VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Diabetes mellitus Helscha Sabel, Diëtiste EHBO thema avond
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
LIGHT PRODUKTEN: zin en onzin
Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
je dagelijkse gezonde energieleverancier
Gezonde voeding.
Genieten van een feestelijk menu ook voor diabetespatiënten!
KOOKDEMO Dimitri Declercq “14 april 2007”. INHOUD Inleiding Inleiding Recepten Recepten Aardappelen in citroen gekookt; Aardappelen in citroen gekookt;
De actieve voedingsdriehoek
Diëtaire behandeling van diabetes mellitus
Toepassing in de praktijk van de diëtist
Materie, energie en leven
Energiedranken in vraag en antwoord
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
De actieve voedingsdriehoek
Dieetbehandeling bij leverfalen
Goedenavond Welkom bij
Aspartaam: veilig of niet? Dr.B. Vets. Aspartaam Dipeptide (Aspartaat-Phenylalanine) E951 Ontdekt in 1965 Synthetische zoetstof –Cyclamaat, saccharine,
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Lezing 25 jan 2007: informatie over: Voeding: Algemeen, Voor, Tijdens en Na de training en of wedstrijd. Training: Supercompensatie, Prikkels, Interval.
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Voortgezette assimilatie =
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Rianne v. Heertum Diëtist
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
VOEDING EN DIABETES.
Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Visieontwikkeling.
Gezonde voeding.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Voedingsstoffen.
Welvaartziekten Diabetes
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

VOEDING BIJ DIABETES Dimitri Declercq Diëtist - diabeteseducator

INHOUD Doelstellingen Voedingsadvies Voeding bij diabetes Wat bij hypoglycemie 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

DOELSTELLINGEN BEHANDELING GLYCEMIE GLYCEMIE Koolhydraten Insuline of OAD Activiteit 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

DOELSTELLINGEN QOL ‡ Normoglycemie ‡ Normale bloeddruk ‡ Normale waarden voor serumlipiden ‡ Goede verhouding lichaamsgewicht/lengte ‡ Preventie complicaties op lange termijn ‡ Bereiken van een goede groeicurve ‡ Normale schoolprestaties, hobby en de uitbouw van een carrière QOL 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

DOELSTELLINGEN DM2 patiënten (n = 241) R/ 62 standaard voedingsadvies 85 1 consult bij diëtist(e) 94 1 consult bij diëtist(e) + 2 opvolgconsulten HbA1c standaard advies 1 consult bij diëtist(e) 1 consult + 2 opvolgconsulten bij diëtist(e) Franz et al. J Am Diet 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be Assoc 95;95:1009

VOEDINGSADVIES ‡ Preventie diabetes type 2 „ gezonde eetgewoontes ‡ Preventie of vertragen van de ontwikkeling van de complicaties op lange termijn „ macro- als microvasculaire complicaties ‡ Rekening houden met de gebruiken van het individu ‡ Plezier houden in het eten, enkel beperken waar nodig ‡ Specifieke situaties: jongeren, zwangerschap, … 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDINGSADVIES diabetesdieet ‡ Diabetes type 1 ≠ Diabetes type 2 ‡ Kinderen/jongeren ≠ volwassenen diabetesdieet 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDINGSADVIES ‡ Vroeger vs nu: „ koolhydraatrijk „ gebruik van voedingsmiddelen met sucrose is toegelaten „ beperking van de inname van bepaalde vetzuren „ specifieke aanbevelingen per type „ bijna alle groenten kunnen vrij worden gebruikt. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDINGSADVIES: voedingsaanbevelingen Eiwitten 8 - 11 energie% (max. 20 energie%) ‡ Vetten 30 - 35 energie% ‡ „ VV max. 10 energie% „ EOV > 10 energie% „ MOV 5,3 - 10 energie% ‡ (n-3) vetzuren 1,3 - 2,0 energie% ‡ LNA > 1 energie% ‡ DHA&EPA > 0,3 energie% ‡ (n-6) vetzuren 4 - 8 energie% ‡ LA > 2 energie% ‡ AA - „ Transvetzuren < 1 energie% „ Cholesterol < 300 mg cholesterol Koolhydraten min. 55 energie% ‡ „ Sucrose max. 10 energie% Voedingsvezel min. 30 gram ‡ 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN Suikers: Monosachariden Glucose, galactose en fructose Disachariden Sucrose, lactose en Polyolen trehalose Sorbitol en mannitol Oligosachariden: Malto-oligosachariden Maltodextrines Andere Raffinose, stachyose, oligosachariden fructo-oligosachariden Polysachariden: Zetmeel Amylose, amylopectine, gemodificeerd zetmeel Niet-zetmeel Cellulose, hemicellulose, pectine en polysachariden hydrocolloïden 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN ‡ Enkele benamingen op een rijtje: „ bietsuiker = sacharose = sucrose; „ vruchtensuiker = fructose; „ druivensuiker = glucose = dextrose; „ andere verteerbare suikers: suikerstropen; „ niet verteerbare suikers (voedingsvezels): Polydextrose, oligofructose, raftilose, inuline, …. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN Beschikbare koolhydraten: ƒ niet altijd makkelijk te bepalen; ƒ voedingsmiddelentabellen geven verschillende cijfers; ƒ voorbeeld: uien (verteerbare kh /per 100 gr) Nevo - 1984: 10,0 gr Nubel - 1992: 5,8 gr Nubel - 2004: 1,5 gr 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

? VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN ‡ De hoeveelheid koolhydraten: „ in koolhydraatporties, koolhydraatruilwaarden of grammen koolhydraten „ doel: de patiënt inzicht laten verwerven in porties en koolhydraatgehaltes, (steeds gebaseerd op gemiddelde waarden (NUBEL - NEVO) 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN 1 koolhydraatruilwaarde of 1 koolhydraatportie of 1 broodwaarde = de hoeveelheid koolhydraten in 1 snede brood (30 gram) = 12 - 15 gram koolhydraten => 12,5 gram = 2 - 3 klontjes suiker 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: KOOLHYDRATEN © nutri

VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN ‡ overbodig ?? ‡ duur ?? ‡ vetrijk ?? ‡ ongezond ?? ‡ kankerverwekkend ?? ‡ … 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN ‡ Sacharose vervangen door fructose? „ zoetkracht 1,3 - 1,5 van sacharose; „ lage glycemische beïnvloeding: Glycemische respons = 19 (sacharose = 65); „ stijging triglyceriden; „ energetische waarde idem. ‡ Intensieve zoetstoffen „ aspartaam, acesulfaam k, sacharine, cyclamaten, thaumatine, sucralose, … ‡ Geen invloed op glycemie; ‡ Te verwaarlozen energetische waarde; ‡ Veilig binnen de ADI waarden; ‡ Zoetkracht verschillend maar veel groter dan sacharose. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN Zonder invloed op glycemie ADI mg/kg LG aspartaam 50 acesulfaam k 9 cyclamaat 11 sacharine 2.5 ADI = aanvaardbare dagelijkse inname 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN zoetstoffen in light- max.1 ADI2 maximaal per maximaal per maximaal per maximaal aantal maximaal aantal maximaal aantal liter frisdrank EG dag (mg): dag (mg): dag (mg): liter light- liter light- light-frisdrank per dag kinderen 4-8 jaar kinderen 8-12 volwasse- nen frisdrank per dag frisdrank per dag voor volwassenen (65 (25 kg) jaar (30-50 kg) (65 kg) voor kinderen 4-8 voor kinderen 8- kg) jaar (25 kg)* 12 jaar (30-50 kg) Acesulfaam_K 350 15 375 450-750 975 1.1 (4 glazen) 1.3-2.1 (5 tot 8 2.8 (11 glazen) glazen) Aspartaam 600 40 1000 1200-2000 2600 1.7 (7 glazen) 2.0-3.3 (8 tot 13 4.3 (17 glazen) glazen) Cyclamaat 250 7 175 210-350 455 0.7 (3 glazen) 0.8-1.4 (3 tot 6 1.8 (7 glazen) glazen) Saccharine 80 5 125 150-250 325 1.6 (6 glazen) 1.9-3.1 (8 tot 12 4.1 (16 glazen) glazen) Sucralose 300 15 400 480-800 1040 1,3 (5 glazen) 1,6-2,7 (6 tot 11 3,5 (14 glazen) glazen) 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be * 1 glas is ongeveer 0,25 liter, een blikje is 0.33 liter 1 maximale gebruiks-doses (mg/l) EG-richtlijn 1994) 2 (mg/kg lg/d)(JECFA)

