7.3 De Amerikaanse revolutie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Revolutie in Amerika 4.2.
Advertisements

De dekolonisatie van Afrika
Vragend en Ontkennend maken
Een alternatief voorstel Naar aanleiding van bestudering van de IAASB voorstellen denkt de NBA na over een alternatief. Dit alternatief zal 26 september.
Reading Test – answers explained Class 8A Chapter 6.
Cursus 3 onafhankelijkheid in Amerika
Handel in de zilveren eeuw: verval/stagnatie/groei?
Op de cd-rom bij het handboek vind je 2 videofragmenten i. v. m
De VS krijgen een modern bestuur
Rechtsstaat en democratie
13 kolonies vechten voor hun vrijheid
 Geen vertegenwoordigers voor kolonies in Britse parlement  Nieuwe belastingen van de Britse regering op suiker, thee,… ‘No taxation without representation’
4.3 Burgerrechten: succes en frustratie
1.1 De staatsinrichting van de VS
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht.
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht Par 2: Het ontstaan van de Verenigde Staten.
Over verlichte denkers en hun ideeën
Amerikaanse Staatsinrichting
Staatsinrichting van Nederland
VS en hun federale overheid ( )
Tijd van Pruiken en Revoluties
Tijd van Pruiken en Revoluties
Tijd van Pruiken en Revoluties
Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog/ revolutie
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Paragraph 2.7. In paragraph 2.2: William II became Stadtholder, and the war against Spain ended in The Republic was now a separate country.
Liberation Paragraph D-Day 6 th of June 1944: Start of liberation of Western Europe. The Netherlands were liberated in 2 stages:
Ontwikkeling van politieke rechten.
Imagine there’s no heaven,it’s easy if you try Stel je voor dat er geen hemel is, het is gemakkelijk als je het probeert.
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Censuur 2.0 Beperking van publicatie en vrijheid van meningsuiting online Hedda ten Holder, januari 2013.
APT-SPIE-DOUTERLOIGNE CT OTTO VERGAERDE JEUGDWERKING 2012 EN 2013 PROF TOPSPORT VLAANDEREN EUROPEES KAMPIOEN PISTE SCRATCH ACTIEF OP DEZE ZESDAAGSE “DE.
H 7 De tijd van pruiken en revoluties
7 Stoffige pruiken, bruisende ideeën
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Verenigd Koninkrijk Door Robbe en Valerie.
Groot gebied Veel mogelijkheden tot ontwikkeling voor/door nieuwkomers Maar het was niet leeg concurrentie verschillende Europese landen M.a.w. koloniseren.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
-Wat moet je weten aan het einde van de les?
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
De 3 revoluties.
Verlichting, Amerikaanse en Franse revolutie En een beetje nederland
6de jaar ASO Lindsay Borremans
(3. Kunstwerken – beeldhouwwerk)
Oorzaken Directe oorzaken -Aanleiding Indirecte oorzaken
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
H8.3 Burgers aan de macht: De Amerikaanse revolutie
Wie was de eerst Amerikaanse president? George Washington Thomas Jefferson Franklin D. Roosevelt Richard Nixon.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties Paragraaf 8.3 Burgers aan de macht.
De tijd van de pruiken en de revoluties
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Samenwerken & lobby Harde lessen & hoe nu verder.
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Regenten en vorsten 3.6 De wereld van Pocahontas
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD De democratische revoluties is westerse landen, discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.
Pruiken en revoluties 3.5 De afschaffing van de slavernij
Pruiken en revoluties 4.2 Revolutie in Amerika
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 KGT Lesweek 6
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Transcript van de presentatie:

7.3 De Amerikaanse revolutie Een historisch overzicht in beeld

13 Britse staten in Noordwest-Amerika, 1763 Overzicht van de koloniale bezittingen van Groot-Brittannië aan de oostkust van Noord-Amerika.

“Geen belastingverhoging zonder vertegenwoordiging” Reactie van de kolonisten op de belastingverhoging van King George III in 1764.

The Boston Tea Party, 1773 De Boston Tea Party was een protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid op 16 december 1773. Kisten thee, geïmporteerd door de Britse East India Trading Company, werden in de haven van Boston gegooid om te protesten tegen de torenhoge invoerrechten.

Spotprent op de Boston Port Bill (1774) Als gevolg van de Tea Party werd de haven van Boston gesloten op bevel van het Britse bewind, ondanks protesten en petities van de Amerikaanse bevolking.

Founding Fathers Grondleggers van de onafhankelijkheid en het bestuur van de Verenigde Staten: Benjamin Franklin George Washington Thomas Jefferson

‘Join or Die’, politieke cartoon van Benjamin Franklin 1775 De acht delen van de slang vertegenwoordigen de 8 Amerikaanse staten - South Carolina, North Carolina, Virginia, Massachucets, Pennsylvania, New Jersey, New York, en New England – die tegen de Britten in opstand kwamen. NB New Engeland was een samenvoeging van 6 oorspronkelijke staten.

De Declaration of Independence, 1776 De Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, opgesteld door o.a. de Founding Fathers Thomas Jefferson en Benjamin Franklin. De verklaring was sterk geïnspireerd door de ideeën van de Verlichting, getuige de zin: […] All Men are created equal, they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and the pursuit of Happiness.

Yorktown, 1783 Met steun van de Fransen verslaan de Amerikaanse troepen het Engelse leger bij Yorktown.

Vrede van Parijs, 1783 In Parijs ondertekenen vertegenwoordigers uit Frankrijk en Engeland en een Amerikaanse delegatie o.l.v. Benjamin Franklin een vredesverdrag waarin Groot- Brittannië de Amerikaanse onafhankelijkheid erkend.

De Amerikaanse grondwet, 1787 Eerste geschreven grondwet ter wereld. Bevatte o.a. de machtenscheiding á la Montesquieu: President – Congres – Hooggerechtshof. Later werd de Bill of Rights toegevoegd, waarin de klassieke grondrechten zijn opgenomen – vrijheid van godsdienst, vergadering, meningsuiting, etc.

Dollar heads: Wie is wie?