Syrah/Shiraz in de wereld Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 27/01/2006
Karakteristieken van de druif Grote blauwe druif vooral gekend uit de Rhône in Frankrijk Geeft stevige peperachtige wijnen Kan zeer goed rijpen Stoer, krachtig, geconcentreerd Diepe kleur, stevig fruit, kruidigheid Gedijt best op arme bodem in een warm klimaat
Karakteristieken van de druif 2 -de bloei is meestal tussen 5 en 15 juni -rijping tussen 10 september en 5 oktober al naar gelang de plantingszone -8 dagen eerder rijp dan de grenache in het zuiden)
Aroma’s Peper Viooltjes Frambozen Zeer kruidig Geur is dikwijls bepaald door de grondsoort
Andere omschrijvingen aroma’s Rood fruit ( cassis, aardbei, framboos, kers, braam), pruimedant, specerijen:kruiden, peper, kaneel, viooltjes, koffie, tabak, zoethout, muskus, wild, kreupelhout, truffel... 'De rode wijnen geven tonen van zwart fruit, gekonfijt fruit, vruchtvlees van kersen; van kirsch, zoethout en kruiden; de finale wordt gedomineerd door tonen van specerijen, vooral peper...' (D. Chaussée).
Foto’s van Syrah
Syrah/Shiraz Benamingen worden door elkaar gebruikt Eerste wordt meestal gebruikt voor Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal Tweede wordt meestal gebruikt voor Nieuwe Wereldwijnen Eerste is door zijn herkomst meestal pittiger, tweede meestal wat fruitiger
Foto’s van Syrah
Gebruik Wordt veel als mono-cépage gebruikt In assemblages wordt ze dikwijls gecombineerd met grenache, cabernet sauvignon…
Oorsprong Wellicht uit de omgeving van Shiraz in Iran Wellicht meegenomen door de Romeinen Wordt ook « Serine » genoemd Ware thuisbasis is de Noordelijke Rhône : Hermitage, Côte-Rôtie, Cornas, Saint- Joseph, Crozes-Hermitage
Andere regio’s in Frankrijk Als aanvulling van de Grenache in Zuidelijke Rhône : Gigondas, Vacqueyras en Châteauneuf du Pape In opmars in Languedoc en Roussillon : puur en in assemblages
Andere landen Belangrijkste producent is Australië : minder pittig maar eerder ‘jammy’ In mono-cépage maar ook samen met Cabernet Sauvignon Zuid-Afrika, Argentinië, Chili en Californië gebruiken ook veel Shiraz Aanplanting neemt nog sterk toe
Het maken van rode wijn De oogst wordt gekneusd, meestal ontsteeld en daarna in vaten gedaan Alcoholische gisting op gang gebracht door geselecteerde gisten Temperatuurscontrole met gisting tussen de 25 en 32° C
Côte du Rhône Lang en smal gebied dat zich uitstrekt langs de oevers van de Rhône Begint ten zuiden van Lyon en eindigt 200 km verder ten zuiden van Avignon Klimaat is warm en zonnig Bodem is grindachtig, voornamelijk graniet 80 % rood
Saint-Joseph Wijngaard : strekt zich uit over ongeveer vijftig kilometer op de rechteroever van de Rhône, van Chavanay in het noorden tot Guilherand in het zuiden; 23 gemeenten in het departement Ardèche en 3 in het Loiredepartement. Bodem : lichte bodems met leisteen en gneis op granieten ondergrond. Uitziend op het zuidzuidoosten. Klimaat : gematigd landklimaat, droge en hete zomers, regelmatige neerslag in de andere jaargetijden
Côte Rôtie Wijngaard : strekt zich uit over 3 gemeenten : Saint-Cyr-sur-Rhône, Ampuis, Tupin- Semons, op de rechteroever van de Rhône. Bodem : zeer steile granietterrassen bedekt met een laag silicium-kalksteen op de “Côte blonde”; de bodem van de “Côte brune” is rijk aan klei en ijzeroxide. Klimaat : gematigd landklimaat, droge en warme zomers, regelmatige neerslag in de andere seizoenen. Twee dominante druivensoorten : Syrah en Viognier Productie van warme, robuuste, aromatische en rijkgekleurde wijnen Evolueren van ruw naar wijnen die zachter worden met een prachtig bouquet van viooltjes en frambozen
Hermitage Wijngaard : strekt zich uit over 3 gemeenten van het departement Drôme : Tain-l’Hermitage, Crozes-Hermitage en Larnage op de linkeroever van de Rhône. Bodem : grindrijk granietzand, bedekt met micaschisten en gneis en terrassen met afgeronde alluviale keien (een diversiteit die de aanwezigheid verklaart van plaatsnamen zoals : Bessards, Greffieux, Méal, Rocoule, Beaumes enz...). Klimaat : De meeste hellingen liggen op het zuiden, en zijn dus beschut tegen de noordenwinden. Veel zon. Geschiedenis : er wordt beweerd dat ridder Gaspard de Sterimberg het bestrijden van de Albigenzen beu was, tot inkeer kwam en zich verder wijdde aan het gebed en de wijnbouw in een ‘ermitage’ (kluizenaarsoord) boven op de heuvel Tain. De AOC status werd verkregen in 1937.
