Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LESSEN OVER ETEN & DRINKEN
Advertisements

Casus de heer van den Burg
Wat is een goede warme maaltijd?
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Gevolgen Verminderde weerstand  sneller ziek
Hinke Kruizenga Amersfoort, 13 november 2009
Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid
definitie – prevalentie – gevolgen
Bariatrische chirurgie
Voorjaar 2009 Voorjaar 2011 Peiling 40 project ziekenhuizen
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
Lunchcafé ‘Voorkom schade, werk veilig!’
(Onder)voeding Bertus van Dijk, huisarts
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Esther Heijkoop Diëtist MCA
REKENEN.
Overgewicht Jessy Jeurissen & Vince Erckens.
Regels voor het vermenigvuldigen
Obesitas Een teveel aan lichaamsvet en daarmee een (ernstige mate van) overgewicht.
Algemeen Ziekenhuis K O R T R I J K.
Dieetbehandeling bij leverfalen
Vermoeidheid na een CVA
Meten BMI Dat is in de veilige zone, want de BMI zit tussen 18,5 en 25
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Vroege herkenning en behandeling van
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
Vroege herkenning en behandeling van
SNAQ aangepast voor verpleeghuizen SNAQ (NURSING HOMES) = SNAQ aangepast voor verpleeghuizen NH.
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
7.1 Registratievragen voor een meetperiode
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Gezondheidscentrum ‘t weeshuis. Samen beter…
VUmc Basispresentatie
Ziekte-specifieke voedingen
Stanines z Stanines
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
Klinische les Voeding & vitamines
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Project ondervoeding Projectgroep: Anja Dekker, Berry van Kats, Yvonne den Ouden, Marleen de Bruin.
Ondervoeding bij ouderen
Voeding in de palliatieve fase
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Is dit een probleem in Nederland?
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Voeding bij de ziekte van Parkinson
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Transcript van de presentatie:

Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling) Afdeling diëtetiek (naam diëtist)

Onderwerpen Ondervoeding SNAQ Implementatie van SNAQ op de afdeling Wat is het? Wat zijn de gevolgen? Hoe kun je het signaleren? SNAQ Implementatie van SNAQ op de afdeling Casussen Vragen

Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht Wat is ondervoeding? Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht BIJ ZIEKTE

Definitie ondervoeding bij ziekte Slechte voedingstoestand Te laag lichaamsgewicht (BMI < 18,5 (gewicht / lengte2)) Onbedoeld gewichtsverlies >10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden 5-10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand 5-10 % onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden

Gevolgen ondervoeding Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Afname gewicht en spiermassa Ondervoeding Langere opnameduur Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Hogere mortaliteit Sullivan ‘99 ref 10: (ook tabel van als kaart ooit uitgedeeld; nu ook bij uitreksel) n = 497 chirurgische patiënten (meerderheid chirurgisch, paar medisch, die als slecht gevoed waren, alsnog een chirurgische ingreep nodig hadden) > 65 jaar; opname >4 dagen 2 groepen: Groep I: voldoende eiwit- en energie-inname (> 50% van behoefte); n=395 (19%) Groep II: te lage eiwit- en energie-inname (< 50% van behoefte); n=102 (21%) Mortaliteit in zkh: 1,5 % (6 pat) in groep I vs 11,8% (12 pat) in groep II Mortaliteit 3 maanden na ontslag: 5,8% (23 pat) in groep I vs 15,7% (16 pat) in groep II Bokhorst van -de van der Schueren ‘99 ref 20: n = 64 grote ok ivm vergevorderde hoofd-halskanker VU te A’dam Mannen: significante correlatie tussen preoperatief gewichtsverlies > 5% en de 3-jaarsoverleving. Alle ondervoede (preoperatief gewichtsverlies > 5% )mannen met ernstige postoperatieve complicaties zijn binnen 1,5 jaar na ok overleden Afname kwaliteit van leven Hogere behandelingskosten

