Processing van diervoeders

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Lokale eiwitten voor veevoeder
Stofwisseling in planten
Overzicht Pelletiseren
De actieve voedingsdriehoek
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
5. Brood nodig Recept / gisting
Procestechnologie.
Ingenieurstechnieken I
Thema 2: Voeding en Vertering
Wat betekent voedsel voor mij? Directe relatie met gezondheid Plantaardig of vlees? Biologisch of niet?
De invloed van voeding op sportprestaties
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Basisstof 3: Kringlopen Basisstof 4: Piramides Basisstof 5: Populaties
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Grondstoffen Veehouderij klas 1. Indeling voedermiddelen.
Veevoeding Weende analyse.
Grondstoffen Veehouderij klas 1.
Voeren en Verzorgen Les 2.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Visieontwikkeling.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Veevoeding Weende analyse.
2 Het geheim van uw diervoeder
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Voerbehoefte melkvee.
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Smul gezond.
Voeding Paard.
VOEDERMIDDELEN EN GRONDSTOFFEN.
Voedingsstoffen.
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Les 1 De samenstelling van voeding
Leverancier van de Schijf van Vijf
Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Voeding Melkvee.
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingsstoffen voor de koe
VOS, FOS en OEB.
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Welkom.
Thema 2 Voeding en vertering
Transcript van de presentatie:

Processing van diervoeders Dr. Ir Mia Eeckhout

Overzicht Inleiding Grondstoffen Transport en opslag Procestechnologie Kwaliteitscontrole

Inleiding

Diervoederproductie: van steeds wisselend aanbod aan grondstoffen met variabele samenstelling over soms zeer uiteenlopende processtappen Naar uitgebreid gamma eindproducten

Grondstoffen

1. Granen en bijproducten Graan = volledige korrel Alleen dop of schil mag verwijderd zijn Energieleverancier Hoog gehalte aan zetmeel (60 - 70%) Eiwit  Lage biologische waarde Mineralen  1,5 - 4% (Ca-tekort) Goede verteerbaarheid Haver, gerst, rijst, triticale, tarwe, ...

2. Oliehoudende zaden en vruchten en bijproducten 1 Oliehoudende zaden  Tot 40% olie Verwerking in olie-industrie Bijproducten in veevoeding Minder energierijk  Afname vet Hoog eiwitgehalte (15 - 50%) Onevenwichtige AZ samenstelling Hoog mineraalgehalte Grondnoten, koolzaad, lijnzaad, ...

2. Oliehoudende zaden en vruchten en bijproducten 2 Kwalitatieve houdbaarheid grondstoffen Beïnvloed door vochtgehalte zaden, temperatuur, luchtvochtigheid Gehalte vrije vetzuren Verschillende extractie-processen Persen  2,5 - 5% vet Solventextractie  < 1% vet Bijproducten  Verschillende samenstelling

3. Zaden van peulvruchten en bijproducten Belangrijke grondstof naast graan Hoog eiwitgehalte AZ-samenstelling niet altijd optimaal Aanwezigheid anti-nutritionele factoren Inactivatie door verhitting Minder vet en zetmeel Soja, erwten, aardnoot, linzen, ...

4. Knollen en wortels en bijproducten Energieleverancier Hoog zetmeelgehalte Hoog eiwitgehalte Lage biologische waarde Eenzijdige mineralensamenstelling Maniok, aardappels, bataat, ...

5. Voedergewassen en ruwvoedergewassen Gedroogde bovengrondse delen van groen geoogste voedergewassen Ruw celstofgehalte < 25% Klavermeel, luzernemeel, Grasmeel, ...

6. Producten met een hoog vezelgehalte Gehalte aan ruwe celstof > 25% Stro, doppen, schillen, ...

7. Nevenproducten voedings- en landbouwindustrie Nutritioneel sterke verschillen Nutritionele verarming  Meer verfijnde verwerking Bijproduct van verwerking van plantaardige of dierlijke producten In België  Ruim 12,4% van totale hoeveelheid grondstoffen

7.1 Nevenproducten uit graanverwerking Tarwevoermeel Hoog eiwitgehalte Maximum 9% ruw celstof Nevenproducten uit bierbereiding Wortelkiemen na mouten Bierbostel Bier of brouwersgist  Vit B Nevenproducten maïsvermaling

7.2 Bijproducten uit suikerbereiding Suikerpulp Kort ontsuikeringsproces Hoog suikergehalte Melasse Afgescheiden na suikerkristallisatie Minstens 45% suiker Als bindmiddel en smaakverbeteraar Gevaar voor diarrhee

7.3 Bijproducten fruitsappen- en limonade-industrie Pulp  Door persen van vruchten Appelpulp Hoog ruw celstofgehalte Lage energie-inhoud Tannine Citruspulp Hogere voedingswaarde Hoog ruwcelstofgehalte met veel lignine Lage eiwitverteerbaarheid

7.4 Melk en melkproducten Melkwei Magere melkpoeder Lactosepoeder Drogen van vloeistof na kaasbereiding Magere melkpoeder Lactosepoeder Caseïnepoeder

7.5 Bijproducten slachtveeverwerking 1 Vleesbeendermeel Ontvette gedroogde en gemalen kadavers Alleen vlees en beenderen Eiwitgehalte > 40% Eiwitkwaliteit  Kan minderwaardig zijn Diermeel Gedeeltelijk ontvette gedroogde en gemalen kadavers Eiwitgehalte > 55%

7.5 Bijproducten slachtveeverwerking 2 Beendermeel Gedeeltelijk ontvette gedroogde en gemalen beenderen Eenzijdige samenstelling Ca en P in grote verhoudingen aanwezig Bloed Hoog eiwitgehalte Vetkanen Restanten na smeltvetfabricage

