Presentatie door Joop Berding Zeist: VBSP-conferentie 5 en 6 juni 2009

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Advertisements

7 november Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap als antwoord…
Onze visie: Zie, slaat uw ogen op en beschouwt de velden
Theo Heida • Procap Adviseurs en Projectmanagers (2005 – nu) • Stichting Company to College • DHV(2001 – 2005) • Technische Planologie (Rijksuniversiteit.
Jezelf kort voorstellen.
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Welkom bij Leefstijl.
Krimp en onderwijs: De sluiting van scholen is geen nieuw fenomeen Korrie Melis Onderzoeker Kenniscentrum Publieke Zaak 24 april 2013.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Listige minnaars in de liefde
Kinderen zonder rechten
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
Het Nibud Geldexamen voor alle basisscholen in Amsterdam
Amber van Iddekinge, 10 maart Presentatie werkstuk.
Albert de Boer IJsselgroep
Onderwijs en kinderarbeid
Freire en Montessori Educatie en Emancipatie
Talentontwikkeling: klaarstomen voor de toekomst – of worden wie je bent? De ideeën van Janusz Korczak Voordracht door Joop Berding, ter gelegenheid van.
Wat zeggen verschillende pedagogen hierover?
Woord van Leven Mei 2011.
SBL conferentie lerarenregister
Actief Burgerschap Plan Nederland.
Samenwerken in burgerschap
Onderwijs en kinderrechten.
Iris, Twann, Isa en Thomas
Speelse pedagogiek Joop Berding 9 juni 2011 Symposium t.g.v. het afscheid van Jan van der Born.
Burgerschap en de vrije oefenruimte: de actualiteit van John Dewey
Afstudeerkringen Supply Chain Management 14 oktober 2005.
Samen Deskundiger Elleke Verwaijen; HS Domstad Manon Beuker, Sandra de Jong; HS Domstad Ine Verheyen; Basisschool de Klimop Paul Veringa; Kennisnet.
Professionele Ruimte in het HBO: een zaak van iedereen Wouter van der Schaaf (AOB) José Mens (Windesheim) Dag van de kennisuitwisseling - 19 januari 2010.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Gezinsweek Een nieuwjaarsgeschenk van de ChristenUnie fractie aan de stad.
IVRK Een inleiding Een aanzet tot toepassing Een reflectie-instrument.
Leerarrangement 4 Thema Socialisatie.
Presentatie voor PDOO januari ‘08 Jan 08Maayke Nabuurs ICS.
Beeld vd jeugd: Jeugd heeft geen normen en waarden
B. Levering.   Sinds de jaren ‘90  weinig vorderingen omtrent deze discussie  Artikel is geschreven vanuit overtuiging dat overheid een bijdrage dient.
UNICEF & 25 jaar kinderrechten
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Jezelf kort voorstellen.
Opvoeding tot democratisch burgerschap
Jong gedaan, oud geleerd De burgerschaps-vormingsquiz
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Theodorus Johannes Thijssen Door Sanne, Wendy, Mattijs, Renee, Denise en Linda. OTA-D-DVMEN11-07.
Tto: de laatste ontwikkelingen
Opvoeden in het onderwijs © 2009 | Noordhoff Uitgevers bv.
St. Dominic High, St. Maarten en Onderzoek
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Europascouts Nederland
Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 1 Pascal van Schajik
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
Opvoeding en pedagogiek
SHEETS TBV DEELTIJD EN VOLTIJD WEEK 2: DEEL 1 ‘SCHOOL MET DE 5 O’S’ ACHTERGRONDINFORMATIE School en Samenleving.
School en Samenleving programma terugblik lessen Hoofdstuk 11 debat Wouter Pols wie gaat het debat aan samenvatting lessen verdere.
School en samenleving week 5 kwartaal 1 schooljaar 2012/2013 docent: pascal medsite: schpa.
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Workshop Identiteit?.
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
Het vergeten van kinderen is verboden. Wat zijn mensenrechten? Mensenrechten zijn rechten die universeel gelden voor alle mensen Mensenrechten zijn onmisbaar.
3L week 27: ‘Wandelen: jong geleerd, oud gedaan.’ © JL
Naam: Jana Van Wijmeersch 1 BaOc
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Opvoeden met grenzen Titel van het boek: Opvoeden met grenzen
Burgerschap en burgerschapsonderwijs in ontwikkeling
§6.3 Cultuur en samenleving
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
Transcript van de presentatie:

Presentatie door Joop Berding Zeist: VBSP-conferentie 5 en 6 juni 2009 Opvoeding, participatie, burgerschap. De inspirerende visie van Janusz Korczak Presentatie door Joop Berding Zeist: VBSP-conferentie 5 en 6 juni 2009

