Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Gewetensvrijheid.
Denkstof Seizoen 3 aflevering 5
De christelijke boodschap
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
Joods-christelijk wereldbeeld
Godsdienst 1.
Godsdienst.
De opkomst van het christendom
6.3 De machtige kerk.
De opkomst van het christendom
2.5 Goden en heiligen Kenmerk:
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 1: Clovis, de Kloosters en Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders en.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Een anachronisme? Welk beeld heb jij bij/van ridders?
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Les 1: Alexander de Grote Haironia.
Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde handelskaravanen.
H3:§ 4:p Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde.
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 15: ontwikkeling van het jodendom.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
De ontwikkeling van Het Christendom..
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
De ontwikkeling van het Christendom
Jodendom en christendom
Europa wordt christelijk
Godsdienst.
Het Christendom.
Het Christendom Paragraaf 8.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
De Romeinen en het christendom
Christendom.
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Opkomst van het christendom
DE KLASSIEKE OUDHEID De ontwikkeling van het jodendom en christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten.
Geschiedenis Mevr. Liefting
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Een nieuw geloof: het christendom
Een Christelijke samenleving
Welke religies zijn er in dit gebied ontstaan?
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
H2.3 Joden en Christenen Grieken en Romeinen.
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire.
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Blok 2 Grieken en Romeinen
Thema 2 – les 3 Een nieuw geloof.
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 15b: ontwikkeling van het jodendom.
§2.3 De opkomst van het christendom
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en het christendom

Het Vroege Christendom - Joodse Wortels Artikel XI & X 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Het Vroege Christendom - Joodse Wortels Het Christendom is een sterke afgeleide van het Jodendom. Er waren echter twee fundamentele verschillen. Jezus werd door een kleine minderheid gezien als de Messias Het Christendom was een missionair geloof Paulus a.k.a. Saul maakte het geloof toegankelijk voor niet-Joden, hetgeen enerzijds een verdere verwijdering tussen de twee geloven betekende, maar anderzijds de aantrekkelijkheid enorm vergrootte.

Het Vroege Christendom - Aantrekkingskracht Artikel XI & X 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Het Vroege Christendom - Aantrekkingskracht Waardoor was het geloof zo aantrekkelijk God houdt onvoorwaardelijk van je en als je je een beetje gedraagt verdien je de hemel, alwaar alles beter is Een persoonlijke band dus met je God (via Jezus) Voor de Romein en zijn familie waren roem en eer het belangrijkste. Voor de Christen was gelijkheid het hoogste goed. Voor de arme Romein klonk de Christelijke boodschap op een bepaald moment veel beter, wenselijker!

Het Vroege Christendom - Heftige confrontatie met de Romeinse elite Artikel XI & X 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Het Vroege Christendom - Heftige confrontatie met de Romeinse elite Waardoor was het geloof zo afstotelijk voor de meer conservatieve Romein Het Romeinse geloof was nogal formeel en zakelijke: “Ik geef opdat jij geeft.”. Geheel in de stijl van de Romeinse samenleving. Een God die onvoorwaardelijk van je houdt, kan natuurlijk niet! De Romeinen waren niet vies van andere geloven. Één voorwaarde: je moest ook hun geloof in het jouwe incorporeren! Dit ging natuurlijk niet bij het monotheïstisch Christelijke geloof (Voor Joden maakten de Romeinen een uitzondering, omdat het hier om een kleine, vreemde maar ook bruikbare (handel) minderheidsgroep ging). Het aantal aanhangers nam razend snel toe. De overheid had geen greep op deze mensen, en vreesde een staat binnen een staat

Het Vroege Christendom - Heftige confrontatie met de Romeinse elite Artikel XI & X 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Het Vroege Christendom - Heftige confrontatie met de Romeinse elite Onbegrip en angst voor de groeiende massa Christenen leidde al snel tot haat en de eerste vervolgingen in de eerste eeuw na het begin van de jaartelling

Het Vroege Christendom - Groei en acceptatie Artikel XI & X 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Het Vroege Christendom - Groei en acceptatie De Christelijke gemeenschap bleef tegen de onderdrukking in sterk groeien. Tot aan de komst van Constantijn de Grote (280-337 NC) was vervolging een alledaags verschijnsel Gezegd wordt dat Constantijn de avond vooraf aan een belangrijke slag een visioen had waarin hem werd getoond dat hij in het teken van de Christelijke God zou overwinnen. En zo geschiede het! Met ver gaande gevolgen!

Het Vroege Christendom - Groei en acceptatie Artikel XI & X 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Het Vroege Christendom - Groei en acceptatie De Christelijke gemeenschap werd vanaf de slag bij de Pons Milvius niet vervolgd! Bij het Edict van Milaan (313) kreeg het Christendom de status van religio licita (geoorloofde godsdienst). Daarbij komt dat hij daarna het Rijk onder bescherming van de Christelijke God stelde. Hij schonk de kerk privileges o.a. belasting vrijstelling eigen rechtspraak opname van de bisschoppen in staatshiërarchie Het keizerschap was nu bij de gratie Gods