Pic Saint-Loup Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 26/02/2010
Situering in Frankrijk
De geschiedenis De pic Saint-Loup (Berg van de heilige Loup) is een berg in Languedoc-Roussillon, in het zuiden van Frankrijk. Languedoc-Roussillon FrankrijkLanguedoc-Roussillon Frankrijk De 658 meter hoge berg torent boven alle bergen en heuvels in de omgeving uit en is zichtbaar in grote delen van het gebied rond Montpellier. Montpellier De berg bevindt zich tussen de dorpen Cazevieille, Saint-Mathieu-de-Tréviers, Saint-Jean-de-Cuculles en Saint-Martin-de-Londres. Bovenop de berg bevindt zich een kleine kapel en een groot stalen kruis. Cazevieille Saint-Mathieu-de-TréviersSaint-Jean-de-Cuculles Saint-Martin-de-LondresCazevieille Saint-Mathieu-de-TréviersSaint-Jean-de-Cuculles Saint-Martin-de-Londres De Pic Saint Loup ontleent zijn naam aan een middeleeuwse legende. Drie broers, genaamd Loup, Guiral en Clair, allen verliefd op de schone Bertrade vertrokken op kruistocht maar....
Coteaux du Languedoc Pic Saint-Loup is de topappellatie van de Coteaux du Languedoc Oppervlakte van 320 hectares wijngaard Alleen wijnen afkomstig van speciaal benoemde hellingen in de gemeenten Cazevieille, Claret, Fontanès, Lauret, Les Matellas, Sainte-Croix de Quintillargues, Saint-Gély du Fesc, Saint-Jean de Cuculles, Saint-Mathieu de Tréviers, Sauteyrargues, Le Triadou en Valflaunès hebben recht op de appellatie Pic Saint-Loup Moeten beantwoorden aan normen of ze worden landwijn: Vin de Pays du Val de Montferrand
Pic Saint Loup Onder appellatie wordt er enkel rode en rosé wijn gemaakt Witte wijn is in opmars maar wordt automatisch landwijn Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvédre en Carignan zijn toegelaten voor appellatie Maximale productie van 50 hectoliter per hectare (maar dit wordt zelden gehaald)
Grond Zandsteen gemengd met gravel en kalkhoudende klei Op veel plaatsen ook echte rotsen die sommige wijnboeren deels doen verwijderen hebben met dynamiet om wijnbouwaureaal uit te breiden Doorsnee gezien heel magere bodem
Klimaat Mediterrraan klimaat Warme tot zeer warme zomers Zachte winters Risico op onweders is heel groot door vele bergruggen in de omgeving Koude noordelijke mistral zorgt voor afkoeling en ventilatie in de wijngaarden
Carignan bijzonder productief druivenras Komt laat uit : zelden last van schade door vorst rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat wijnen ervan zijn rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur Kleur is diep Wordt meestal gebruikt in blends Meest aangeplante druif in het zuiden van Frankrijk Kleur van inkt alsook geur, ook peper en pruimen
Cinsaut/Cinsault gedijt zeer goed in een droog klimaat zeer geschikt voor rosé, mede vanwege de lichte schil smaak en geur: rijp blauw fruit, noten en specerijen meestal geblend om zachtheid, geur en fruit te geven aan de uiteindelijke wijn
Grenache sterk druivenras Kan goed tegen extreme hitte dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken
Mourvèdre sterk druivenras met een zeer dikke schil bevatten veel tannine en suiker, en genoeg zuren volle kracht van de zon nodig om te rijpen gedijt goed in extreme klimaten: hete zomers en koude winters loopt laat uit en is laat rijp, dus is geschikt voor de zuidelijker gebieden niet erg geschikt voor lang rijpen want hij heeft de neiging tot oxideren in smaak en geur treft men wilde bramen, specerijen, peper en ook leer en meer aardse tonen naam is waarschijnlijk afkomstig van het stadje Muviedro bij Valencia
Syrah zeer sterke druivenras voor rode wijn en kruidige rosé belangrijk in de valei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals bosbessen en bramen, met een sterk gekruide toon van vers gemalen peper en andere kruiden, soms ook geuren van rood rauw vlees (viandé)
Clos des Augustins Duo Fréderic en vader Roger Mézy, eerste is gepassioneerde jonge wijnmaker, de tweede is de zakenman... Fréderic werd in 2007 uitgeroepen door de Revue de Vin de France als beste jonge wijnboer van Frankrijk Peterschap van Olivier Poussier, Meuilleur Sommelier du Monde 2000 (Sommelier van La Tour D’Argent in Parijs en van traiteur Lenôtre)