Saint-Joseph Les Serines 2001 Gemaakt door één van de beste wijnboeren van de Noordelijke Côte du Rhône : Yves Cuilleron 100 % Syrah van oude wijnstokken (tot 60 jaar) Manuele oogst en triage Vergelijkbaar met een heel goede Côte Rôtie La Serine is een lokale benaming voor een oude Syrah-wijnstok Groot potentieel om te bewaren
Saint-Joseph Les Serines 2 34 hectares op Côte Rôtie, Condrieu, Saint- Joseph, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes… flessen van deze cuvée stokken per hectare Zand met graniet als ondergrond Ontbladering en groene oogst Geen insecticiden Pigeage en Remontage tijdens gisten 20 maanden vatrijping op 100 % nieuwe vaten Malolactaatgisting op vat
Columbia Crest Two Vines Columbia Valley 2003 Washington State 92 % Shiraz, 5 % Viognier en 3 % Merlot Gesticht in 1983 Typische Nieuwe Wereld Wijn Wijnmaker : Ray Einberger Grootste wijngaard van Washington State
Candela, Mendoza, 2003, Argentinië 100 % Syrah Wijngaarden liggen op 940 meter hoogte Rijpt gedurende 9 maanden op 60 % Franse en 40 % Amerikaanse eik 40 % nieuwe vaten Gemaakt door de Bodegas Escorihuela Opgericht in 1884 door Don Miguel Gascón
Candela
Château D’Ampuis, Côte Rôtie, 1998, Guigal Eigendom van de beroemde wijnmaker E.Guigal
Château d’Ampuis, Guigal 2 Cuvée die zich situeert tussen de klassiekers van het huis en de onbetaalbare La Mouline, La Turque et La Ladonne De wijn is een assemblage van de Côte Blonde en de Côte Brune. Samenstelling van 95 % Syrah en 5 % Viognier (voor hem ronder en aromatischer te maken) Lage rendementen, selectie van rijpe en gezonde druiven 38 maanden vatrijping op nieuwe vaten
L’Essentiel 2003 Domaine des Remizières-Hermitage Familiaal domein sinds 3 generaties van vader op zoon In 1973 trekt Alphonse Desmeure zich terug uit de Coöperatieve van Tain L’Hermitage waar hij 50 % van zijn opbrengst verkocht Vandaag 27 hectares met een Hermitage in wit en rood, 2 witte en 3 rode cuvées Crozes-Hermitage, witte en rode Saint- Joseph en nog enkele andere regionale wijnen
Hermitage
Le Macchiole Scrio Sira 1997 IGT Toscanië (Liggend in DOC Bolgheri) 100 % Syrah Druiven worden gekneusd en de schillen blijven weken gedurende 25 dagen Gisting in inox vaten Malolactaatgisting op eikenhouten vaten Rijping op 225 liter eikenhouten vaten (reeds 2x gebruikt) gedurende 16 maanden
De producent Azienda Agricola Le Macchiole
Azienda Agricola Ligt aan de kust Gesticht in 1975 Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 12 jaar 20 hectares Behoorde in tot de groep van de supertoscanen