7.5 Bijproducten slachtveeverwerking 3 Slachtpluimveeafval Koppen, poten, bloed en ingewanden Vergelijkbaar met beendermeel Verenmeel Zuivere niet bedorven veren Hydrolyse  Vereneiwit verteerbaar Vet van landdieren Energiebron Rijk aan vit A en D

7.6 Producten uit visserij Vismeel Drogen van vis Grote variatie in samenstelling Vet vismeel  > 13% vet Vetarm vismeel  < 6% vet Gemakkelijke oxydatie Visolie

8. Mineralen Evenwichtige voeders Minerale stoffen: Ca, P, Mg, S, Na Optimale groei Tekorten aanvullen Minerale stoffen: Ca, P, Mg, S, Na Sporenelementen: Fe, I, Co, Cu, Mn, Zn, Se

9. Additieven Stikstofverbindingen Ureum Gesynthetiseerde AZ Antibiotica, eetlustverwekkende stoffen, vitaminen, geleermiddelen, anti-oxydantia, … Vaak opgenomen en toegediend via kernen of premix

Transport en opslag

Overzicht Transport en opslag Transporteren Pneumatisch transport Mechanisch transport Transport voeder met hoog vochtgehalte Opslag granen en peulvruchten Vocht en temperatuur Opslag melasse Opslag vet

Transport Pneumatisch Mechanisch Aanzuig- of blaassysteem Wormvijzen Schraapkettingen Elevatoren Transportbanden

Overzicht Transport en opslag Transporteren Pneumatisch transport Mechanisch transport Transport voeder met hoog vochtgehalte Opslag granen en peulvruchten Vocht en temperatuur Opslag melasse Opslag vet

Pneumatisch transport Voor- en nadelen Stofvrij Weinig personeel Weinig geluidshinder Eenvoudig in onderhoud Flexibel Grote investering Beperking soortelijk gewicht grond-stoffen, hardheid en slijtvastheid Grote energie-opname

Mechanisch transport Voor- en nadelen Geen problemen ivm soortelijk gewicht grondstoffen, slijtvastheid of hardheid Energetisch interessanter Meer stof Meer geluidshinder Meer personeel Minder flexibel

Energieverbruik transport Pneumatisch transport afwijzen  Energieverbruik Energieverbruik minimaliseren Leeglopen minimaliseren Verwerkings-capaciteit benaderen aan optimale capaciteit

Overzicht Transport en opslag Transporteren Pneumatisch transport Mechanisch transport Transport voeder met hoog vochtgehalte Opslag granen en peulvruchten Vocht en temperatuur Opslag melasse Opslag vet

Transport voeder met hoog vochtgehalte Aanpassing transportsysteem om resten en vastzetten te voorkomen Verschillende systemen op de markt Stalen of kunststof kabels of kettingen met meeneemschijven Nood aan transportsystemen over beperkte oppervlakte Horizontaal en verticaal

Overzicht Transport en opslag Transporteren Pneumatisch transport Mechanisch transport Transport voeder met hoog vochtgehalte Opslag granen en peulvruchten Vocht en temperatuur Opslag melasse Opslag vet

Opslag granen en peulvruchten Zuiverheid Aarde, zand Vreemde voorwerpen Metaaldelen Vreemde zaden Micro-organismen Insecten Vochtgehalte en temperatuur

Overzicht Transport en opslag Transporteren Pneumatisch transport Mechanisch transport Transport voeder met hoog vochtgehalte Opslag granen en peulvruchten Vocht en temperatuur Opslag melasse Opslag vet

Vochtgehalte en temperatuur Rol in houdbaarheid van granen Poreus van aard  Hygroscopisch Sorptie-isotherme Relatie tussen relatieve vochtigheid en vochtgehalte Nomogram Bewaarduur granen berekenen in functie van temperatuur en vochtgehalte grondstof

Vochtevenwichtscurve Lucht-Tarwe Tarwe met een vochtgehalte van 13 % zal bij een lucht-vochtigheid van meer dan 60 % vocht opnemen

Nomogram - Bewaarduur Bewaarduur De houdbaarheid van granen als tarwe wordt bepaald door het vochtgehalte en de temperatuur Vochtgehalte Temperatuur

Drogen van granen Drogen tot kritisch vochtgehalte Geen degradatie optreden Bewaren in optimale condities Drogen  Opgewarmde lucht Hoeveelheid  Via Mollier diagram

Ventilatie bij opslag Regelmatige verluchting noodzakelijk bij opslag Spontane opwarming voorkomen Verhoogde microbiële activiteit vermijden Sterk wisselende condities Grondstof vochtig  Meer aëreren Relatieve vochtigheid inlaatlucht belangrijk

Overzicht Transport en opslag Transporteren Pneumatisch transport Mechanisch transport Transport voeder met hoog vochtgehalte Opslag granen en peulvruchten Vocht en temperatuur Opslag melasse Opslag vet

Opslag melasse Opslag in metalen tanks Isolatie tank Melasse = Visceuze massa Viscositeit afhankelijk van temperatuur Agitatie noodzakelijk Sedimentatie vermijden

Overzicht Transport en opslag Transporteren Pneumatisch transport Mechanisch transport Transport voeder met hoog vochtgehalte Opslag granen en peulvruchten Vocht en temperatuur Opslag melasse Opslag vet

Opslag vetten Opslag in tanks Controle temperatuur (50°C) Kristallisatie Degradatie vet Agitatie noodzakelijk Sedimentatie vermijden Vochtgehalte zo laag mogelijk Microbiële degradatie vermijden