Symposium Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Zuid-Holland.
Advertisements

Utrecht Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen
Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Oost-Vlaanderen Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Drenthe.
De aantrekkingskracht van uitzendwerk voor werkgevers De rol van ontslagbescherming Amsterdam, 9 juni.
De concurrentiepositie van de topsectoren in Noord-Brabant
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Expertmeeting 3 Kansen en initiatieven tussen regionale en locale economie.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Concurrentie, Complementariteit en Buitenlandse Investeringen Martijn J. Burger.
1 The Netherlands of Tijden veranderen.
ROTTERDAM WORLDPORTREGION Opgaven en netwerken
R UIMTELIJK P LAN B UREAU NETHERLANDS INSTITUTE FOR SPATIAL RESEARCH Oost-Nederland in de kenniseconomie Anet Weterings, Frank van Oort, Otto Raspe
Leiden University. The university to discover. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Denkgereedschap.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
Workshop Structuurfondsen
NV Economische Impuls Zeeland Juniorkamer Bevelanden Dinsdag 12 november 2013 Dick ten Voorde.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Limburg.
Kunstlicht door: Koert Ringelenberg
Wonen in Nederland Hst 3: Stedelijke vraagstukken van grote en middelgrote steden in Nederland.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Ernstige geurhinder in Nederland; ruimtelijke impact en beleid Piet Lagas (PBL), Frank van Rijn (PBL) 28 oktober 2008.
Woon-werkdynamiek in de Randstad W oningbouw in de Noordvleugel als voorwaarde voor economische groei Frank van Oort, Thomas de Graaff, Gusta Renes & Mark.
Centraal Planbureau en Planbureau voor de leefomgeving Plannen voor de stad Een multidisciplinaire verkenning van de effecten van verstedelijkingsprojecten.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de regio Münster.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Friesland.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Flevoland.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de regio Köln.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de regio Düsseldorf.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Gelderland.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Liège.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Overijssel.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Antwerpen.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie West-Vlaanderen.
De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de regio
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Groningen.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Noord-Holland.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Noord-Brabant.
Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari 2013 De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de regio Weser-Ems.
De internationale concurrentiepositie van de topsectoren in de provincie Limburg (NL) Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen & Frank van Dongen Februari.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Hoofdstuk 4 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 5 t/m 8
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Missie, visie, strategie & jaarplan
voor de innovatie van de innovatie
Economische impact sluiting Ford Genk Ludo Peeters en Mark Vancauteren (Universiteit Hasselt)
AERIUS Nico-Dirk van Loo Ministerie van EL&I
ECONOMISCHE ASPECTEN VAN DE STEDENBOUW THIERRY VANELSLANDER – ACADEMIEJAAR EUROPEES REGIONAAL BELEID.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Duurzame Inzetbaarheid in de publieke sector. 2 Onderzoek In opdracht van Ministerie van BZK Secundaire analyse POMO 2010 Doelgroepen -Overheidssectoren.
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
1 Duurzaam ondernemen werkt ! Milieu en werkgelegenheid Peter Van Humbeeck SERV.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
1 © GfK 2014 | Supermarktkengetallen | augustus 2014.
IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Strijd tegen de zonde?.
Een gezonder Nederland VTV-2014
ZijActief Koningslust
Het project. Vandaag Tussenstand projecten Hoofdstuk 3 Projectvoorstel SWOT begin.
RUIMTELIJK ECONOMISCH ATELIER TORDOIR Delft in regionaal perspectief positie, toekomst, beleid Inleiding, Raadsbijeenkomst 9 april 2015 Prof dr Pieter.
Hoofdstuk 4 Ontwikkeling van het internationale concurrentievermogen.
Vitale krimpregio’s: kansen in een diverse arbeidsmarkt Prof. dr. Frank van Oort Den Haag, 1 november 2012.
De regionale economie vanuit nationaal perspectief
Samenhangende verstedelijking en hoogwaardig OV langs de Oude Lijn
Transcript van de presentatie:

Werken aan de internationale concurrentiekracht van de Nederlandse regio’s Symposium Ministerie van Infrastructuur en Milieu Den Haag, 4 maart 2013 Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen, Frank van Dongen @leefomgeving @ottoraspe #topsectoren

