Iwan Meynaar, intensivist, voorzitter voedingsteam RdGG

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Voeding bij beademde patiënten en caloriemetrie
Voeding en vocht in de palliatieve fase
Voeding en vertering 6A.
Universitair Medisch Centrum Groningen
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Tussendoortjes en frisdrank
Hoofdstuk 4 Voeding.
Dieetbehandeling bij leverfalen
Spijsvertering.
Extra aandacht voor de voeding van ouderen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Enterocutane fistels Oorzaak en gevolg
Overzicht van de stofwisseling
Ziekte-specifieke voedingen
Het Herbalife Principe
Voeding bij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
Spijsvertering van het oude(re) paard
Richtlijnen Anorexie en gewichtsverlies Misselijkheid en braken
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Spijsvertering door enzymen
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Voeding en vertering 5 Havo.
Klinische les Voeding & vitamines
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Vocht huishouding.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Zoekvraag S.Duzenli PICO P: Armvene trombose I: Trombolyse C: Groep zonder trombolyse O: wel of geen posttrombotische complicaties.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Effect van voeding op gezonde leefstijl bij longziekten
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Quiz: de voedingsstoffen
Evidence based post operatieve zorg
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Is dit een probleem in Nederland?
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Aandoeningen van het spijsverteringskanaal
Voeding bij verschillende doelgroepen en culturen
VOEDING 31 dia’s.
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Title of your presentation
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
Behoud van kwaliteit van leven en functionaliteit
Transcript van de presentatie:

Iwan Meynaar, intensivist, voorzitter voedingsteam RdGG Voeding bij ileus Iwan Meynaar, intensivist, voorzitter voedingsteam RdGG

Take home message Geef kunstvoeding als de patiënt al ondervoed is of als de patiënt >5 dagen niet eet Enterale voeding als het kan, parenteraal als het moet Organiseer de zorg zo dat je kunstvoeding makkelijk kan voorschrijven

Voedingstherapie Waarom Waarmee Waar Wanneer Wie

Wat gebeurt er bij ziekte? Eetlust vermindert De balans tussen opbouw en afbraak raakt verstoort: katabolisme Opname in ziekenhuis: Nuchter voor OK Nuchter voor onderzoek Eten is niet lekker Misselijk van de medicijnen

Voedingstherapie Waarom? Voeden van patiënten is nodig omdat ze brandstof nodig hebben (soms meer dan wanneer ze gezond zijn bij koorts of onrust) Voeden van patiënten is nodig om algeheel conditie verlies te voorkomen Ondervoeding is een belangrijke oorzaak van complicaties Sterfte Infecties

Voedingstoffen Eiwit = bouwstof en brandstof Koolhydraten = brandstof Vet = brandstof Vitamines, mineralen, spore elementen = bouwstof

Voedingstherapie Waarmee? Eiwitten 1,5 g/kg/dag Calorieën 25-35 kcal/kg/dag (meestal is 1 ml voeding = 1 kcal) Op grond hiervan berekent de diëtiste wat er gegeven moet worden

Voedingstherapie Waar? Het liefst zo natuurlijk mogelijk: in de mond met gewone voeding in de mond met kunstvoeding = oraal in de maag met kunstvoeding = enteraal in de dunne darm met kunstvoeding = enteraal in de vaten = parenteraal

Voedingstherapie Enteraal vs parenteraal Goedkoop Makkelijk Geen centrale lijn Natuurlijk dwz tr dig blijft werken en behouden Geen infectie gevaar Moeilijk om afgesproken hoeveelheid te halen Cave aspiratie! Parenteraal Duurder Centrale lijn nodig met alle complicaties van dien Infectie gevaar Tr digestivus ongebruikt Makkelijk om afgesproken hoeveelheid te halen Geen aspiratie van voeding

Enteral vs. Parenteral nutrition after GI surgery: improved outcomes with enteral nutrition Mazaki T, Ebisawa K. Enteral versus Parenteral Nutrition after Gastrointestinal Surgery : A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials in the English Literature. J Gastrointest Surg 2008 Christophe Mariette - MD, PhD Professor of surgery Dpt of digestive and oncological surgery University Hospital, Lille, France

Voedingstherapie Wanneer? Als iemand ondervoed in het ziekenhuis komt: direct starten Als iemand niet ondervoed is en 5-7 dagen of meer niet gevoed wordt of gevoed zal worden: starten met voeden

Organiseer

Organiseer

Voedingstherapie

Voedingstherapie

Voedingstherapie

Voeding bij ileus

Take home message Geef kunstvoeding als de patiënt al ondervoed is of als de patiënt >5 dagen niet eet Enterale voeding als het kan, parenteraal als het moet Organiseer de zorg zo dat je kunstvoeding makkelijk kan voorschrijven