Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Fietstocht Moezel 19 – 22 augustus
Advertisements

Dit is mijn presentatie over scholen in: Frankrijk, Spanje, Rusland en Peru Door: Dieuwke.
Innoveren voor gezondheid
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ACTUELE SITUATIE OMTRENT BLUETONGUE Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Railverkeerslawaai: in de greep van Europa (?)  uur: Opening  uur: Europese Geluidpolitiek  (Mads Bergendorff, Internationale Unie van Spoorwegen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Vaccinatiecampagne 2009 Raadgevend Comité 27 mei 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 25 juni 2008.
24/06/ Toezicht op het grondgebied en natuurlijke straling.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Case5: No-Audio Game: from design document to first prototype Tom Ramakers Cmd gad 30/05/2012.
Ontdek je talenten bij de brede school! Bekijk de nieuwe activiteitenkalender!!
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Heffingen Raadgevend Comité van 25 juni 2008.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
27 augustus 2010 Jan StroobantPagina 1 Amerika 2010 Deelnemers NaamVoornaam# StroobantJan1 StraetmansDanny2 DecancqJan2 WagemansEddy1 SlangenJean1 MaesLuc2.
Naar het Jaareinde toe
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
25/11/08 Presentatie FANC/Bel V De samenwerking FANC – Bel V in de praktijk Manfred Schrauben FANC Frédéric Schmitz Bel-V.
DG Controle – Sector DIS
2012 Nieuwjaar: zondag 1 januari – Drie Koningen: vrijdag 6 januari.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 24 september.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
25/11/08 Presentatie FANC/Bel V Het IRE-incident – Ervaringen na de eerste reële activering van het nucleair en radiologisch noodplan in België Didier.
Nieuwsbrief De tijd van je leven! Aanwezigheid meester Hans: Agenda:
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité van 28 september 2011 Heffingen 2011 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
INFORMATIE AVOND VWO 6 MAANDAG 19 SEPTEMBER.  WELKOM  OUDERRAAD (mevr. Jacobs)  ENQUÊTE ( Fleur Drijvers, Gina Slenders)  INFORMATIE EXAMENJAAR (
Berlijn 2014 Informatie-avond.
Voorlopige overslagcijfers 2009 Hans Smits President-directeur Havenbedrijf Rotterdam 30 december 2009.
Niet vergeten Zaterdag: Aankomst:10.15 de Fakkel (Italianen) CS (Fransen) Zondag:Family Day.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Cees de Heer Jan Kliest RIVM Moerdijk vanuit het perspectief
Voorstelling Juridische Dienst
Ridderweekend Vrijdag 24 april 2009 t/m zondag 26 april De Heikop, Brunssum.
S.V.T.B. Curius 2 3 Vorige bijeenkomst S.V.T.B. Curius 4 Vorige bijeenkomst Voorstelrondje Wie ben je, wat doe je en wat ga je doen?
Bezoek aan Shanghai en bezoek van Pinghe School
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
© Alert Management Consultants Slim Werk Vinden Programma.
Meerdaagse 2015 EDERBERGLAND
Algemene Ondernemersvaardigheden
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Traject schooladvies Overzicht groep 7:
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Operationele doelstellingen DG Algemene.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Asbest op school Onderverdeling naar risico: Hechtgebonden Asbest
Hoofdstuk 23 Eliminatie en ingooi
Rekenen 17 januari.
Ontdek je talenten bij de brede school Bekijk de nieuwe activiteitenkalender.
Direct een taxi nodig? U kunt telefonisch een taxi bestellen op het nummer: Bij Taxi van Raaij heeft u een duidelijk en vast kilometertarief.
RONDE TAFEL RADIOLOGIE Brussel, 20 november 2008 W. De Roovere.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN BETREFFENDE MKZ Philippe Houdart Stafdienst crisispreventie en crisisbeheer.
Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Operationele doelstellingen Diensten.
Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten
Vormingssessie Laboratoria
Transcript van de presentatie:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Vrijdag 22 augustus 2008 Incident op IRE Maandag 25 augustus 2008 IRE meldt incident aan het FANC, nl. verhoogde uitstoot van I-131 FANC  incident van niveau 3 op de INES-schaal  analyses van gras rond IRE Donderdag 28 augustus 2008 Resultaten analyses van het gras  sterk verhoogd jodiumwaarden  FANC verwittigt crisiscel van de regering 17.00u: FAVV op de hoogte gebracht op door de crisiscel van de regering

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 20.00u: COFECO beslist tot overgaan noodplan U2 zone : Fleurus en deelgemeenten Lambusart en Wanfercéé- Baulet (5 km zone ten NO van IRE) Maatregelen : geen consumptie van bladgroenten en fruit uit eigen tuin & geen gebruik van regenwater FAVV neemt diezelfde avond nog 6 melkmonsters in die zone Vrijdag 29 augustus 12.00u: resultaten melk ver beneden de EG-norm van 500Bq/kg voor I-131 in melk en zuivel De melk mag dus opgehaald en verhandeld worden!

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Vrijdag 29 augustus 10 monsternemingen van bladgroenten en fruit door FAVV bij professionele telers en particulieren. Europese norm: 2000 Bq/kg norm voor babyvoeding:100 Bq/kg  alle resultaten < 100 Bq/kg Zaterdag 30 augustus Zone teruggeschroefd tot 3km: afraden consumptie bladgroenten en fruit uit tuin gedurende nog 1 week voor professionele voedingssector geen beperking!! Er blijven metingen gebeuren door FAVV, FANC, SCK en IRE om de situatie op te volgen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Maandag en dinsdag 1 & 2 september Bevolking uit de zone mag schildklier laten testen  personen  alle resultaten gunstig Alle analyseresultaten van melk, gras, bladgroenten, fruit, regenwater en lucht blijven ver onder de limiet Zaterdag 6 september Alle voorzorgsmaatregelen opgeheven en het noodplan afgeschaald tot een U1-situatie (= betrokken diensten in stand-by om situatie op te volgen)

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht van analyses op bladgroenten en fruit

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Analyses op gras  duidelijke afname met de tijd

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Vrijdag 12 september De activatie van het noodplan wordt volledig opgeheven, aangezien metingen aantonen dat er steeds minder en minder I-131 kan aangetoond worden op gras en groenten. De situatie wordt evenwel opgevolgd door het FANC en ook het FAVV neemt in het kader van zijn controleplan nog enkele monsters in de zone rond het IRE.

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Conclusies: 1.IRE en FANC: geen consequente aanpak van het incident 2.FAVV en andere overheidsdiensten veel te laat verwittigd 3.Monsternemingen door FAVV en daaropvolgende analyse zijn vlot verlopen 4.Voldoende coördinatie door het crisiscentrum 5.Nucleair draaiboek FAVV aanpassen en finaliseren 6.De overheidsdiensten moeten meer werk maken van crisisvoorbereiding betreffende nucleaire incidenten!