Janusz Korczak (1878-1942) Arts Schrijver Opvoeder Pedagoog Verdediger van de rechten van kinderen

Enkele titels van zijn boeken Hoe houd je van een kind Het recht van het kind op respect Koning Matthijsje (twee delen) Als ik weer klein ben Dagboek. In het getto van Warschau

Het weeshuis in Warschau

De gedenksteen in Treblinka

Invloed Tijdens zijn leven vooral in Polen; vanaf de jaren 60 wereldwijd 1948/1959: VN-Verklaringen over de rechten van het kind 1978: voorstel van de Poolse delegatie bij de VN voor een Verdrag 20-11-1989: VN-Verdrag vastgesteld; 2009: signalen dat Obama bereid is het Verdrag te ratificeren 8-3-1995: Verdrag treedt in ons land in werking Korczaks ideeën over kinderrechten en participatie in eerste instantie vooral opgepakt in de jeugdhulp-verlening, later onderwijs, kinderopvang Speerpunt toen en vooral nu: participatie, naast de twee andere ‘p’s’ (protection, provisions)

Constitutionele pedagogiek De rechten van kinderen ‘Ik eis een Magna Charta over de rechten van het kind. Drie heb ik er al bedacht maar er zullen er nog volgen: het recht van het kind op de dag van vandaag, het recht van het kind om te zijn wie het is en het recht van het kind op de dood’. Uit: Hoe houd je van een kind

Andere rechten het recht van het kind op respect; het recht van het kind op privacy; het recht van het kind om een serieuze bijdrage te leveren aan de samenleving; het recht van het kind om anders te zijn; het recht van het kind om zich (ook) negatief te gedragen; het recht van het kind op informatie.

De zomerkampen Ontdekken wat het betekent opvoeder te zijn Korczaks ‘bekering’ De uitvinding van participatie

Respect Rechtvaardigheid Participatie Dialoog Zelfreflectie Vijf kernbegrippen Respect Rechtvaardigheid Participatie Dialoog Zelfreflectie

Instituties in het weeshuis: participatie concreet De kinderrechtbank Het parlement De brievenbus De kinderkrant Het prikbord Het corvee

Burgerschapsopvoeding anno nu Lessen (of lesjes), gekoppeld aan ‘normen en waarden’: Ik (of: dat) zal je leren … Praten over en/of actief meedoen, in en/of buiten de school? Wat vermag de school? Waar zadelen we onze kinderen mee op? Citeren uit Schoolpedagogiek hoofdstuk 14 de ministers over burgerschap/-opvoeding

Tot slot: wat kunnen we leren van Janusz Korczak Klassieke opvoedingsdeugden: vertrouwen, moed, hoop Zelfbezinning, kalmte De dag van vandaag waarderen en pedagogisch benutten in ‘instituties’ Respect voor en gebruiken van diversiteit

Literatuur 1 Janusz Korczak (1986). Hoe houd je van een kind. Utrecht: Bijleveld. Janusz Korczak (1985). Als ik weer klein ben. Utrecht: Bijleveld. Janusz Korczak (2007). Het recht van het kind op respect. Amsterdam: SWP. (Redactie: R. Görtzen) Jan de Bas (2008). Jong gedaan, oud geleerd. Burgerschapsvorming, visies en instrumenten. Baarn: Bekadidact. (JSW-boek 37) Janusz Korczak Stichting (red.) (1997). De ongehoorde rechten van het kind. Amsterdam: JKS. Kees, Waaldijk (1999). Janusz Korczak.Over klein zijn en groot worden. Utrecht: SWP

Literatuur 2 Joop Berding (2005). In de ban van het kind. Pedagogisch handelen in de kinderopvang. Assen: Van Gorcum. Joop Berding (2009). Participation, citizenship and community. Janusz Korczak’s Radical View. Presentation at the International Seminar on Korczak and Children’s right to participation. Geneve, June 6, 2009. (verkrijgbaar via auteur) Joop Berding & Wouter Pols (2006). Schoolpedagogiek. Opvoeding en onderwijs in de basisschool. Groningen: Noordhoff. (met name hoofdstuk 4: Opvoeding en de rechten van kinderen, p. 85-102) Joop Berding & Theo Cappon (red.) (2006) Scholen voor het leven. De inspirerende visie van Janusz Korczak. Gorinchem: Narratio. (Jaarboek 2006)

Adressen Janusz Korczak Stichting Postbus 70048 1007 KA Amsterdam www.korczak.nl info@korczak.nl www.joopberding.nl