VOEDING BIJ DIABETEN: DIEETPRODUCTEN ‡ Bulkzoetstoffen „ Lactitol, Xylitol, maltitol, isomalt, … ‡ Invloed op glycemie uiterst beperkt; ‡ Energetische waarde: ongeveer 2,4 kcal/g polyolen; ‡ Veilig, geen ADI waarden; ‡ Laxerend effect; ‡ Zoetkracht onderling verschillend maar kleiner dan suiker. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: VETTEN POLY-ONVERZADIGDE (MOV) ONVERZADIGDE lijnzaad-, koolzaad-, noten-, maïs-, saffloer-, soja-, zonnebloemolie, visvetten VETZUREN MONO-ONVERZADIGDE (EOV) arachide-, olijfolie VERZADIGDE VERZADIGDE VETZUREN (VV) Dierlijk: melkvetten, boter, room, reuzel, vetten van vlees/vleeswaren, kaas gehard visvet in harde margarines/minarines Plantaardig: harde plantaardige margarines/ minarines, kokosvet & kokosolie, palmvet & palmolie Combinatie: harde margarines & minarines, koekjes, frituursnacks, zoutjes, gebak & chocolade, ... 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: VETTEN ‡ Verhoogd risico op hart- en vaatziekten (2 - 6x) „ lage inname van verzadigde vetzuren; „ lage inname van cholesterol; „ goede inname van essentiële vetzuren; „ matig gebruik van zout; „ matig gebruik van alcohol; „ voeding rijk aan groenten, fruit, noten, volle granen, vis, gevogelte; „ activiteit stimuleren; „ gewichtsdaling; „ normale glycecmie. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: EIWITTEN ‡ Bij een normale nierfunctie => aanbevelingen ‡ Aanpassing: „ microalbuminurie ‡ 0,8 - 1,0 gr / kg LG/ dag „ macroalbuminurie ‡ 0,8 gr /kg LG / dag => daling uitscheiding van albumine en positieve beïnvloeding van glomerulaire filtratie snelheid 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL ‡ Alcohol: Aandachtspunten: ‡ Alcoholische dranken brengen extra calorieën aan ‡ In combinatie met de maaltijd ‡ Glucoseverlagend effect van alcohol kan 8 tot 12 uur duren ‡ Spreid de alcoholinname ‡ Gebruik alcoholische dranken met een laag suikergehalte ‡ Beperk het gebruik tot enkele glaasjes ‡ Geniet maar met mate: ƒ 2 glazen voor de man en 1 glas voor de vrouw 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL Type alcohol Aantal calorieën Alcoholgehalte Gram koolhydraten 1 glas blond bier 90 kcal 5% 6 (200ml) 1 glas rode wijn 84 kcal 12% 0,2 (120ml) 1 glas witte wijn 84 kcal 11% 0,72 (120ml) 1 glas sherry 116 kcal 16% 1,4 (100ml) 1 glas likeur 107 kcal Verschillend 10 - 22 (35ml) 1 glas jenever 50 kcal 38% (35ml) 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL Type alcohol Aantal calorieën Alcoholgehalte Gram koolhydraten 1 glas champagne 112 kcal 12% ± 1,5 (150ml) 1 glas cognac 115 kcal 40% 0,5 (50ml) 1 glas pastis 67 kcal 45% (25ml) 1 glas whisky 120 kcal 40% (50ml) 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: ALCOHOL ‡ Bieren: „ Genre: pils, Carlsberg, Geuze Lambic, Dortmunder, Kriek Lambic, Vieux-temps ‡ Koolhydraten: 3 à 4 gram/100 ml; ‡ Energie: 40 à 60 kcal/100ml; ‡ Alcohol: 4,5 à 5,5%. „ Tafelbier: ‡ Koolhydraten: 0,9 gram/100 ml; ‡ Energie: 12 kcal/100ml; ‡ Alcohol: 1,4%. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN Diabetes Diabetes VS type 1 type 2 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: Diabetes type 1 ‡ de beste insulinetherapie voor de patiënt; ‡ de insuline moet aan de koolhydraatinname worden aangepast en niet omgekeerd; ‡ bij 2 injectiesystemen is er een spreiding van vaste koolhydraatgehaltes over de dag ‡ bij geplande activiteit wordt insuline aangepast, indien ongepland dienen er extra koolhydraten te worden ingenomen. 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: Diabetes type 2 ‡ aanpassen levensstijl „ gewichtscontrole „ gezonde voeding „ verhogen fysieke activiteit „ spreiding van de koolhydraten over de dag „ matige alcoholinname 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

VOEDING BIJ DIABETEN: hypoglycemie glycemie < 60 - 70 mg/dl 1. zo vlug mogelijk 15 g snelwerkende koolhydraten = 15 g druivensuiker (glucose) 15 g sacharose opgelost! 150 ml gesuikerde frisdrank bij voorkeur Cola 2. glycemiecontrole na 15 minuten „ indien glycemie < 60 mg/dl : voorgaande herhalen „ indien glycemie 70 - 110mg/dl ‡ maaltijd binnen 30 min = normale hoeveelheid Kh in de maaltijd nemen ‡ maaltijd 45 - 120 min later = snack met Kh (1-2 KhW) 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be

BEDANKT! 08 maart 2007 © nutri info@nutri.be