Clos des Augustins (2) Opgericht begin 20 ste eeuw door de 2 grootvaders die allebei de voornaam Augustin droegen Manuele oogst Zeer strenge selecties Parcellaire oogst Thermo-gereguleerde cuves 25 hectarers verdeeld over diverse percelen met zeer arme rotsachtige ondergrond
Joseph, Clos des Augustins, 2008 Vin de Pays du Val de Montferrand Assemblage van 90 % Chardonnay en 10 % Roussanne 20 hectoliter per hectare Klei-kalk grond Hete dagen, frisse nachten Manuele oogst in kleine bakjes Débourbage op natuurlijke manier met koude temperatuur Ontpitting en lichte kneuzing voor het gisten 9 maanden rijping met de gisten op vaten van 1 wijn Regelmatige omroering van de gisten (bâtonnage)
Rosé D’André, Clos des Augustins, 2008 Assemblage van 75 % Syrah en 25 % Grenache Laag rendement van 20 hectoliter per hectare Manuele oogst en parcellaire vergisting Vergisting gedurende 20 dagen op lage temperaturen Bewaring op inox cuves om fruitige smaak te bewaren
Le Gamin, Clos des Augustins, 2007 Eigen cuvée van Fréderic (le gamin) 85 % Syrah en 15 % Grenache van jongere wijnstokken Rendement van 25 hectoliter per hectare Manuele oogst en selectie op triagetafel Inweking op koude temperatuur voor de gisting om goede extractie te bekomen 12 maanden rijping op nieuwe eikenhouten vaten met afwisseling op inox cuves op lage temperatuur
Château Valcyre Gaffinel Op 25 km ten noord-oosten van Montpellier, op een 40 km van Nîmes Domein van 50 hectares waarvan 18 ha beplant met wijnstokken. 6 ha onder A.o.c (Pic Saint Loup) en 12 ha onder Vin de Pays. Traditionele vinificatie voor rood, de rosé wordt en saignée gemaakt Sinds 15 jaar actief als wijnbouwers Beschikt over Syrah, Grenache, Merlot, Cabernet Franc en Sauvignon, Chardonnay en Cinsault 1994 : eerste eigen bottelingen 40 % rechtstreekse verkoop, 30 % in de restaurants van de Languedoc-Roussillon, 22 % bij cavisten en restaurants in de rest van Frankrijk, slechs 8 % distributie hoofdzakelijk naar België Na de dood van vader Robert Gaffinel runt Jacques “Le Vigneheureux” het bedrijf alleen met 1 medewerker
Le Fruit du Hasard 2006 Vin de Pays du Val de Montferrand Elk jaar een andere originele assemblage Deze jaargang bestaat uit 1/3 Syrah en 2/3 Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon heeft 24 maanden gerijpt op oudere eikenhouten vaten Syrah met heel laag rendement (12 hl per hectare) heeft een jaar gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten Structuur komt van de Cabernet Sauvignon, Syrah komt vooral naar voor in de finale en heeft meer rondheid aan de wijn gegeven Finale assemblage pas tot stand gekomen na diverse proeverijen
La Vie de Château, Valcyre Gaffinel, 2008 Assemblage van Syrah (75 %) en Grenache (25 %) 12 maanden vatrijping 50 % nieuwe vaten, 25 % vaten van 1 wijn, 25 % vaten van 2 wijnen Tonnelier Doureau met “Chauffe Moyenne” (Medium Toast) Hout afkomstig uit Frankrijk maar ook Sloveens hout
Sourire d’Odile, Clos des Augustins, 2006 Syrah (75 %) en Grenache (25 %) Rendement van 20 hectoliter per hectare Parcellaire selectie op Saint-Mathieu de Trévers aan de voet van de Pic Saint-Loup Galets rouges op klei-ondergrond Pre-fermentaire maceratie in koude temperatuur Remontage en pigeage 14 maanden rijping afwisselend op nieuwe eikenhouten vaten en gekoelde inox vaten om frisheid te bewaren
Jeu d’Enfant ,Château Valcyre Gaffinel Vin de Pays du Val de Montferrand Assemblage van twee jaargangen 2006 en 2007 maar 100 % Syrah 2006: jaargang met veel tannines 2007: jaargang met veel complexiteit en finesse
L’Ainé, Clos des Augustins, 2006 Syrah (80 %) en Grenache (20 %) met heel lage rendementen van 15 hectoliter per hectare Druiven afkomstig van Triadou, de helling met de laagste temperaturen van het domein Parcellaire selectie Koude maceratie gedurende enkele dagen Zachte persing om onaangename tannines te voorkomen 18 maanden rijping uitsluitend op nieuwe eikenhouten vaten Soutirages tot een minimum beperkt
« Une journée sans vin est une journée sans soleil » Proverbe provençal