TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Materie, energie en leven
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
De actieve voedingsdriehoek
Goedenavond Welkom bij
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
25 januari 2017 Joggingclub Keerbergen legt GOUD op hun bord
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
VETTEN.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING Dominique Verburgh diëtiste diabeteseducator

Diabetesvoeding Wat is de actieve voedingsdriehoek Voorstelling van de voedingsdriehoek Koolhydraten Vetten Toepassing van de voedingsdriehoek in diabetesvoeding

1. Diabetesvoeding Diabetesvoeding: vroeger: beperking van de Kh nu: - voldoende Kh, nl. 50-55 En% - eiwitten: 10-15 En% - vetten: 30-35 En%; waarvan VVZ: max 10 En% EOVZ: > 10 En% MOVZ: 5.3-10 En% omega 3: 1.3-2 En% cholesterol: max 300 mg !!! Dit zijn de normen voor een gezonde voeding!!!

2. Wat is de driehoek? een hulpmiddel bij het samenstellen van een gezonde, gevarieerde voeding geeft een overzicht van de voedingsmiddelen die Kh bevatten en welke soort Kh sinds 2005 wordt ook aandacht besteed aan beweging

3. Voorstelling van de driehoek 1 bewegingsvak: dagelijks bewegen = noodzakelijk 7 voedingsvakken: alle levensnoodza- kelijke voedingsmiddelen: niet kcalorische dranken graanprodukten en aardappelen groenten fruit melkprodukten vlees/vis/ei vetten

3. 1 restvak: = het toemaatje, = alle niet levensnoodzakelijke voedingsmiddelen grotere behoefte aan voedingsmiddelen uit de grote groepen binnen elke groep = variatie belangrijk

4. Koolhydraten Benaming koolhydraten = gluciden = sacchariden suikers = snelle suiker suiker = saccharose = sucrose = tafelsuiker Rol = belangrijkste bron van En zorgen ervoor dat de glycemie constant blijft 1 g levert 4 kcal

Soorten Enkelvoudige Kh = snelle suikers glucose, fructose, lactose, saccharose snelle opname in de bloedbaan  snelle stijging van de glycemie in alle zoetigheden en frisdrank (topje van de driehoek) 2. Meervoudige Kh = trage suikers zetmeel geleidelijke opname in bloedbaan  geleidelijke stijging van de gly aardappelen, brood en pasta’s

Factoren die de opname van Kh wijzigen: eiwitten, vezels en vetten consistentie bereidingswijze samenstelling van de maaltijd

55 % van de totale En-opname, waarvan max 10 % snelle suikers Hoeveel 55 % van de totale En-opname, waarvan max 10 % snelle suikers Enkele voorbeelden: 5 citroenkoekjes vitalinea = 7.4 g snelle suiker 3 chocoladekoekjes vitalinea = 8 g snelle suiker 1 regel gewone melkchocolade = 21 g snelle suiker 1 stuk fruittaart = 20 g snelle suiker

5. Vetten Verschillende soorten vetzuren in de voeding: Verzadigde: van dierlijke oorsprong: vlees, melk, melkprodukten, boter, behalve vis 2 plantaardige vetten: palm- en kokosvet harde vetten doen LDL stijgen

Onverzadigde: Enkelvoudig onverzadigd in olijf- en arachideolie, noten en vloeibare bereidingsvetten doen LDL dalen en HDL stijgen

Meervoudig onverzadigd doen LDL dalen Omega 3: koolzaad-, lijnzaad- en walnotenolie en vette vis Omega 6: zonnebloem-, soja-, saffloer- en maïsolie Omega 3 VZ: daling van de triglyceriden, verminderde samenklontering van de bloedplaatjes en minder hartritmestoornissen

Sterolen en stanolen belemmeren de cholesterolopname ter hoogte van de darm Transvetzuren ontstaan bij het industrieel harden van olie  geharde plantaardige vetten = verzadigd vet doen LDL stijgen en HDL dalen

Verschillende soorten cholesterol in bloed: HDL = goede cholesterol LDL = slechte cholesterol Triglyceriden = vet in bloed

