Orde in het wereldvoedselvraagstuk Arjan Schoonhoven en Micha Ummels NIBI conferentie 2013
Programma workshop o Inleiding o Problematiek wereldvoedselvraagstuk o Moeilijkheden bij vertaling naar de klas o Good practices o Discussie
Voedsel kiezen Soja- of hamburger
Inleiding Welke kies je? Wat is je voornaamste motief? Belang of perspectiefWaardering Jezelf als consument Het dier Het milieu
Inleiding Welke kies je? Wat is je voornaamste motief? Belang of perspectiefWaardering Jezelf als consument Het dier Het milieu De boer
Keurmerken
Beïnvloeding door Bedrijven NGO’s Wetenschappers Denktank’s Documentaires Boeken Films Blogs Etc
Ethische matrix © David Gijbels Respect voorWeldoenAutonomieRechtvaardigheid BoerenVoldoende inkomen en een goede werkplaats Eigen bedrijfsvoeringFair trade ConsumentenVeilig en gezond voedsel Zelf mogen kiezenVoldoende goedkoop voedsel voor iedereen DierenWelzijnGedragsvrijheidIntrinsieke waarde MilieuBehoudBiodiversiteitDuurzaamheid
Enkele moeilijkheden bij vertaling naar de klas -Moeilijk om leerdoelen vast te stellen: inhoudelijk, waarderen, kiezen etc -Moeilijk om inhoudelijke focus te kiezen -Moeilijk om vast te stellen welke biologische concepten eronder liggen -Moeilijk om geschikte werkvormen te kiezen
Ethische matrix focus biologieonderwijs © David Gijbels Respect voorWeldoenAutonomieRechtvaardigheid BoerenVoldoende inkomen en een goede werkplaats Eigen bedrijfsvoeringFair trade ConsumentenVeilig en gezond voedsel Zelf mogen kiezenVoldoende goedkoop voedsel voor iedereen DierenWelzijnGedragsvrijheidIntrinsieke waarde MilieuBehoudBiodiversiteitDuurzaamheid
Good practices Manieren om vraagstuk te benaderen: 1) vanuit contexten 2) door productieketen te volgen
Good practices Manieren om vraagstuk te benaderen: 1) vanuit contexten 2) door productieketen te volgen Tekenplaat
Good practices Activiteit vanuit context van milieuadviseur: Geef met twee kleuren de productieketen van vlees en vleesvervanger aan. Geef aan met pijltjes waar in productieketen CO 2 wordt opgenomen en waar CO 2 wordt afgegeven Klassikale nabespreking
Good practices
Activiteit vanuit context van milieuadviseur: Geef met twee kleuren productieketen van vlees en vleesvervanger aan. Geef aan met pijltjes waar in productieketen CO 2 wordt opgenomen en waar CO 2 wordt afgegeven Klassikale nabespreking Hoe doen leerlingen dit? 0: : En wat ze vinden ze van de kijkplaat? 0:00-1:10 en 8:30-10:050:00-1:10 en 8:30-10:05
Good practices Manieren om vraagstuk te benaderen: 1) vanuit contexten 2) door productieketen te volgen 3) Inzoomen op organisatieniveaus
Fasering lessen: 1.Inventarisatie en verhelderen standpunten, handelen en (onbewuste) motieven 2.Rationele verkenning argumenten 3.Begrip en analyse van de achterliggende biologische concepten 4.Reflectie en keuze toekomstig standpunt en handelen Uitdelen handout en toelichting
Discussie