De golfoorlogen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Advertisements

Macht, recht en protest Over macht en misbruik. • Na de dood van David volgt zijn zoon Salomo hem op. • Hebreeuws: שלמה - Sjelomo/Shlomo • Regeringsperiode.
Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
P3.2 Irak, arm olieland Irak al ver terug in de geschiedenis leverancier van olieproducten. Tegenwoordig is Irak (op een smal strookje na) een land-locked.
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
DE WATERSNOOD.
Hoofdstuk 3: Waterschaarste
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Azië Ik wil starten.
Aardrijkskunde Thema 2 Werk en energie
1 7/17/2014 Welkom. 7/17/ Tussen hoop en vrees: Egypte anno 2011 deBuren, 28 september 2011.
India telt 1,2 miljard inwoners
Hoofdstuk 5.
Burgeroorlog in Joegoslavië
4. De Wereld na Oorlog na de oorlog.
6, Oorlog en Vrede , De Amerikaanse Oorlog Ho Diem.
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Kruistochten.
Ontspanning.
1 ste oorlog is de Israëlische Onafhankelijk- heidsoorlog. 2 de oorlog is de Suezcrisis In 1956 nationaliseert Nasser het Suez- kanaal → gesloten voor.
Midden Oosten tot WO II.
Grootste staat In 1952 koning Faroek afgezet door een staatsgreep van het leger o.l.v. Naguib. Egypte wordt een republiek en militaire dictatuur. In 1954.
WO II.
Irak is een samenvoeging van 3 provincies uit het oude Turkse rijk (heeft nooit eerder als land bestaan) Er leven 3 groepen -Sjiieten (60 %) vooral in.
Openlijke conflict.
Aanvankelijk winnen de Arabieren -groter in aantal -beter bewapend (maar slechter getraind) Uiteindelijk wint Israël -vechten fanatieker -Arabieren geen.
Palestina tot 1948.
Confrontatie Paragraaf 5.2.
Opd 19 A: pasfoto’s, vakantiefoto’s etc.
Einde van de koude oorlog Paragraaf 4. Steeds betere relatie oost en west Dankzij concessies van de SU : Eind 1989: Gorbatsjov liet toe dat er in veel.
Hoofdstuk 2 W.O II.
Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam
DE 21STE EEUW.
Lorenz Vermeire Maxim Cocquyt Lennart Van Laeken
Beloften voor volken in het Midden Oosten
DE GALLISCHE OORLOG Hoe ontstaan? Peri. p. 18.
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Paragraaf 5.5 Historisch overzicht
DE IMPACT VAN POETIN EN IS OP DE WERELDECONOMIE. WESTEN EN POETIN: GEMEENSCHAPPELIJK BELANG IS bestrijden! Waarom gebeurt dat dan niet?
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Fundamentalisme.
De stilte is een prachtige taal die weinig mensen kennen.
WO I. Duitsers leggen een dodelijke grens aan tussen Nl en België: Prikkeldraad met stroomdraad. Waarom?
Israël Palestina.
Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
De Grote Oorlog
Hoofdstuk 3 Water in China en het Midden-Oosten.
SPECIAL EDITION: DE TWEEDE WERELDOORLOG Speciale editie: de Tweede Wereldoorlog.
Afgewezen en Geliefd.
3.4 Strijden of Sporten. Wat gaan we doen? S.O. bespreken HW bespreken Oorlogen Verdediging tegen de Perzen De Perzen vallen opnieuw aan Grieken tegen.
Conflicten en oorlogen
H11.2 De Eerste Wereldoorlog
Tijd van televisie en computer 1950 – nu
Tweede Wereldoorlog
Record aantal vluchtelingen
Israël en het Midden-Oosten
Wat kunt u betekenen voor…
Op de vlucht Nog nooit waren er zoveel vluchtelingen volgens de VN. Meer dan 65 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Deze mensen zijn alles kwijt.
De verbreiding van de islam
Op de vlucht Nog nooit waren er zoveel vluchtelingen volgens de VN. Meer dan 65 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Deze mensen zijn alles kwijt.
Wat kunt u betekenen voor…
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Saoedi Arabië De Islam Turkije Egypte Irak Iran Syrië Israël.
Thema 11 Conflict in Israël.
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Niet alleen op de wereld
Het verhaal van een vluchteling
Thema 11 Blok 2: Ontstaan van het conflict
Transcript van de presentatie:

