grond Geloof als explicatieve.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
KRUISWEG OP GOEDE VRIJDAG Vruchtbaar in Gods ogen
4.1 De instrumenten Tiltenberg 4 april 2009.
Hoe operationaliseer je de geloofsontwikkeling
EEN GOD, GROOT IN LIEFDE. De ervaring van de voorkomende liefde van God is de grootste schat van ons leven. Ze geeft vreugde, versterkt onze verbondenheid.
4/4/2017 6:30 AM Markus 12:13-17 © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
Verbonden.
Geld en geloof, het 8 e gebod Waar wordt het 8 e gebod concreet in ons leven?
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Vaderdag 2013.
1/5 Ben jij bekeerd? Praat met elkaar door over: 1)Ben jij bekeerd? 2)Hoe weet je of je bekeerd bent?
Zingen Refrein Naar U gaat mijn verlangen, Heer Vers 1
Zingen Liedboek 477 : 1,2 Geest van hierboven, leer ons geloven,
Zingen Vers 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij het loflied aan,
Genade en veroordeling
BIDDEN IS INTIMITEIT MET GOD
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
De beroemdste persoon die er is …. Turning point in de geschiedenis God werd mens en kwam onder ons wonen. De realtie tussen God en mensen was stukgegaan,
Vragen bij leven en dood: aandacht voor levensvragen in de palliatieve zorg Mw. M. Meevis, netwerkcoördinator Mw. J. Teeuwen, coördinator LPZ.
Verbondenheid. Efe 2:16 de bron van verbondenheid is de dood van Christus.
Onze identiteit in Christus
We leven vandaag in een gunstige tijd God groot in de liefde Ons leven: gave en roeping van een God groot in de liefde Maria. een zekere gids op onze.
Jezus geneest ook vandaag nog!?
Catechetiek – dag 2 21 februari Program 21 februari Vragen en toets vorige keer Vragen en toets vorige keer De act(iviteit) van de G-pedagogiek.
Leven in vrijheid Vrijheid heeft te maken met: in je element zijn… Als mens ben je vrij als je leeft in het ‘element’ waar jij voor gemaakt en bedoeld.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
GROEIEN EN VRUCHT DRAGEN.
Zonde en Gods reactie Seksualiteit (deel 2)
Zending vs. evangelisatie
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Gods bouwwerk in mensenwerk God gebruikt mènsen -Schots en scheef -Realiteit onder ogen zien -Vergeving nodig.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Het hart van een mens is als een spons
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Thema: Betrek je doop in je dagelijks leven met God 1) De doop bevrijdt je van de angst voor de ondergang vanwege je zonden Want Christus is vóór mij.
H O O P in kwetsbaarheid BEELDMEDITATIE mensen … ze zoeken naar hoop
Zingen Vers 1 Waar God de Heer zijn schreden zet
Thema: mijn Schepper is mijn Vader
Hoofd hulp Genesis 2:18 Efeziërs 5:23. Christus en de kerk dit mysterie is groot – en ik betrek het op Christus en de kerk Efeziërs 5:32.
De schepping van de mens 1 Genesis 3. 2 Hoe kan ik, als christen, Genesis 3 een zinvolle plek geven in mijn leven in deze wereld?
Waar moet je op letten in deze loopbaan?
Welkom deze morgen in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge
20ste vd Tijd door het Jaar B Het zeer mooie adagio voor klarinet van Mozart (6’30) kan het leven over de dood heen oproepen Regina.
Nathan de Wijze en de Drie Ringen Achtergrondvisie.
Hoe moet je als gelovige omgaan met het geschapene?
In deze dienst zal Ds. A. Verbree voorgaan Na de zegen zingen we GK 132 : Schriftlezing: Johannes 15 : Tekst: Zondag 33.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Dankdag... 8 nov Zoetermeer.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
Teleurgesteld in mensen Teleurgesteld in God Teleurgesteld in zichzelf  
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Johannes 3:16 Gods liefde voor wie anders verloren gaat Ga, getuig over Jezus Christus Motivatie - de liefde van God - de eer van Jezus Christus de Heer.
1. 2 -‘Tekenen van de tijd’ 3 Thema: De wederkomst van Christus is dichterbij dan je denkt!
De koperen slang!. Heer’, wij komen vol verlangen, op Uw roepstem naar Uw dis, want door schuld met schrik bevangen zoekt ons hart vergiffenis: slechts.
Leven in het koninkrijk van God Je ziet het lijden van deze wereld.
Samen in de naam van Jezus Samen in de naam van Jezus, heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen en doet ons elkaar verstaan. Samen.
Lucas 24:44-48; Christus’ kerk in de startblokken: nieuwe opdrachten volgens Gods oude plan. 1 Start-zondag.
Blok I God ontmoeten Wie is God? Kun je Hem eigenlijk wel kennen?
9 – Is er maar één waarheid?
Keuzeblok I Wat valt er te geloven?
"Ik verzeker jullie: sommigen die hier aanwezig zijn, zullen niet sterven voordat ze de komst van het koninkrijk van God in zijn kracht hebben meegemaakt."
Hoofdstuk 2: op zoek naar waarheid
Als je hier weggaat, weg van de tafel,
Juntos Contigo heeft een nieuwe Website!
(allen) Houd mij in leven, wees Gij mijn redding, steeds weer
Hij is de hartenklop van ons bestaan: stem en stilte,
Prediking zondag 16 september 2018
“En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen.” (NBG; Hand. 1:9)
Transcript van de presentatie:

Naar een nieuw model Catechetiek – uur 3

Elementen voor nieuw model Uitdagingen als criteria Verlangen en mysterie als grond Geloof als explicatieve hypothese Operationalisering van dit model

Uitdagingen als criteria Aangrijpingspunt in – elke – cultuur Participatie aan een Weg Ervaring en leefwereld Geloof zoals het is - Hiërarchie van waarheden Religieuze vrijheid: vóórleggen - Universaliteit – Geen indoctrinatie Leertheorie, Ontwikkelingspsychologie en Theologie

Mysterie herontdekken via verlangen Geen zelfverlossing Geen geheime overlevering Geen bevrediging eigen behoefte God niet als antwoord op ‘tekort’ Maar: Verlangen naar de ander De honger wordt nog vergroot Gij zelf hebt mij dorstig gemaakt De Ander blijft een Mysterie.

Geloofstraditie als explicatieve hypothese De traditie helpt de mens zich te oriënteren in de wereld = algemeen pedagogisch inzicht Geloofstraditie doet een voorstel (is een hypothese) om ons bestaan in de wereld uit te leggen Bestaan is een pelgrimstocht, op weg naar het Koninkrijk van God Lichaam van Christus is teken, instrument en voorsmaak van het Koninkrijk

Operationalisering Correlatiemethode uitgedaagd Proposer la foi Essentiële rol v. symbolen en liturgie Winnicot – symbool en realiteit G pedagogie als initiatie Wisselwerking – schema p.153

Toetsvragen Waarom kun je een godsdienst- pedagoog een “pedagoog van het verlangen” noemen? Waarom is initiatie zo belangrijk en wat is het verband met symbolen en symbooltaal? Omvang 150 tot 200 woorden samen Inleveren vóór 7 maart.