Anita Tump, diëtist Diëtheek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
Goedenavond Welkom bij
Extra aandacht voor de voeding van ouderen
SNAQ, een zaak van gewicht
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
Gonnie Staaks tel
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
De voedsel en kracht quiz
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Rianne v. Heertum Diëtist
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
VOEDING EN DIABETES.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDING EN DIABETES.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Smul gezond.
Schijf van vijf.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Voeding bij verschillende doelgroepen en culturen
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
De actieve voedingsdriehoek
Lezing Stichting Kind en Voeding
Diarree, obstipatie, gastritis
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Anita Tump, diëtist Diëtheek Voeding en ouderen Anita Tump, diëtist Diëtheek

Wat doet een diëtist? geeft voedings- en dieetadviezen afgestemd op de persoonlijke voorkeuren van de cliënt afgestemd op de mogelijkheden van de cliënt dieetadviezen op verwijzing van een arts opgenomen in het basispakket van elke verzekeraar voor 4 uren per jaar indien nodig huisbezoek mogelijk

Extra aandacht voor de voeding van ouderen vaker last van obstipatie minder dorstgevoel verminderde eetlust botontkalking diabetes verhoogde behoefte vitamines kauw- en slikproblemen

Een volwaardige voeding 3-4 sneetjes brood halvarine/margarine op brood 1 plak kaas 550 ml melk(producten) 2 porties fruit 2-3 aardappelen/rijst/pasta 150 gram groente 100-120 gram vlees, vis of kip vet voor de bereiding 1.7 liter drinkvocht

Trage stoelgang door minder bewegen minder actieve darmen onvoldoende drinken onvoldoende vezels in de voeding medicatie gebruik (o.a. codeïne, staaltabletten en medicijnen bij Parkinson)

Daarom… meer beweging, kleine stukjes wandelen meer vezels door meer fruit, groente (rauwkost), aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta en volkorenbrood minimaal 1.7 liter drinken thee, koffie, water, zuivel, soep/bouillon

Botontkalking bij botontkalking kans op botbreuken groter komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen vitamine D en kalk nodig voor stevige botten vitamine D in voeding en aanmaak door zonlicht ouderen minder buiten, dus meer kans op botontkalking meer beweging vermindert botontkalking klein beetje overgewicht beschermt juist tegen botontkalking

Daarom…. extra aandacht voor voldoende vitamine D door gebruik van vette vis, halvarine/margarine op brood, bakken in een bak- en braadproduct olie en roomboter bevatten geen vitamine D extra vitamine D aanvulling nodig vanaf 50e levensjaar voldoende kalk: 550 ml melk(producten) per dag

Drinken ouderen hebben meer drinkvocht nodig, maar hebben een verminderd dorstgevoel minimaal 1.7 liter per dag is nodig, dit komt overeen met 12 kopjes/glaasjes bij dorst is het lichaam al voor 2% uitgedroogd uitdroging is vast te stellen door: huidplooi optrekken putjes drukken in de benen

Bereiding van de maaltijden vaak afhankelijk van omgeving met boodschappen doen niet meer in staat de maaltijden te bereiden Daarom…. voorraad boodschappen aanleggen blik- en diepvriesgroente net zo goed als vers tafeltje dekje biedt steeds meer mogelijkheden meerdere maaltijden tegelijk maken en invriezen

Vlees staat tegen door veranderingen in smaak en geur kan het eten of de bereiding van vlees tegen staan Daarom…. kies bij voorkeur voor zacht vlees; bijvoorbeeld gehakt kies voor extra vleeswaren op brood kies ook eens voor vis, een gebakken eitje, ragout, noten of extra kaas

Een hoge bloeddruk op oudere leeftijd minder rek in de vaatwanden met als gevolg meer druk op de wanden en een hoge bloeddruk Advies: helemaal zoutloos is niet nodig, wel zoutbeperkt liever geen zout op de warme maaltijd en zoutrijke producten vermijden gebruik van peper en kruiden mag wel en maken de maaltijden toch smaakvol

Diabetes mellitus ouderdomssuikerziekte> tegenwoordig diabetes type 2 meestal veroorzaakt door overgewicht, daarom is afvallen zo belangrijk verhoogde kans op hart- en vaatziekten suikervrij is niet nodig, wel voorzichtig met te veel suiker regelmatig de voeding (koolhydraten) over de dag verdelen

Ondervoeding er is sprake van ondervoeding bij een gewichtsverlies van: 3 kg in 1 maand of; 6 kg in 6 maanden hierdoor: verminderde weerstand meer kans op ziekte en infecties afname spiermassa verhoogde kans op sterfte op tijd signaleren en huisarts/diëtist inschakelen

Tips kies voor volle producten: volle melk volle vla/yoghurt vet vlees(waren) extra dik margarine op brood scheutje olie of klontje boter over de groente (slag)room door de koffie of het nagerecht tussendoor een plakje kaas/worst, een handje met nootjes, een plak cake

Overgewicht verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes vaak minder mobiel 5-10% gewichtsverlies levert al gezondheidswinst

Advies gebruik van een volwaardige voeding met veel vezels minder vette productkeuze minder suiker (rijke producten) meer bewegen (bij voorkeur in blokjes van 10 minuten)

Bewegen vermindert de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en botontkalking goed voor de gewrichten, minder stijf bij diabetes verlaagt het de bloedsuiker positieve werking op de bloeddruk verbetert de stoelgang

Hoeveel? alle kleine beetjes helpen Nederlandse norm bewegen: 30 minuten per dag minimaal 5 dagen van de week bij voorkeur bewegen in blokjes van 10 minuten wandelen, fietsen, zwemmen, gymnastiek, dansen

Kauw- en slikproblemen Oorzaken: niet goed passend kunstgebit een droge mond door medicatie verlamming door beroerte MS, ALS, Parkinson tumor spierdystrofie

Advies bij slikklachten eventueel indikken van dranken kies voor zachte voedingsmiddelen zoals: pap, vla of yoghurt een maaltijdsoep een stampot zacht vlees ragout eventueel gemalen of vloeibare voeding

Diëtheek landelijke organisatie met 16 vestigingen ook huisbezoek mogelijk Achmea Health center Batavierenweg 25 6821 HN Arnhem het geven van voorlichting aan groepen ook andere diëtisten in de omgeving Voor informatie www.dietheek.nl of 0900 1200200