Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

Feodalisme en het hofstelsel
België Onze geschiedenis.
De Republiek in een tijd van vorsten
1.2 De Nederlanden onder de Bourgondiërs en de Habsburgers
1.5 Vorsten in Europa Republiek De Nederlanden waren een republiek: - De macht lag bij de Staten Generaal - Opvolgers werden gekozen. Monarchie Frankrijk,
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Bourgondische Nederlanden
Burgers regelen het zelf
Staatsvorming en centralisatie
13 kolonies vechten voor hun vrijheid
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Machtige heren, halfvrije boeren
Romeinen, Germanen en Kelten
Paragraaf 4.3 Vorige les: toenemende zelfstandigheid van steden
1.1 De koningen van Engeland en Frankrijk
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
Vandaag: H.4 afronden Powerpoint over staatsvorming met als voorbeeld Bourgondië Tekst lezen en opdracht maken Verhaal vertellen over Jeanne d'Arc.
Frankrijk Politiek- I: Koning Lodewijk de XIVde had de adel buiten spel gezet en was een absolute vorst. Hij zou zijn macht van God gekregen hebben;
De Republiek in een tijd van vorsten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Republiek in een tijd van vorsten
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.
Gevolgen van de revolutie
Europa wordt christelijk
De Nederlandse opstand
Republiek versus Frankrijk
Absolutisme vs Regenten
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Het begin van staatsvorming en centralisatie
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Bestuur in andere landen
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Wat moet je weten aan het eind van de les?
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Tijd van steden en staten
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Van gewesten naar eenheidsstaat
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
De Opstand in de Nederlanden
1.4 De Nederlandse Opstand
Herhaling hst 5 Vroegmoderne tijd - ( n. Chr.) Renaissance
Staatsvorming en centralisatie
H4.4 Het ontstaan van machtige staten
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
Revoluties in Europa.
Kenmerkend aspect: Staten werden gevormd en door centralisatie werd het bestuur efficiënter.
Karel V, Filips II en de Nederlanden
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Regenten en vorsten 2.1 Machthebbers in Europa
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Absolute vorsten De vorsten (koningen) waren afhankelijk van de adel, de adel betaalde namelijk veel geld en zorgden voor soldaten  een koning is dit.
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
Hoofdstuk 4 Steden en Staten
De Geschiedenis van de Nederlanden Les 1: Ontstaan der Gewesten
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Het bestuur van de republiek
Transcript van de presentatie:

Paragraaf 5.3 De macht van vorsten

Een Hollandse koning van Duitsland Willem II was graaf van Holland, En werd in 1246 ( 19 jaar) gekozen tot koning van het Duitse rijk. Op het Binnenhof in Den Haag kreeg hij zijn eigen paleis: Ridderzaal. In 1256 gaat hij Noord-Friesland aanvallen. Helaas zakte hij door het ijs en werd vermoord.

Duitsland Na Karel de Grote was het Frankische rijk uit elkaar gevallen. Er ontstonden 2 rijken: Frankrijk en het Duitse rijk. De koningen hadden daar weinig te vertellen. Vooral hertogen en graven hadden veel macht.

Na 1000, probeerden koningen kun macht terug te pakken. Dit mislukt in Duitsland. De koning moest daar gekozen worden door edelen. Dus daar was de koning van edelen afhankelijk.

In 1356 werd dit vastgelegd in een document. 4 hoge edelen en 3 bisschoppen werden aangewezen tot keurvorsten: Zij mogen de koning aanwijzen. Zo ging het nog eeuwen!

Frankrijk en Engeland Ook in Frankrijk had de koning weinig te vertellen. Alleen in Parijs was hij echt de baas. 1 voordeel: het koningschap was erfelijk: van vader op zoon werd het doorgegeven.

Na het jaar 1000 werden de koningen in Frankrijk machtiger. Door oorlogen zorgden ze ervoor dat edelen beter luisterden. Zo ook de Engelse koning die de baas was in Frankrijk: na honderd jaar vechten werden de Engelse koningen verslagen.

Ook in Engeland bleven de edelen veel macht hebben. Zij hebben de “Magna Carta” getekend: Een document waardoor de koning “Jan zonder land” minder macht kreeg, en edelen hielden juist hun macht.

Centralisatie en staatsvorming In Frankrijk en Engeland: Veel steden betaalden belasting aan de koning om zelfstandig te mogen worden. Koningen kregen hierdoor meer geld, waardoor ze wapens en legers konden betalen. Zo konden ze lagere edelen verslaan en de macht weer terug pakken.

De koning bestuurden het land vanuit 1 centraal punt: vaak de hoofdstad. Dit noemen we centralisatie. Er kwamen wetten en regels voor het hele land en koninklijke rechtbanken die hoger stonden dan de rechtbanken uit de steden. Er kwam staatsvorming: de staat bestuurd het land, en niet de steden!

3 standen Er waren in die tijd 3 groepen mensen: 3 standen: 1e stand: geestelijken 2e stand: edelen 3e stand: burgers. ( de rest)

Als de koning meer belasting nodig had, dan riep hij vertegenwoordigers van de 3 standen bij elkaar voor een vergadering, die noemen we; In Frankrijk: Staten-Gereraal In Engeland: parlement.

Nederland Op de plaats van NL, Belg. en Lux.: lagen vroeger 17 graafschappen, hertogdommen, enz. Dit waren een soort provincies, oftewel gewesten. Ze lagen erg laag t.o.v. de zee; dus ze werden de Lage Landen genoemd, of de Nederlanden.

Rond 1400 begon ook hier de centralisatie en staatsvorming op te komen. In de 14e eeuw was de hertog van Bourgondië in Frankrijk getrouwd met de erfgename van de graaf van Vlaanderen. Zo kreeg hij steeds meer land in zijn macht. Hij werd ook graaf van Holland en hertog van Brabant.

In 1464 kregen we hier ook een Staten-Generaal, namens de 3 standen.

Einde