Wijnkennis
Wijngroepen Al of niet druivensap kleur % alcohol wel of geen suiker hoog alcohol- en suikergehalte Wijn en vruchtenwijn rood - wit - rosé zware - lichte wijn droge - zoete wijn stille -mousserende likeurwijn
Wijn is de alcoholische drank, verkregen door de vergisting van sap van (vers) geoogste druiven, welke vergisting is uitgevoerd in de streek waar de druif vandaan komt en veelal volgens de plaatselijke traditie
Bepalende factoren Soort druif (soort karakter) Afkomst druif: klimaat zon temperatuur neerslag microklimaat grondsoort structuur samenstelling dreinage mineralen
Wijndruiven: wit Vitis vinifera Pinot Blanc Palomino Muskaat Riesling Sauvignon blanc Semillon Verdelho Sylvaner Chardonnay
Wijndruiven: rood Vitis vinifera Pinot Noir Cabernet Franc Gamay Sangiovese Alvarelhao Merlot Malbec Cabernet Sauvignon
Tijdstip oogst Van bloei -> groei -> oogst -> 100 dagen Ontwikkeling vrucht = groei Suikervorming = rijpingsper. toename suikergehalte afname zuurgehalte lage temperatuur: ---------------- hoge teperatuur: refractometer
Wijnziekten Phylloxera vastatrix = druifluis enten op amerikaanse onderstam Meeldauw Valse meeldauw / Oïdïum Eutypiose Pourriture grise door Botrytis cinerea Pourriture noble / Edelfäule