Gedragsrepertoire Denken over je denken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Hoe help ik mijn kind om effectief te leren?
Klassieke homeopathie
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
GOD is liefde.
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Gemaakt door Odessa koorevaar
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Woorden en tijd.....
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Powerpoint gemaakt door
De beloning van de dwerg
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Discipelschap.
Opnieuw Steeds opnieuw ben ik andere aspecten van
Mijn Intake Kevin Lutgert Matchpoint. De Voorbereiding naar mijn opleiding Onderzoeken Beslissingen nemen Praten met Matchpoint Gesprek op.
Een blondine ging naar een
© Hoe voel ik mij ? blij droevig boos bang angstig benieuwd vies van… beschaamd.
Ik voel me zo alleen !.
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
Woord van Leven Mei 2011.
Les 5: orde en klassenmanagement
Antwoord op vraag SOPO1-4
Gedroomd, Op een keer had ik s'nachts een droom.
Ik ben Bob..
Godsdienst 1 1.
Lieve zoon/dochter ....
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Preek thema: Zeker weten?.
Iedereen coach naar Jef Clement.
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Welkom op onze thema-avond
Ik had een droom verleden nacht,
Gedroomd ….
Interpreteren van data
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
Vrienden.
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
‘Hazeltje, je moet gaan slapen
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
DE POSTBODE.
Basiservaringen.
En daar stond ik dan… slaperig stapte ik mijn bed in.
Wat een waarheid schuilen er in deze woorden
“de liefde van God”.
Continuïteit in het onderwijs Richard Moore. Gelukkige kinderen zijn de beste leerlingen.
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Hij,ze,hem,haar,zijn,deze,dit,die,dat
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
TRANSACTIONELE ANALYSE Kwaliteit van de hulpverleningsrelatie.
Luisteren en feedback Hoofdstuk 15 VP15 Begeleidingskunde
Welkom op onze ouderochtend
Psychologieles 7 lesweek 7
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
RET Verdieping bij hoofdstuk 11 Handboek voor leraren RET Een goede leraar worden.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Transcript van de presentatie:

Gedragsrepertoire Denken over je denken Stil staan bij je eigen denken en handelen is een Metavaardigheid. Het gaat daarbij om de beslissingen die mensen nemen voorafgaand aan, tijdens en na afloop van het leren en denken. Tot metacognitieve vaardigheden behoren oriënteren, plannen, monitoren, toetsen, herstellen, evalueren en reflecteren.

Je gedragsrepertoire is het geheel aan handelingen en vaardigheden in de omgang met andere mensen. Doel van deze presentatie is om zicht op je gedragsrepertoire te krijgen, de leegtes in je gedragsrepertoire te ontdekken, handvatten te vinden om je gedragsrepertoire uit te breiden. Een uitgebreid en gevarieerd gedragsrepertoire is handig in bedrijf, op school en in je priveleven. In de omgang met andere mensen bestaat je gedragsrepertoire uit; groeten, belangstelling tonen, luisteren, schelden, mopperen, verwijten maken, beminnen, enzovoort.

Gebeurtenis Gedachte Gevoel Gedrag 4- G schema Gebeurtenis Gedachte Gevoel Gedrag Waar was ik, wat gebeurde er? Wat ging er door mijn hoofd? Welk gesprek voerde ik met mijzelf? Welke gedachtes had ik? Het 4- G schema wordt vaker gebruikt bij de tussenkomst van nare gedachtes, prettige gedachtes blijven minder lang in je geheugen hangen en zal je minder snel koppelen aan een nare/ vervelende gebeurtenis. Wat voelde ik? Hoe voelde ik me? Wat deed ik? Wat liet ik achterwege? Wat ging ik uit de weg?

De gehele dag kom je tientallen 4G-schema’s tegen De gehele dag kom je tientallen 4G-schema’s tegen. Elk moment is een mogelijkheid om naar je Gebeurtenissen, je Gedachten, je Gevoelens en je Gedragingen te kijken. Je zelf reflecteren zal een ieder eigenlijk continue moeten doen om een verbeterde omgang te krijgen met andere mensen.

4 G les voorbeeld Casus; een leerling komt later binnen en stoort de les. Heeft niet zijn huiswerk gemaakt en heeft al helemaal geen boeken bij zich. Gebeurtenis ; stoort, geen huiswerk, geen boeken. Gedachte ; wat een (#*@), weer geen huiswerk. Gevoel ; boos, teleurgesteld. Gedrag ; de klas uitgestuurd.

4 G privé voorbeeld Casus; Mijn zoontje (8) gilt midden in de nacht en zit rechtop in bed. Hij heeft een nachtmerrie gehad, maar wil niet vertellen wat. Gebeurtenis ; Gillend kind, een nachtmerrie Gedachte ; wat is er aan de hand, waarom gilt hij zo? Gevoel ; radeloosheid, boos, teleurgesteld. Gedrag ; Weggelopen, ik kon niet meer slapen.

Gebeurtenis + Gedachten = Gevoel + Gedrag

4 G privé voorbeeld Casus; Mijn zoontje (8) gilt midden in de nacht en zit rechtop in bed. Hij heeft een nachtmerrie gehad, maar wil niet vertellen wat. Gebeurtenis ; Gillend kind, een nachtmerrie Gedachte ; Ik ga hem troosten, geruststellen Gevoel ; Warmte, liefde Gedrag ; Ik kan weer rustig verder slapen.

Verandering van gedachten leidt tot verandering van Gevoel en verandering van Gedrag.

Tien valse geboden. Iedereen moet mij aardig vinden. Ik moet perfect zijn; thuis, werk en op school. Mensen die fouten maken of slechte dingen doen, streng veroordelen. Als dingen niet gaan zoals ik wil, is dat rampzalig en verschrikkelijk. Verdriet en ellende komen van buitenaf en daar heb ik zelf geen greep op. Ik moet me voortdurend zorgen maken over allerlei rampen die me kunnen overkomen. Ik doe er beter aan om levensproblemen en eigen verantwoordelijkheden te vermijden en uit de weg te gaan, in plaats van deze onder ogen te zien. Ik voel me sterker wanneer ik op iemand anders kan steunen. Zoals ik me nu voel en me nu gedraag komt door mijn verleden. Ik moet me altijd heel druk maken over het wel en wee van anderen. Geboden zijn verplichtingen. Verplichtingen kunnen van anderen komen, ze kunnen ook in jezelf een plek hebben veroverd. De geboden zijn de baas over je. Beschouw de valse tien geboden en geef zelf aan waardoor ze niet van toepassing zijn. Schrijf je antwoorden op en lees ze hardop terwijl je in de spiegel kijkt.

Veranderingen gaan traag en moeizaam Veranderingen gaan traag en moeizaam. Door oefening kun je leren greep op je gedachten, je gevoelens en gedrag te krijgen. Het dagelijkse leven kan ingewikkeld zijn als je gedragsrepertoire beperkt is. Je weet dan niet hoe je in een bepaalde situatie kunt reageren. Die onkunde openbaart zich nogal eens in symptomen; te laat uit bed, geen toets maken, geen schoolwerk maken, verslagen niet op tijd af, hoofdpijn, griep, afspraken vergeten. Vooral emotionele tegenslagen kunnen problemen veroorzaken. Door uitbreiding van je gedragsrepertoire kun je een aantal van deze problemen oplossen. Uitgangspunt is onder andere: kennis van zaken maakt andere besluitvorming en effectiever gedrag mogelijk. Kiezen is genieten.

Steekwoorden…… Klassenmanagement Conditioneren Gedragsmodificatie Thomas Gordon Leary