Ongewenst gewichtsverlies geeft neerwaartse spiraal Ziekte  Complicaties  Inname  Behoefte  Gewicht (vet vrije massa)  Ziekte brengt veelal een verminderde inname van en een verhoogde behoefte aan voeding met zich mee. Daarnaast treden er als gevolg van ziekte vaak abnormale verliezen op. - Dit zorgt voor een verminderde voedingstoestand. - Een verminderde voedingstoestand kan tot complicaties leiden. Ook het minder snel genezen van een ziekte of operatie is een complicatie. - Deze kunnen uitmonden in ziekte enz. - Zo raak je in een steeds slechtere conditie. Slechte voedingstoestand - darmen worden niet goed gevoed - atrofie van de darmwand en translokatie van bacteriën waardoor voeding minder goed wordt opgenomen - achteruitgang van de voedingstoestand van de darmen en het lichaam - verslechtering darmwerking - enz. enz. Bij ondervoeding significant ook lagere beoordeling voor kwaliteit van leven: Studie in Zweden 1995 (J. Larsson et al.) bij 199 pat. bleken volgende aspecten gerelateerd te zijn aan voedingstoestand: somatische gezondheid (o.a. lichamelijke gezondheid, invloed van ziekte op het leven) psychologische aspecten (o.a. algemeen welzijn, vermogen om te concentreren, denken, herinneren) activiteiten (o.a. zelfzorg, mogelijkheid om actief leven te leiden) gemoedstoestand / stemming uithoudingsvermogen Met deze neerwaartse spiraal kan aan de cliënt/ patiënt het belang van een goede voedingstoestand worden duidelijk gemaakt. Het kan helpen de cliënt/ patiënt te stimuleren een voedingstherapie vol te houden.

Prevalentie ondervoeding (screening 2001 en 2004, 2005, 2006) Ziekenhuizen 25-40% Polikliniek 10-15% Verpleeghuis / verzorgingshuis 20-30% Thuiszorg 10-15% Revalidatie 25% Psychiatrie 15-20%

Resultaten screening in Nederlandse ziekenhuizen (prevalentiemeting 2001, 2004, 2005 en 2006) Hoge prevalentie van ondervoeding (25-40%) Slechte herkenning van ondervoeding door de medische en verpleegkundige staf (50%) Screenen op voedingstoestand bij opname in het ziekenhuis is noodzakelijk!!!!!

Eisen aan screeningsinstrument Praktisch toepasbaar Makkelijk en snel af te nemen (niet rekenen) Begrijpelijk Acceptabel voor patiënten en verpleegkundige staf Valide, reproduceerbaar Koppeling met een behandelplan Breed te gebruiken; op verschillende klinische afdelingen

Wie zijn betrokken bij de uitvoering? Verpleegkundige Voedingsassistent Arts Diëtist Keuken

SNAQ screening & behandelplan Screening bij opname 2 of meer punten 3 of meer punten Consult diëtetiek Aantekening in status 2 – 3 tussendoortjes energie en eiwitverrijkte hoofdmaaltijden Optimaliseren voedingsbehandeling

SNAQ kar

Assortiment tussendoortjes Bijvoorbeeld: Volle vruchtenyoghurt Volle vruchtenkwark Volle chocolademelk Drinkvoeding Balisto M&M pinda Evergreen Sultana Pinda’s Borrelnoten Roomijs Tijdstippen: 8:00uur ontbijt 10:00uur tussendoortje 12:00uur warme maaltijd 15:00uur tussendoortje 18:00uur 2e broodmaaltijd 20:00uur tussendoortje Behandelplan dat hoort bij de SNAQ

Resultaten SNAQ-studie Herkenning van ondervoede patiënten verbetert van 50% naar 80% Snellere start van de voedingsbehandeling door diëtist (van gemiddeld dag 6 naar gemiddeld dag 2) Verkorting van de opnameduur bij ernstig ondervoede patiënten Kosteneffectiviteitsanalyse: kosten: 76 euro per bespaarde opnamedag Kosten 1 opnamedag: 476 EUR voor een academisch ziekenhuis en 337 EUR voor een algemeen ziekenhuis (Oostenbrink 2005)

Casus 1 Mw A Huidig gewicht: 70 kg Lengte:1.70 m Gewichtsverlies ongewenst en over periode van 1 maand 5 kg Verminderde eetlust Score 3 punten Acties Schakel de diëtist in (verpleegkundige en arts) Verstrek 2 – 3 keer per dag een tussendoortje (voedingsassistent / verpleegkundige) Verrijk de hoofdmaaltijden (keuken)

Casus 2 Dhr B Huidig gewicht: 60 kg Lengte: 1.75m Gewichtsverlies ongewenst en over periode van 1 maand 4 kg Score 2 punten Acties Verstrek 2 – 3 keer per dag een tussendoortje (voedingsassistent / verpleegkundige) Verrijk de hoofdmaaltijden (keuken)

Casus 2 gedurende opname Eten gaat moeizaam Dhr B heeft weinig eetlust Uit gewichtsevaluatie blijkt dhr B in één week 3 kg te zijn afgevallen Actie: arts schakelt diëtist in

Vragen??? www.snellerbeter.nl/ondervoeding Andere links (bijvoorbeeld intranet diëtetiek o.i.d.)