Erfgoedinstellingen zoals musea, archiefinstellingen, heemkundige kringen, kerkfabrieken enz. zetten de deuren open en organiseren tal van activiteiten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HASSELT FAIRTRADEGEMEENTE Campagne “Ik ben verkocht” September 2007.
Advertisements

KA2 voor de volwasseneneducatie. Strategische partnerschappen (KA2) • Van eenvoudige kleine samenwerking tot grootschalige projecten om innovatieve middelen.
Gedachtewisseling Interne staatshervorming 18 mei 2010.
VRIJWILLIGERSBELEID.
Buurtbeheerders in Lichtervelde  Zwerfvuil – Een probleem in Vlaanderen – Een probleem in West- Vlaanderen – Een probleem in Lichtervelde – Een probleem.
Moderne stadsbibliotheek én Communicatiehuis van en voor de (Nederlandstalige) gemeenschapsvoorzieningen in Brussel Gemeenschappelijk initiatief van VGC.
Minderhedenforum Weet wat je SAMEN wil. Inleiding 1.Het allochtoon middenveld 2.De ‘federaties’ 3.Het Minderhedenforum 4.Interculturele Rol?
Stiltewandelingen en –ervaringen in het stil gebied Zwarteput in Zutendaal.
Het Meetjesland proeft, vertelt en zingt! Immaterieel erfgoed in het Meetjesland.
Workshop. Weet je het nog? Gemotiveerd? Geïnformeerd? Geïnspireerd? ACTIE!
De beleidsronde: een verkenningsronde van kabinet vs. lokale erfgoedactoren Erfgoedcel TERF.
Open Dorp Erfgoed in de kijker. Waarom een Open Dorp? Meer aandacht voor erfgoed in het algemeen Meer aandacht voor erfgoed in het algemeen Meer aandacht.
In het bestuursakkoord
Middelen voor je buurt, je dorp je streek? Over oproepen, fondsen en projectrekeningen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting Ludwig Forrest 23/03/10.
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
Gemeente en woningbouwcorporatie
ELISE DENHAENE 1BaSWB VRIJWILLIGERSWERK INPASSEN IN DE STRUCTUUR VAN EEN ORGANISATIE.
Projectbeschrijving MNU Presentatie Hogeschool van Amsterdam Carel Hofland 1 februari 2011.
Studiedag VVSG i.s.m. CRKC
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
OP WEG NAAR EEN COLLECTIEVE COMMUNICATIESTRATEGIE VAN DE ERFGOEDSECTOR Een onvoltooid verhaal Jan Cools.
Family Friendly Toolkit: een Vlaamse herwerking. Vlaamse versie: wat en waarom? Vlaamse versie -Jong geleerd… -Families belangrijke doelgroep -Vraag uit.
MUSEA BRUGGE 14 musea 4 museumgroepen per museumgroep: 1 team overkoepelende diensten.
Plattelandsacademie 18 april 2009 Erfgoed als waardevol element binnen plattelandsontwikkel ing ‘Genootschappen in het Meetjesland’: een praktijkvoorbeeld.
PRAKTIJKVERHAAL Een netwerk van gedeelde passies en kleine ontmoetingen in de buurt …
ScaldWIN, Internationale Scheldeweek 2011 De Schelde, rivierstroom als levensstroom.
SOO werkgroep imago kinderopvang 2011 Resultaten werkgroep IMAGO Kinderopvang.
Het cultureel-erfgoedconvenant als hedendaags beleidsinstrument.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Erfgoedcel Brugge. Erfgoed? Definitie? Categorieën –Onroerend erfgoed: gebouwen, monumenten –Roerend: de dingen, gebruiksvoorwerpen, documenten, etc.
Beleidsnota  Deel 1: organisatie  Deel 2: evaluatie  Deel 3: beleidsplan.
Citymarketing Hilversum 2006
Presentatie Forum 22 mei 2011 Erfgoedcel k.ERF Subsidiereglement Erfgoedprojecten.
Zondag 22 mei | Forum k.ERF | Gasthuissite, Geel Roel Daenen | Coördinator Erfgoeddag VOOR U … D OOR U !
Beleidsplan erfgoed situering vóór erfgoedconvenant stad Hasselt en Vlaamse Gemeenschap: belangrijke spelers in Hasselt: cultuur, toerisme,
Project erfgoededucatie
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
Doe je zeg! Via de ouderenraad? 21 november 2014 Veerle Baert.
Personeel & Organisatie Kengetallen voor de Vlaamse overheid HR-netwerk 18 januari 2002.
Het Maastrichts Uitburo Een initiatief van het Theater aan het Vrijthof en de VVV Maastricht.
HR NETWERK 2015, EEN ANDERE AANPAK. Wat willen we bereiken ? HR netwerk ’15 2 Verdere versterking van het HR netwerk als spil – instrument rond.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Cultuurraad Maldegem Algemene vergadering Donderdag 19 november 2015 / om uur CC Den Hoogen Pad.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Wetenschap voor iedereen Wetenschap toegankelijk maken voor een breed publiek Amito Haarhuis Adjunct-directeur Science Center NEMO 9 december 2015.
In samenspraak. Het gesprek tussen musea en gemeenten  Landelijk Contact van Museumconsulenten  Museumvereniging  Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Lizzy Komen & Kelly Mostert Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Erfgoed in Virtuele Werelden Cultuur in Beeld 14 december 2015.
HET ‘NA-HAAKSBERGEN TIJDPERK’ SAMEN WERKEN AAN EEN BETERE AANPAK VAN VEILIGHEID OP EVENEMENTEN SYAN SCHAAP 9 SEPTEMBER 2015.
Samenwerkingen festivals & ondernemers >> Inzichten vanuit onderzoek.
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Het Oost-Vlaamse tragewegenbeleid: vanuit een gemeentedekkende visie tot een tragewegennetwerk over de ganse provincie Doel tegen 2020: een provinciedekkende.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
monumenten- en erfgoedraad 1 De MONUMENTEN- en ERFGOEDRAAD een motor in het gemeentelijke CULTUURBELEID van Borgloon.
Ontmoeten, inspireren en genieten bedrijfsplan Dordrechts Museum en Simon van Gijn 24 maart 2009.
Opgericht in 2004 en bestaat uit : sympathisanten, adviseurs, gidsen, experts en doeners. Mensen die op een of andere wijze ooit hun medewerking hebben.
ELRC Workshop in Den Haag, Nederland, Afronding, Conclusies en Afspraken 1.
SAMEN HUIS VAN HET KIND – DE KRACHT VAN EEN NETWERK TURNHOUT – 23/06/2016.
Burgerhout Bruist Editie 2017.
Marketing in het Verzetsmuseum Wat is marketing Marketing in Verzetsmuseum Doel van de marketing Eerdere doelen PR vragen Doel, strategie Marketing.
Nadere uitleg gewenst()
ALGEMENE VERGADERING CULTUURRAAD
Lokaal loket kinderopvang
Lokaal loket kinderopvang
Trefdag Ouderen en lokaal beleid 4/4/2019
Bibliotheek en erfgoed
Vzw Mechelen MeeMaken.
Transcript van de presentatie:

