Recht en Macht Saul de eerste koning.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De HEER vergeet zijn belofte aan David niet. 1. Wanneer Hij die belofte heeft gegeven.
Advertisements

1. Het dak naar de hemel zit dicht Laatste vers Rechters: ‘In die tijd was er geen koning in Israël: iedereen deed wat in zijn eigen ogen goed was’. 1.
Macht, recht en protest Over macht en misbruik. • Na de dood van David volgt zijn zoon Salomo hem op. • Hebreeuws: שלמה - Sjelomo/Shlomo • Regeringsperiode.
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
De Heilige Geest in het Oude Testament
Jezus onze Hogepriester
Tweede zondag van de veertigdagentijd 24 februari 2013 “Kwaad met goed vergelden” 1 Samuël 24 David is op de vlucht voor Saul en heeft in een spelonk het.
THEMA: Gods naam is….
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
Zingen Vers 1 Ik zing u van een herderszoon die ging door diepe dalen:
Hoe heeft Christus ons als kerk nou bedoeld?
Kerstviering groep 4 Fijn dat jullie er zijn!.
Macht en recht tussenperiode.
Macht en recht tussenperiode.
1 DE KONING REGEERT 2 Samuël 2 t/m 10; 19 vers 9 tot 24 Karel H. Remmelink.
DAVID de verworpen koning.
De Geest van Christus DALFSEN 28 februari 2006 DALFSEN 28 februari 2006.
1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David
1 Samuël 22 1,2. in Bethlehem gezalfd tot koning (1Sam.16) vermorzelt kop Goliath (1 Sam.17) door Saul vervolgd en op de vlucht (1 Sam.18/19) David verbergt.
Gragger.
Verbonden … Van boven bekeken
Godsdienst.
Beloofd is beloofd.
Tot nu toe … Seizoen 3 aflevering 5 – waarom zou je geloven
God belooft zijn volk: ‘De Telg komt u verlossen.’
Een jongensboek? Geen spel! Verstopt, en nu ontdekt?
Wanhopig Pijnpunt: geen kinderen Pijnpunt: geen kinderen Zin en bestemming van je leven? Zin en bestemming van je leven? Hoe reageren wij? Hoe reageren.
Vertrouw helemaal op God 1.Op de proef gesteld. Vertrouw helemaal op God 1.Op de proef gesteld 2.De proef doorstaan.
God is trouw Hij gaf zijn woord
Zondag 1 Wat is jouw zekerheid in dit leven? Dat ik van Jezus ben
De koninklijke weg Terugpakken, betaald zetten, lik op stuk geven… dat is normaal Wat David doet valt daarom op Hij gaat de koninklijke weg.
Het koningschap van David en Salomo betekende in Israëls geschiedenis een periode van grote bloei en materiële welvaart. Deze etappe van de heilsgeschiedenis.
2 Petrus 1:21 21 want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken.
Barnabas: ‘zoon van de vertroosting’
Zondag 11 HC Franeker 28 maart 2010
Eerste zondag van de veertigdagentijd 17 februari “Gezalfde herder”
We see things and persons as we are, not as they are
Preek Psalm 80.
Oude Wonderlijke verhalen
De koninklijke weg De koninklijke weg
Zondag 5-6 HC Franeker 13 december 2009
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Zingen Vers 1 Wat drijft de volken, wat bezielt ze toch?
Vers 1 Halleluja! Gij, volk des HEREN, zing een nieuw lied om Hem te eren Zing voor de HEER met alle vromen die juichend samenkomen. Israël geef uw Maker.
8 februari 2015 Zoetermeer. 2Samuel 9 1 David zeide: Is er soms nog iemand over van het huis van Saul?... "overblijfsel" > > term die in profetische passages.
OCCULTISME – waar begint het?
Met Lucas in het voetspoor van Jezus
Recht en macht David als koning.
In deze dienst zal Ds. Jac. Kruidhof voorgaan. Voor de dienst zingen we Lb. 356 Schriftlezing: Deuteronomium 17 : Samul 14 : 33 – 15 : 17 Tekst:
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
‘Gristenen’ Ben jij christen of ben je christelijk?
Jozef Voorkennis: Om het verhaal en het ontstaan van het volk Israël te begrijpen is het handig te weten wie de aartsvaderen zijn. Abraham Izaäk Jacob.
Over Gods navigatieplan met ons leven Jeugddienst1|11|2015 PreekMenu.
Recht en Macht David jonge jaren.
‘Mensen, bega toch geen schanddaad. Zoiets kunt u niet doen: deze mensen zijn bij mij te gast. Ik heb hier mijn dochter, die nog maagd is, en de bijvrouw.
1 In Uw licht zien wij het licht. 2 Saul Koning van Israël Door God gezalfd; de Geest van God ontvangen Ongehoorzaam; de Geest weggenomen.
‘tot in eeuwigheid zal Hij koning zijn’ Lucas 1:26-38 God maakt Maria tot zijn dienares Zo werd Gods Zoon de eeuwige koning.
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Er bloeit iets op! Kerstproject Er is een roos ontloken uit barre wintergrond, zoals er was gesproken door der profeten mond. En Davids oud geslacht.
-Serie over David… 1. -Eindelijk kóning! 2 -Serie over David… -Eindelijk kóning! 3 Thema: Leven bij de gratie Gods - als koning - als onderdaan.
11 februari 2016 Hendrik Ido Ambacht Het Koninkrijk van de hemelen.
Zondag 28 februari 2016 “Oculi” derde zondag van de veertigdagentijd Lucas 22 vers 66 – 71 Jezus is gevangen genomen en staat voor de raad die hem vraagt.
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen na de preek.
Matteüs 28:18-20a Iedereen moet erkennen: Christus is Heer 1.
Lucas 1: God stuurde een engel met de naam Gabriël naar de stad Nazaret.
"..ὁς ὲστιν Χριστος…" –αυυελοσ titels "Koningsnieuws"
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Transcript van de presentatie:

Recht en Macht Saul de eerste koning

Saul de eerste koning Het volk vraagt Samuel om een koning Net als de andere volken….. Samuel heeft moeite met die toevoeging God is Israëls koning….Israel is niet als de andere volken Toch stemt Samuel toe Er wordt een koning aangesteld

Saul de eerste koning Het lot bepaald, wie het gaat worden Saul de zoon van Kis, uit de stam Benjamin Uit de kleinste stam, uit de minste familie Saul wordt gezalfd tot koning, een ritueel wat alleen bij koningen, profeten en priesters gebeurt Saul gezalfd Op het eerste oog is Saul een goede koning Hij volgt de raad van Samuel op en wandelt in Gods wegen.

Saul de eerste koning Toch duurt dit niet lang…. Saul is eigenzinnig en maakt snel eigen beslissingen die niet volgens Gods weg zijn Keer op keer krijgt hij nieuwe kansen Maar steeds vaker volgt hij zijn eigen inzicht Saul als koning De laatste kans krijgt Saul in de oorlog tegen de Amelekieten, de aartsvijanden van Israel

Saul de eerste koning Hij moet het hele volk, inclusief de koninklijke familie uitmoorden, maar ook het vee van dit volk Saul verworpen Door zijn verkeerde keuzes wijkt Gods geest van hem en Samuel moet een nieuwe koning zoeken Als Gods geest wijkt wordt Saul depressief

Saul de eerste koning In zijn depressieve buien komt er jongen met een harp muziek voor hem maken Deze jongen, een herder uit Bethlehem, zal Saul opvolgen als koning David is zijn naam….. Toch duurt het nog een aantal jaren voordat David Saul opvolgt. David gezalfd