De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

P3.2 Irak, arm olieland Irak al ver terug in de geschiedenis leverancier van olieproducten. Tegenwoordig is Irak (op een smal strookje na) een land-locked.

Verwante presentaties


Presentatie over: "P3.2 Irak, arm olieland Irak al ver terug in de geschiedenis leverancier van olieproducten. Tegenwoordig is Irak (op een smal strookje na) een land-locked."— Transcript van de presentatie:

1 P3.2 Irak, arm olieland Irak al ver terug in de geschiedenis leverancier van olieproducten. Tegenwoordig is Irak (op een smal strookje na) een land-locked country.

2 Bevolking (2009)

3 Demografisch transitiemodel
Probeer aan de hand van de leeftijdsgrafiek af te leiden in welke fase Irak zit

4 Verklaar de bevolkingsdichtheid/ spreiding

5 Etnische groepen

6 Machtsgreep van de OPEC
In Irak grote olievelden De vraag naar aardolie steeg snel na WO2 (Kondratieffgolven) Groei wereldbevolking Groei welvaart Groei automobiliteit sector Olieproducerende landen roken hun kans en gingen zich verenigen in een organisatie genaamd OPEC. (Aanbod werd afgestemd op vraag van de wereldmarkt) (Organization of the Petroleum Exporting Countries)

7 Kondratieff

8 OPEC en macht! 1973 eerste wapenfeit OPEC
Arabische lidstaten stelden olieboycot in tegen Westerse landen die Israël hadden ge- steund in Jom Kippoeroorlog. Boycot: Verhoogde olieprijs met 70% en verlaagde aanbod per maand met 5%  GEVOLG: Olieprijs explodeerde. Als gevolg van deze oliecrisis in combinatie met ook nog eens een revolutie in Iran, zorgde voor een dip van de wereldeconomie (zie kondratieff). Kortom: OPEC beïnvloedde de wereldeconomie!!

9 Olieprijs in Irak (1973 – 2010)

10 Weinig eenheid tegenwoordig binnen de OPEC.
Afspraken over het aanbod van olie word vaak genegeerd, voor eigen belang! Zoals??? Oorlog Economische malaise in een land Irak is sinds 1980 bij verscheidene oorlogen betrokken geweest om olie.

11 Irak krabbelt op? Sinds 2005 stijgt BNP weer, maar nog steeds arm land
Hoge werkeloosheid De betalingsbalans is wel positief, dit komt omdat het land enorme bedragen aan aardolie exporteert. Amerikanens zeggen (2008): “Als de vrede is teruggekeerd, zal de olie weer rijkelijk stromen, kan ons bedrijfsleven weer investeren en gaat de olieprijs weer dalen” Waren het niet de Amerikanen die de stabiliteit verstoorden?!?

12 Voor nu: Werken aan paragraaf 3.1 en 3.2


Download ppt "P3.2 Irak, arm olieland Irak al ver terug in de geschiedenis leverancier van olieproducten. Tegenwoordig is Irak (op een smal strookje na) een land-locked."

Verwante presentaties


Ads door Google