NME en jongeren: niet méér, maar beter!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Massamedia en cultuur Normen Specifieke regels in groep / samenleving
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Loes Meijerink Bedrijfsleidster NMEC De Höfte.  Doelstelling NMEC De Höfte; ◦ Zowel kinderen als volwassenen bewust maken van de natuur en het milieu.
Welkom bij Leefstijl.
Providerscourse: train the trainer Europees project Hear Me. Aly Gruppen, onderzoeker Lectoraat PMO september 2011.
Jeugd en Diaconaat Federatie van Diaconieën 23 maart 2013.
EDO in pedagogisch perspectief Arjen E.J. Wals.
Workshop Relationele en seksuele vorming
Samenwerken in burgerschap
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Poel, L. van der, Blokhuis, A. (2008). Wat je speelt, ben je zelf
NATUUROUDERS Provincie West-Vlaanderen Dienst NME
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
Welkom MAS
Naar een zelfstandige positie van de medezeggenschap op de Hogescholen Rienk Goodijk, 10 nov Hoogleraar TiasNimbas UvT Senior-consultant GITP.
Milieurehabilitatie Hoofdstuk 8.
Opvoeden van drukke kinderen
NME: kiezen, leren, meedoen
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Visie: rapport en portfolio
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Mindfulness.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Het avontuur om je lichamelijke en Geestelijke gezondheid te verbeteren! Ontstaan vanuit GOF 2010 Ontwikkeld vanuit de Unie Gebaseerd op Bijbelse waarden.
MVO KENNIS KAART. Werkomgeving Maatschappij Milieu Ketenbenadering Bedrijfsethiek Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Dag met vakcoördinatoren Mechelen 23 – agenda Een model om aandacht te hebben voor de leerlijn en de vakoptiek Een model om aandacht te hebben.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Lopen jongeren met een licht verstandelijk beperking meer kans om in contact te komen met justitie? Djenebou Bourgeois.
Wij ondersteunen en begeleiden kerken bij het gemeente-zijn in deze wereld.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Europascouts Nederland
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
Loopbaan oriëntatie en begeleiding. Periode 2 Les 1: Faalangst Doelen:doe de test en check of jij misschien last hebt van faalangst.
Thema jongeren en de publieke ruimte : social media/de digitale leefwereld.
Project oriëntatie op het beroep Lesweek 1 VSR1F.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
§2: politieke stromingen en partijen:
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
Workshop Identiteit?.
Welkom ik maak me sterk.
Erfgoed connectie Utrecht Verjonging vrijwilligers.
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Wij. Roverscoutswet Ik beloof* mijn best te doen een goede Roverscout te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Leren kiezen, kiezen leren? Frans Meijers Elzendaal College, Boxmeer Sociaal-cultureel centrum Myllesweerd, Mill November 2012.
Over NME en EDO PWC NME Minaraad 17 oktober
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Hans Meij (powerpoint by Maxim Van Colen). inleiding pedagogische basisdoelen opvoedingsvaardigheden interactievaardigheden overige vaardigheden ontwikkelingsopgaven.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Kwalificatie eisen Om goed in de samenleving mee te kunnen doen is een voorbereiding alleen op jouw beroep niet voldoende. Bijv. - sturing geven.
Duurzaam Idskenhuizen
Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Wat is DRAMA??.
Wat is DRAMA??.
Jongeren laten zich horen
Sociaal Maatschappelijke Dimensie – 1.1 Jezelf zijn
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding
Vermaatschappelijking van zorg
Aangeboren of aangeleerd?
Aangeboren of aangeleerd?
voor een samenleving met veerkracht
Levensbeschouwing Ideale school Kwartiel Bijeenkomst 1.
Transcript van de presentatie:

NME en jongeren: niet méér, maar beter! C.S.A. (Kris) van Koppen Milieubeleid, Wageningen Universiteit Natuur- en Milieueducatie, Universiteit Utrecht Jongeren: scholieren in voortgezet onderwijs, van 12 tot 17.

Natuur en milieu in ontwikkeling (in zevenmijl-stappen) 0 - 4 jaar: kennismaking met de nabije wereld, waaronder natuur spelen = leren ook ontvankelijk voor natuur 4 - 12 jaar: op pad in nabije wereld, kennismaking met de grote wereld, waaronder natuur spelen en leren heel ontvankelijk voor natuur aan de hand van volwassenen als rolmodel met ‘kleine’ verantwoordelijkheid 0-4 peuter 4-12 basisschool kleine verantwoordelijkheid – dus geen grote milieuproblemen, maar wel zaken in omgeving: regels voor afval weggooien

Jongeren gekarakteriseerd (1) Ontdekken van eigen rol en identiteit in de wereld verzet tegen opgelegde normen sociale omgang met leeftijd- genoten centraal Oriëntatie op de volwassen maatschappij voorbereiding op een zelfstandige plek in de samenleving (loopbaan, relaties) bereid tot eigen verantwoordelijkheden Weinig ontvankelijk voor natuur

Jongeren gekarakteriseerd (2) Nieuwe fenomenen: veelzijdig geïnformeerd (weinig geloof in grote verhalen) consumptieve leefstijl (consumptie als identiteit) ‘mediasmart’ (snel omgaan met veel informatie) korte spanningsboog

Hoe gaat het tussen jongeren en natuur & milieu Het gaat goed: wel degelijk maatschappelijk betrokkenheid de ‘dip’ in aandacht voor natuur hoort bij de leeftijd veel informatie over natuur en milieu Het gaat niet goed: milieu is niet ‘cool’; weinig belangstelling voor loopbaan in milieu-beroepen leefstijl van jongeren meestal niet duurzaam virtualisering van natuur

NME aan jongeren: ter discussie Wat vermoedelijk niet werkt - en dus ook niet gebeurt (?): opgelegde normen, die ingaan tegen hun leefstijl, die gebaseerd zijn op het ‘grote verhaal’ over milieu, en waaraan volwassenen zich zelf ook niet houden Wat wellicht wel werkt - en dus volop ondersteuning krijgt (?): directe ervaring met een eigen, zelfstandige inbreng samen met andere jongeren in projecten waaraan de maatschappij waarde hecht