Toepassing in de voeding: VVZ en transvetzuren doen LDL stijgen  diabeten: beperking van deze VZ én van cholesterol (diabeten = gevoeliger voor cholesterol in voeding dan niet-diabeten)

6. Toepassing van de driehoek in diabetesvoeding

BEWEGING voor volwassenen: min dagelijks 30 minuten tips: * kleine boodschappen met fiets of te voet * bushalte vroeger afstappen * de trap nemen in plaats van de lift * de auto wat verder parkeren

Voordelen van extra beweging: daling van de kans op HVZ, hypertensie, osteoporose, diabetes 2, obesitas en dikke darm kanker verkrijgen van méér spieren en minder vet, sterkere botten, een betere conditie en verbeterde slaap vermindering van kans op depressie mogelijkheid tot ontspanning

2. VOCHT niet kcalorische dranken: water, koffie, thee, light frisdranken, magere, niet gebonden groentensoep levert geen Kh behoefte: 1.5 l

3. GRAANPRODUKTEN EN AARDAPPELEN aardappelen, pasta, rijst, brood, corn flakes, beschuit leveren Kh onder vorm van zetmeel daarnaast ook leveranciers van plantaardige eiwitten, onoplosbare vezels, vitaminen en mineralen geef voorkeur aan donkere soorten

4. GROENTEN hoeveelheid Kh = te verwaarlozen leveren oplosbare vezels, vocht, vitamines en mineralen, anti-oxydanten oplosbare vezels: tragere opname van glucose ter hoogte van de darm  tragere gly-stijging eet 2/dag groenten zorg voor voldoende variatie

5. FRUIT levert fructose (= vruchtensuiker) daarnaast ook nog vitamines, mineralen, vocht, oplosbare vezels en anti-oxydanten alle fruit = toegelaten, bananen en druiven = afgeraden max 3 stukken per dag, verdeeld over de dag liefst vers fruit vermijd fruitsap

6. MELKPRODUKTEN melk, yoghurt, karnemelk en pudding leveren lactose vaste kazen en platte kaas: geen lactose daarnaast ook dierlijke eiwitten, Ca, vitamine B2 en verzadigde vetten kies voor magere en halfvolle produkten en voor yoghurt met zoetstof

7. VLEES, VIS, EIEREN EN PEULVRUCHTEN vlees, vis en eieren leveren geen Kh wel dierlijke eiwitten, vitamine B12, ijzer en (verzadigde) vetten beperk portie vlees tot 120 g in warme maaltijd en tot 60 g als beleg op brood vervang vlees min 2 maal per week door vis

8. SMEER- EN BEREIDINGSVETTEN leveren geen Kh, wel vetten en vetoplosbare vitamines margarine bevat evenveel vet als boter  geef de voorkeur aan minarine kies smeer- en bereidingsvetten met < 1/3 verzadigde vetten gebruik vloeibare bereidingsvetten

9. RESTGROEP alle niet levensnoodzakelijke voedingsmiddelen: chocolade, pralines, koekjes, gebak, confituur, choco, alcohol, chips, vetrijke sausen, mayonaise leveren snelle Kh, dikwijls ook veel verzadigde vetten, alcohol of zout confituur met verlaagd suikergehalte = goed voor diabeten (teveel eiwitten = nierbelasting) vermijd produkten met fructose

kies als chocolade de gewone met suiker of met maltitol koekjes: voorkeur = Vitalinea geef de voorkeur aan droge sherry, witte of rode wijn, schuimwijn en champagne eet geen chips, ook geen light vervang de mayonaise door dressing

BESLUIT: TRAGE SUIKERS: - graanprodukten en aardappelen - fruit - melkprodukten SNELLE SUIKERS: - restgroep

Tot slot... 10 geboden voor een gezonde voeding zorg voor een goed lichaamsgewicht de actieve voedingsdriehoek is de basis voor het voedingsadvies van de diabeet vermijd vetten en vooral de verzadigde eet vezelrijk wees matig met zout vermijd kant en klare produkten kunstmatige zoetstoffen zijn een handig hulpmiddel

drink voldoende eet dagelijks 2-3 stukken fruit en 1-2 porties groenten eet min 1 maal per week vis

Nog vragen? Dank voor uw aandacht!