H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Advertisements

Afrika en de slavenhandel
Plantagekolonies Transatlantische slavenhandel Abolitionisme
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
De economie in de gouden eeuw
AANTEKENINGEN Basisboek Paragraaf 4
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 25 & 29 Handelskapitalisme en wereldeconomie & Uitbouw van de Europese overheersing, slavenhandel en de opkomst van het abolitionisme - Les 1:
de tijd van burgers en stoommachines
De Opstand Les 1: Karel V en de Gewesten én het begin van de Opstand
Kolonialisme en slavernij
De WIC ( ) 1623: handel in koloniale waren van Amerika naar Amsterdam (zout, suiker, tabak) Kaapvaart (Piet Heyn) Vanaf 1636: ook slavenhandel.
Ontdekkers van de wereld
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Een langzaam veranderd wereldbeeld
De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee
Nederland Les 9: De Gouden Eeuw
De Republiek in Europa Les 24: Een land apart
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
de tijd van burgers en stoommachines
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Europese Expansie overzee
Ontdekkingstochten.
Paragraaf 3.4. Er kwamen veel nieuwe kolonisten wonen. Zij leefden op kleine boerderijtjes In midden en zuiden van de VS leefden men juist op grote boerderijen,
Slavernij in Europese kolonies
Slavernij in de VS.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Kenmerk 25 & 29 Handelskapitalisme en wereldeconomie & Uitbouw van de Europese overheersing, slavenhandel en de opkomst van het abolitionisme Les 2:
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
De economie in de gouden eeuw
Kolonialisme en slavernij
Kolonisatie en Dekolonisatie
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
H4:§ 10:p85-7 Europese expansie wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie les 48.
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
de tijd van burgers en stoommachines
Middeleeuws wereldbeeld
Grote Ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Slavernij in Europese kolonies
Oorzaken Directe oorzaken -Aanleiding Indirecte oorzaken
H5.2 Europeanen ontdekken de wereld
H8.4 Slavernij en de Abolitionisten
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
Ontdekking en verovering 2.5 Slavernij in Europese kolonies
Pruiken en revoluties 3.5 De afschaffing van de slavernij
Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint
Geschiedenis van Suriname
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties
Cursus 2.2 Plantages en Slavenwerk Klas 2 BK Lesweek 2
Cursus 2.2 Plantages en Slavenwerk Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 KGT Lesweek 3
Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 BK Lesweek 3
Slaven op de plantages.
Een langzaam veranderd wereldbeeld
H4:§ 10:p85-7 Europese expansie wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie les 48.
Slavernij in het Westen
§6.3 Nederland en de wereld
§5.3 De ontdekkingsreizen
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 18 Het begin van de Europese overzeese expansie Les 25: begin Europese expansie

H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven Schepen bevoorraad Missie bedreven De Spaanse kroon en de Portugezen vestigden in de Amerika’s beide een groot rijk Hier stichtte men vestigingskolonies waar veel plantages werden gesticht: vandaar ook wel plantagekolonies genoemd Naast handel was er ook sprake van landbouw (plantages) en mijnbouw

Europese expansie 1750

Goederen In begin van de wereldhandel betrof het met name kleine hoeveelheden luxe goederen Denk aan specerijen Voor de bovenlaag van de Europese bevolking Vanaf de 18e eeuw ging men meer handelen in massaproducten, zoals … suiker, koffie en tabak Let op! Het gaat ook in de 18e eeuw maar om beperkte hoeveelheden goederen die verhandeld worden; zeker als je het afzet tegen de handel binnen Europa

Driehoekshandel De Amerikaanse plantages produceerden met name voor de Europese markt Voor de productie waren arbeiders nodig Indianen wilden en konden niet; dus men ging slaven importeren uit West-Afrika: Ontstaan trans-Atlantische slavenhandel Met lege schepen reizen deed men niet! Men zocht altijd naar ruilgoederen en/of edelmetalen in de “omgeving” om producten te kopen in den vreemde Ontstaan driehoekshandel

Driehoekshandel

Abolitionisme Eind 18e eeuw wordt in de VS en Europa de roep om afschaffing van de slavernij steeds sterker Hierbij beriep men zich op de grondwet Ontstaan Abolitionisme In 1807 werd de trans-Atlantische slavenhandel verboden De illegale handel ging echter gewoon door, én het houden van slaven op plantages zou nog tot midden van de 19e eeuw de normaalste zaak van de wereld blijven.

Abolitionisme

Huiswerk Lezen Maken/meenemen blz. 158-162 Maakwerk in de klas Van vorige les: Opdracht 4 & 5 (p.152) (Waar: toetsvraag met bron bij Tijdvak 6) Deze les: Opdracht 4, 6 & 7 (p.163) (Waar: toetsvraag zonder bron bij Tijdvak 7) Huiswerk Lezen blz. 158-162 Maken/meenemen Een afbeelding van een plantage als voorblad voor Tijdvak 7!