Bourgognewijnen Charlopin-Parizot Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 26 November 2004
La Bourgogne
Een stukje geschiedenis 1349 : Gamay duikt op 1395 : Filips de Stoute verbiedt de Gamay omdat “hij veel bitterder is en veel lagere kwaliteit geeft” Wijn van 1 jaar is oud Goede oude wijn is zeldzaam maar is een prima geneesmiddel !
Geschiedenis (2) Vervoer per kar in tegenstelling met Bordeaux Vooral naar Noord-Frankrijk en omgeving van Atrecht… Ruilhandel: laken en later voor gedroogde & gezouten vis
Geschiedenis (3) Revolutie zorgt voor herverdeling van de wijngaarden : verbrokkeling 1874 : phylloxera (wijngaardluis) Romanée-Conti nagenoeg geen schade Enting op Amerikaanse onderstokken 30 juli 1935 : AOC 3500 domeinen - 300 km lang gebied
Cote de Nuits
De pyramide van de crus 33 Grands Crus 562 Climats in Premier Cru 44 AOC Communales 21 AOC Régionales
Climat-Clos-Monopole Premier Cru bestaat niet op zich Lijsten van climats opgesteld door overheid Bijzonder gunstige ligging 561 = perceel, plaatsnaam Clos is een wijngaard omgeven door een muur Monopole is een wijngaard die voor 100 % in bezit is van 1 eigenaar : heel zeldzaam in Bourgogne
Druivensoorten Pinot Noir : verheven soort Chardonnay : verheven soort Pinot Blanc :uitzondering op Marsannay Aligoté : eenvoudige witte wijn Gamay : vooral Beaujolais César : rode wijn uit Yonne Sauvignon blanc : witte wijn uit Yonne
Passe-tout-grains Is geen druivensoort Is een samenstelling van Gamay met Pinot Noir waarvan de laatste voor minstens 1/3 aanwezig moet zijn Doorsnee gezien is de hoeveelheid Pinot Noir bepalend voor de kwaliteit
Chardonnay
Chardonnay
Chardonnay Kleine cylindervormige druif, heel compact, met een relatief dunne schil (openbarsten mogelijk bij rijping) Meest aangeplante druif ter wereld Vooral in Bourgogne, Champagne, Languedoc, Val de Loire, Beaujolais Rest van de wereld : V.S., Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Spanje en Bulgarije
Chardonnay aroma’s Meestal komt de chardonnay best tot zijn recht na een verblijf op eikenhouten vat Men heeft dan vooral gerookte toetsen alsook noten in de neus De primaire fruitaroma’s zijn peer, perzik en citroen De secundaire aroma’s zijn acaciahoning, karamel, verse boter, muskaatnoot
Pinot Noir
Pinot Noir
Pinot Noir Kleine druiven, cylindervormig, harde schil Komt vooral voor in Bourgogne, Champagne, Alsace, Val de Loire, Buiten Frankrijk : Duitsland, Californië, Australië, Zuid-Afrika Gevoelig aan meeldauw en valse meeldauw, grijsrot
Pinot Noir aroma’s Zeer afhankelijk van de leeftijdsfase Rode vruchten, braambessen, kersen, violetjes Bij evolutie gaan we ook zwarte truffel en leder ruiken “Putteken” is geen compliment maar wijst eerder op onzuivere wijnen zelfs al werd dit element bijna de standaard in blindproeven
Philippe Charlopin-Parizot Enfant terrible van de Bourgogne Vroeger atypische zeer geconcentreerde en karaktervolle Bourgognes Sinds 1996 meer aandacht voor finesse en elegantie zonder daarom de concentratie te verwaarlozen Gevestigd te Gevrey-Chambertin Strenge selecties reeds op de wijngaard Kleine rendementen, kleine stocks…
2000 : know-how van de wijnboer is bepalend ! Zeer zachte winter gevolgd door heel vroege knopzetting, idem voor de bloemzetting rond 15 juni Koude juli met veel hevige regens zorgen voor valse meeldauw en grijsrot Hagelbuien zorgen voor schade Boeren doen “Vendanges en Vert” om rest van de druiven optimaal te doen rijpen
2000 (2) Tweede helft van de zomer zachter met gemiddelde temperaturen Enkele hevige onweders maar doorsnee gezien waren augustus en september droger dan normaal Gezondheid druiven bevredigend 1° Helft september temperaturen tot 30°c Suikers Aciditeit
2000 (3) Start oogst in de Maconnais op 1 september voor Crémant, vanaf 6 september voor de rest Volume ligt lager dan in 1999 Voor de rode wijn : niet homogeen, algemeen licht gekleurde wijnen Selectie en rendementsbeperking, alsook goede expositie waren noodzakelijkheden om grote wijn te maken Delicate wijnen, met reeds goed versmolten tannines, grotere elegantie en sneller drinkbaar
2000 (4) Voor de witte wijnen wordt het een eerder mytisch jaar Bij zeer lage rendementen fluwelen wijnen Heel aromatisch met veel florale tonen Wijnen die snel toegankelijk zullen zijn, dus atypisch Bourgognejaar
Slurp....
Fixin Oppervlakte van 80 hectare in AOC Fixin en 20 hectare in 1er cru met een totale produktie tussen de 4000 en 5000 hl. Produktie is 95 % rood en 5 % wit. Geen grand crus wel premier crus Heel elegante wijnen met de nodige bewaarkracht in het bijzonder voor de witte Vijf 1° crus : Clos de Perrière, Clos du Chapitre, Clos Napoléon, Les Arvelets en Les Hervelets (deze laatste 2 zijn verdeeld over verschillende wijnboeren)
Chambolle-Musigny 100 Hectare Villages en 50 hectare 1° cru Ondergrond kalk Enige witte Grand Cru op de Côte de Nuits : Musigny Blanc Slechts 20 wijnboeren meer door de dure grond Absolute toppunt : grand Cru Musigny en premier cru les Amoureuses Zeer dure wijnen door combinatie van elegantie met kracht
Morey-Saint-Denis 130 hectare Gekneld tussen Gevrey-Chambertin (N) en Chambolle-Musigny (Z) Boven mergel = finesse Beneden kalk-leem = kracht en structuur Clos Saint-Denis Clos de la Roche Clos-des-Lambrays (quasi-monopole) Clos-de-Tart Bonnes-Mares (1,5 hectare van de 15) rest ligt op Chambolle-Musigny
Gevrey-Chambertin 100 % rode wijnen Meest uitgestrekte wijngebied van de Côte de Nuits 330 hectare appellation village 75 hectare premiers crus 90 hectare grand crus Gemak = middelmatigheid Jaren 70 & 80 = kwaliteit prijs Joseph Roty : “wijnstok moet lijden om beste druiven te geven”
Gevrey-Chambertin
Vosne-Romane Hectare Twee kilometer van Nuits-St-Georges (N) Volledig gerooid en herplant in 1947/1948 Plaats van de Romanée-Conti : 1 hectare 50 centiaren, 6000-7000 flessen per jaar La Tâche : 6 hectare Romanée : 84 are 52 ca, kleinste AOC van Frankrijk Richebourg : 8 hectare
Dank voor uw aandacht