Waarom regio’s? Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

The world is spikey! Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Stedelijke regio’s belangrijk voor concurrentiekracht Edward Glaeser: Steden sterk dankzij de globalisering Michael Porter: global-local paradox Agglomeratievoordelen Urbanisatievoordelen (massa + dichtheid) Clustervoordelen (specialisatie) - Labour market pooling - Input sharing - Knowledge spillovers Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Vraagstelling ministerie Infrastructuur en Milieu DG Ruimte en Water (DGRW): vertrekkend vanuit de SVIR, behoefte aan een nadere verkenning van de mogelijkheden om met behulp van ruimtelijk beleid de concurrentiepositie te versterken van de negen stedelijke regio’s van nationaal belang: Welke ruimtelijke strategieën (nationaal en voor de betreffende regio’s) kunnen worden ontwikkeld om de internationale concurrentiekracht van Nederland te versterken? Antwoorden gebruiken voor bepaling van de eigen rol DGRW en inzet in o.a. het werk aan de gebiedsagenda’s en het MIRT. Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Wat is nodig voor een excellent vestigingsklimaat? Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Vier vragen voor een regionale concurrentiestrategie Wie zijn de belangrijkste concurrenten van de bedrijven in de regio en waar zijn die gevestigd? Welke vestigingsplaatsfactoren zijn belangrijk voor een goede concurrentiepositie? Hoe verhoudt het vestigingsklimaat van de regio zich ten opzichte van dat, van de belangrijkste internationale concurrenten? Welke regionale karakteristieken scoren relatief goed of juist slechter? Uitgangspunt = ‘Revealed competition’ (daadwerkelijke marktoverlap) bij export en aantrekken buitenlandse bedrijven/investeringen Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Benchmarks Nederlandse regio’s en grensregio’s In navolging op de PBL studie naar de internationale concurrentiepositie van de topsectoren, waarin Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant centraal stonden, nu: alle 12 Nederlandse provincies en 10 Grensregio’s http://www.pbl.nl/publicaties/de-internationale-concurrentiekracht-van-de-nederlandse-regio’s Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Welke sectoren nemen we mee in het onderzoek? Landbouw Voedingsmiddelenindustrie Materialenindustrie Hightechindustrie Chemie Energie Groothandel Logistiek Financiële diensten Zakelijke diensten Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Welke regio’s nemen we mee in het onderzoek? Onder regio’s verstaan we 256 Europese NUTS-2 regio’s. In Nederland zijn dit de provincies. De NUTS-indeling is een standaard van de EU en is door Eurostat opgesteld De NUTS2-indeling beslaat meestal uit een of enkele centrale steden met hun ommeland, zodat deze regio’s vaak overeenkomen met agglomeraties of metropolitane gebieden Basis voor deze keuze is de wens om zo veel mogelijk regionale differentiatie mee te nemen op het niveau van regio’s en aan te sluiten bij de internationale literatuur over regio’s. Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Welke vestigingsplaatsfactoren nemen we mee in het onderzoek Welke vestigingsplaatsfactoren nemen we mee in het onderzoek? (totaal 29 factoren) Urbanisatievoordelen: Massa en Dichtheid Localisatie- en clustervoordelen: Concentratie en clustering Netwerk oriëntatie (efficiency) Openheid van de economie: Exportaandeel, vestigingen in buitenlandse handen (totaal en per sector) Bereikbaarheid: Over de weg, congestie, connectiviteit door de lucht en per zeehaven Arbeidsmarkt- en human capital factoren: Opleidingsniveau, participatiegraad, werkloosheid Kennisinfrastructuur: Publieke en private investeringen in R&D, patenten en aanwezigheid Topuniversiteiten Verdienvermogen (productiviteit): Bruto toegevoegde waarde Kwaliteit leefomgeving: Levensverwachting Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Belangrijkste concurrenten o. b. v Belangrijkste concurrenten o.b.v. marktoverlap (fictief voorbeeld van export) Amsterdam export Parijs export Wenen export Grootste overlap in de export markten van Amsterdam en Parijs Meeste concurrentie tussen Amsterdam en Parijs