Erfgoedinstellingen zoals musea, archiefinstellingen, heemkundige kringen, kerkfabrieken enz. zetten de deuren open en organiseren tal van activiteiten zoals tentoonstellingen, workshops, lezingen, fiets-, wandel- en zoektochten, concerten, enz.

Met de Erfgoeddag willen we publiek, sector en beleid sensibiliseren voor het cultureel erfgoed.

Erfgoeddag wil het brede publiek duidelijk maken dat cultureel erfgoed alomtegenwoordig is en dat het bijdraagt tot onze levenskwaliteit

Erfgoeddag is belangrijk voor de sector: om samenwerking te stimuleren om via het thema op een andere manier met de eigen werking en collectie uit te pakken om zich aan een bestaand maar vooral aan een nieuw publiek voor te stellen De Erfgoeddag is een blijk van erkenning voor iedereen die beroepshalve of vrijwillig met ons cultureel erfgoed bezig is.

Erfgoeddag wil het beleid duidelijk maken dat er nood is aan een blijvende investering in de zorg en omgang met ons cultureel erfgoed.

Historiek 2001: Museumdag wordt Erfgoedweekend met archievendag op zaterdag en museumdag op zondag. Thema: Ontdek mijn verleden 2002: Volkscultuur doet zijn intrede in het Erfgoedweekend met evenementen op zaterdag en opendeuren op zondag. Thema: Verzamelen, verzamelaars, verzamelingen 2003: Format blijft behouden. Evenementen op zaterdag, opendeuren op zondag Thema: Op Reis 2004: Erfgoedweekend wordt Erfgoeddag. Met zowel evenementen als opendeuren op zondag. Thema: ‘t Zit in de familie

Communicatie over Erfgoeddag Mensen informeren over het evenement Mensen bewust maken van het alomtegenwoordige erfgoed Hoe verloopt de communicatie? -Overkoepelende communicatie door de coördinatie Erfgoeddag -Communicatie per stad/gemeente door de erfgoedcellen en lokale coördinatoren -Communicatie per activiteit door de plaatselijke organisatoren

Rol van coördinatie Erfgoeddag -Sector: potentiële plaatselijke organisatoren contacteren -Sector: inschrijvingen centraliseren en verwerken -Publiek: algemene communicatie over Erfgoeddag ontwikkelen

Sector Coördinatie Erfgoeddag Stuurgroep Coördinatie Erfgoeddag MuseaArchiefinstellingen Heemkundige kringen Andere Erfgoedcellen Lokale Coördinatoren

Publiek Coördinatie Erfgoeddag Stuurgroep Coördinatie Erfgoeddag Publiek Pers Promotionele middelen Plaatselijke organisatoren Erfgoedcellen, lokale coördinatoren

Besluit - Erfgoeddag en publiek: Bezoekersaantal en kwaliteit programma’s groeit Steeds meer aandacht in de pers Geen zicht op profiel van bezoekers, nood aan publieksonderzoek

Besluit – Erfgoeddag en sector: Interesse groeit, elk jaar komen er nieuwe plaatselijke organisatoren Aanzet om nieuwe formules (tentoonstellingen, projecten) te ontwikkelen Er worden nieuwe publicaties aangemaakt Er worden duurzame en vruchtbare contacten gelegd tussen verschillende organisatoren (netwerking)

Besluit - Erfgoeddag en beleid Erfgoeddag zorgt ervoor dat het beleid meer aandacht aan het cultureel erfgoed besteedt.