De golfoorlogen

1ste golfoorlog De 1ste Golfoorlog (1980-1988) ging tussen Irak en Iran In 1980 valt Irak Iran aan Oorzaken -Irak wil leiderschap van de Arabische wereld overnemen van Egypte -Irak wil een einde maken aan de dreiging van de Sjiieten -Irak wil de Perzische Golf beheersen Aanleiding Strijd om de grensrivier (samenvloeiing Eufraat- Tigris)

Verloop Aanvankelijk wint Irak -superieur leger -steun uit het westen (angst voor Iran), maar ook uit Arabische wereld en S.U. Irak dringt 50 km Iran binnen. Vanaf 1982 herovert Iran het verloren ge- bied -fanatiek vechtend -jihad tegen de goddeloze Saddam -aanvallen op buitenlandse tankers in de Perzische Golf

Wanhoopsdaden van beide kanten om iets te forceren -Irak zet chemische wapens in -ze schieten elkaars olie installaties in brand -ze bombarderen elkaars hoofdsteden In 1988 komt er een eind aan de oorlog na bemiddeling van de V.N. Resultaten -Saddam heeft zijn doel niet bereikt (toch verkoopt hij het als een overwinning) -veel doden (meer dan 1 miljoen) -grote verwoestingen

2de Golfoorlog In 1990 valt Irak Koeweit binnen Oorzaak Irak heeft de olie van Koeweit nodig -olieprijs ligt laag→ te weinig inkomsten -kosten van de oorlog met Iran compense- ren Aanleiding -Koeweit wil oorlogsschulden Irak niet kwijtschelden -Koeweit hanteert een te lage olieprijs

-Irak rekent erop, dat V. S. niets doen -Irak rekent op veto S. U -Irak rekent erop, dat V.S. niets doen -Irak rekent op veto S.U. en China in V.N. -Irak rekent op steun Arabische staten -Irak rekent op verdeeldheid Arabieren V.S. accepteert optreden Irak niet -Koeweit belangrijke olieleverancier -inname van onschuldig land door machti- ge buurman lijkt op Tsjecho Slowakije 1938 V.S. smeden een anti Irak coalitie (alleen Jordanië en P.L.O. steunen Irak)

Operatie Desert Storm V.S. laat in V.N. resolutie aannemen: Irak moet voor 15 januari 1991 uit Koeweit weg zijn Operatie Desert Storm -eerst luchtaanvallen -Irak valt Saoedi Arabië en Israël aan met Scud raketten -V.S. leveren Patriot raketten ter bescherming -grondoffensief o.l.v. generaal Schwartz- kopf→ Koeweit bevrijd -Irak steekt olie installaties in brand

Gevolgen van de oorlog V.S. valt Irak niet binnen -laat Sadam maar zitten (niet gevaarlijk meer) -Sadam als tegenwicht tegen Iran handha- ven -Vietnamsyndroom voorkomen -V.S. denkt, dat eigen bevolking Sadam wel zal afzetten In Irak breekt een opstand uit van Koerden in het noorden en Sjiieten in het zuiden Sadam slaat die neer mbv de Republikijn- se garde (zijn elitetroepen)→veel doden en vluchtelingen

1ste Golfoorlog

slachtoffers

Scudraketten

Patriotraketten

luchtoorlog

grondoorlog

Begin van de aanval

Het aanvalsplan

De tweede dag

Irak verslagen

oliebranden

Media oorlog

Anti V.S. propaganda