Drie voorbeelden Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Voorbeeld 1: Export Voedingsmiddelenindustrie Overijssel Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Conclusies Voedingsmiddelenindustrie in Overijssel Ten opzichte van de belangrijkste concurrenten: De concentratie van de financiële dienstverlening ligt onder het gemiddelde. Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Voorbeeld 2: Aantrekken buitenlandse bedrijven/investeringen Hightech Noord-Brabant Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Conclusies Hightech in Noord-Brabant Ten opzichte van de belangrijkste concurrenten: De mate van clustering van de sector is relatief gezien zeer beperkt. Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Voorbeeld 3: Export Landbouw Limburg Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Conclusies Landbouw in Limburg (NL) Ten opzichte van de belangrijkste concurrenten: De efficiëntie van het netwerk van de sector is iets ondergemiddeld. * (In de Landbouw zijn er over het algemeen weinig buitenlandse bedrijven) Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Notitie ‘Werken aan de internationale concurrentiekracht van de Nederlandse regio’s’ Wanneer we alle benchmarks doorlopen valt een aantal zaken op. Deze noties hebben we in een aparte notitie beschreven. http://www.pbl.nl/publicaties/de-internationale-concurrentiekracht-van-de-nederlandse-regio’s Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Wat valt op, alle benchmarks overziend? Nederlandse regio’s missen agglomeratiekracht Nederlandse regio’s blijven achter in private kennisinvesteringen De bereikbaarheid van de Nederlandse regio’s is gunstig (maar wel relatief veel congestie) Clusters zijn geen gouden regels voor succes (Nederlandse clusters zijn relatief klein).  Investeringen voor een concurrerend vestigingsklimaat zijn regio- en sectorspecifiek (maatwerk). Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Vier noties bij een regionale concurrentiestrategie ‘Borrowed size’ en ‘borrowed qualities’ Contramal strategie ‘Spelen in je eigen league’ Regionaal weerstandsvermogen Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

‘Borrowed size’ en ‘borrowed qualities’ Nederlandse regio’s missen agglomeratiekracht Nabijgelegen steden/agglomeraties kunnen elkaar versterken. Cruciaal: leen de kracht van je buren, bijvoorbeeld op het vlak van massa/dichtheid (=borrowed size); Hetzelfde geldt voor ‘qualities’, bijvoorbeeld ‘kennis’ of ‘internationale connectiviteit’ Verbindingen tussen regio’s zijn daarvoor cruciaal.  Centrale vraag: Wat zijn de cruciale verbindingen (fysiek en organisatorisch) die agglomeratiekracht ondersteunen? Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Contramal strategie Niet iedere regio is in dezelfde mate internationaal actief Moet elke regio wel een strategie voeren om met zijn vestigingsklimaat tot de wereldtop te gaan behoren?  Of is het slimmer om uit te gaan van een alternatief? Bijvoorbeeld een goede quality of living, of ‘rust, ruimte, leisure’ (contramal van Razende Randstad, De Roo). Wat zijn (andere dan top-) sectoren die daarbij aansluiten?  Hoe past dat binnen het Nederlandse geheel: hoe versterken krachtige agglomeraties en deze contramal elkaar? Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

‘Spelen in je eigen league’ De strijd aangaan met de toppers op de concurrentieladder is niet altijd realistisch en gewenst (ook al zijn het belangrijke concurrenten) Een alternatief is het kijken naar de regio’s die ongeveer even krachtig zijn (maar wel belangrijke concurrenten zijn): definieer een ‘eigen league’. Ook dat is weer maatwerk Dit valt buiten het bestek van de gepresenteerde concurrentiebenchmarks, maar kan in een vervolg wel met het PBL-onderzoeksmateriaal worden uitgevoerd.  Wat is je eigen league? Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Regionaal weerstandsvermogen Specialisatie leidt ook tot kwetsbaarheid (voor economische schokken) Is een regio voldoende in staat op schokken op te vangen? Daarvoor zijn ‘skill relatedness’ (arbeidsmobiliteit, vaardigheden beroepsbevolking) en pendelmogelijkheden cruciaal Medio 2013 verschijnt hierover een PBL-onderzoek. Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen

Hoe verder? Let op het EU Smart Specialization kader (eind 2013 verschijnt hier een PBL Edward Elgar publicatie over) Workshops: ‘Hoe kunnen de resultaten uit de benchmarks gebruikt worden voor ruimtelijke strategiebepaling?’ De benchmarks en notitie ‘Werken aan de internationale concurrentiekracht van Nederlandse regio’s’ zijn een onderdeel van een onderzoeksprogramma van het PBL in 2013 PBL voert nadere analyses uit naar vestigingsplaatsfactoren (op lager schaalniveau) en organiseert enkele expertsessies.  We komen elkaar dus vast nog tegen! Otto Raspe, Anet Weterings, Mark Thissen en Frank van Dongen