Vezel in voeding historie en perspectief naar de toekomst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Natuur en natuur beleving in de BSO 1
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
De rol van vezels bij diverticulose en diverticulitis
Diëtaire behandeling van diabetes mellitus
Materie, energie en leven
Voeding en vertering 6A.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
[datum].
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Voeding van pabostudenten
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Belang van voeding Voeding bij jongeren Aanbevelingen voor gezonde voeding Obesitas – belang van PAL.
Thema 2: Voeding en Vertering
Het functioneren van de gezonde darm
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Materie, energie en leven
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Gezondheidseffecten van volkoren
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
Hoe zit het ook alweer? 4 groepen 4 vragen 4 antwoorden
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voeding en kinderen.
Wat voedt jou deel 1..
Een volledig natuurlijk eetlust onderdrukkend gewichtsmanagment product* *These statements have not been evaluated by the FDA. This product is not intended.
Voeding en zwangerschap
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Vitamine B (PP).
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Rianne v. Heertum Diëtist
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND.
RICHTLIJNE N GOEDE VOEDING. Richtlijnen Goede Voeding Opgesteld door de Gezondheidsraad Bestaat uit 130 deskundigen Doet geen eigen onderzoek Brengt de.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Optimalisatie van een in vitro model binnen het onderzoek naar de toxiciteit van voedingsstoffen op darmepitheel Student: Lieselotte Maes Stageplaats:
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND
Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Quiz: de voedingsstoffen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Gezonde voeding.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Welvaartziekten Diabetes
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
Koolhydraten.
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Voedingsstoffen voor de koe
Thema 2 Voeding en vertering
Ongezond Voedsel en Preventie
Transcript van de presentatie:

Vezel in voeding historie en perspectief naar de toekomst Gertjan Schaafsma

Te bespreken onderwerpen Evolutie van voedingsvezel Huidige visie op vezel en gezondheid Uitdagingen voor de toekomst Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Evolutie in voedingsvezel (1) Plant cell walls (Hipsley, 1953) Indigestible remnants of plant cell walls (Trowell, 1972) Indigestible polysaccharides and lignin (Trowell, 1976) Edible parts of plants or analogous carbohydrates that are resistant to digestion and absorption in the human small intestine with complete or partial fermentation in the large intestine (AACC, 2001) Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Evolutie in voedingsvezel (2) Dietary fiber Non digestible carbohydrates and lignin that are intrinsic and intact in plants Functional fiber Isolated, non digestible carbohydrates and lignin that have beneficial physiological effects in humans Total Fiber Sum of Dietary fiber and Functional fiber FNB, 2002 Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Evolutie in voedingsvezel (3) Koolhydraten, verbindingen analoog aan koolhydraten, en lignine en daaraan verwante stoffen, die in de dunne darm van de mens niet worden verteerd of opgenomen Gezondheidsraad, 2006 Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Verschillende typen voedingsvezel Groot aantal verschillende verbindingen Beta glucanen Cellulose Lignine Chitine Fructo-oliogosachariden Galacto-oligosachariden Guar Gom Hemicellulose Pectine Inuline Polydextrose Psyllium Resistant Starch Lactose Suikeralcoholen Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Voedingsvezel is dus een concept Geen onmisbare enkelvoudige voedingsstof Geen biochemische deficiëntieverschijnselen Niet verteerbaar in dunne darm Groot aantal uiteenlopende verbindingen Wel positieve gezondheidseffecten Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Observationeel onderzoek bij de mens Vanaf ca. 1970 (o.a. Trowell, Burkitt, Painter) Relaties met: Darmpassage, faecale massa Ischaemische hartziekten Diverticulosis (deficientieziekte van de westerse beschaving) Diabetes type II Colon kanker Obesitas Denis Burkitt Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Experimenteel onderzoek bij de mens 1930- heden Faecaal gewicht Passagesnelheid Darmflora Beschikbaarheid mineralen en spoorelementen Excretie van vetzuren en galzuren Bloedlipiden en lipoproteinen Bloed glucose regulatie Verzadiging Prebiotische effecten Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Vraag van de Minister van VWS aan de Gezondheidsraad in 2003 Is de recente Amerikaanse aanbeveling door het IOM van 3,4 g voedingsvezel/MJ toepasbaar voor de Nederlandse situatie? Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009 Advies GR (2006) Geen Aanbevolen Hoeveelheid Geen Adequate Inname Wel een Richtlijn, grotendeels conform de Amerikaanse Adequate Inname Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Belangrijke onderwerpen in het Advies Wat zijn de gezondheidseffecten? Waarom een Richtlijn en geen Adequate Inname? Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Welke gezondheidseffecten? Obstipatie Coronaire hartziekten Ouderdomsdiabetes Overgewicht Dikkedarmkanker Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009 Obstipatie Vezel bevordert darmpassage Kritisch faecaal gewicht: 160-200 g/d Benodigde hoeveelheid vezel: 32-45 g/d In Nederland: 10% v/d mannen en 5% v/d vrouwen Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Coronaire hartziekten Vezelrijk voedingspatroon beschermt tegen coronaire hartziekten Laagste risico in hoogste consumptiecategorie (mediane waarde: 3,1-3,5 g per MJ) Vooral vezels uit granen en fruit Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Diabetes mellitus Type II Beschermend effect niet overtuigend aangetoond Aanwijzingen dat volkoren graanproducten en graanvezel beschermend werken Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009 Overgewicht Vezelrijke voeding van belang voor het voorkomen van overgewicht Kwantificering optimale inneming niet mogelijk Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009 Dikkedarmkanker Onvoldoende bewijs voor beschermend effect van totale vezelconsumptie Mogelijk een beschermend effect van fruitvezel Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009 Waarom een Richtlijn? Onzekerheid omtrent oorzakelijkheid van relaties Groot aantal uiteenlopende verbindingen Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009 Conclusies Is de Amerikaanse AI (3,4 g/MJ) toepasbaar voor Nederland? Ja, als richtlijn niet als AI Niet voor kinderen 1-3 jr 2,8 g/MJ 4-8 3,0 9-13 3,2 Overigen 3,4 Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Vezelinname in Nederland Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Bijdrage van voedingsmiddelen aan vezelinname Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Hoe kan de vezelvoorziening in Nederland worden verbeterd? Verstandige keuze uit traditionele voedingsmiddelen Innovatieve producten (intelligente receptuur en technologie) Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Traditionele voedingsmiddelen (I) MJ Vezel (g) 150 g volkorenbrood 1.4 10.2 25 g volkorenbiscuit 0.5 1.4 150 g bruine bonen 0.7 17.1 1 Sinaasappel 0.3 2.7 1 appel met schil 0.2 2.3 Totaal 3.1 33.7 Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Traditionele voedingsmiddelen (II) MJ Vezel (g) 100 g volkorenbrood 0.9 6.8 50 g roggebrood 0.4 4.4 200 g groenten 0.2 5.4 200 g pruimen 0.4 4.4 200 g aardappelen 0.7 6.2 25 g volkorenbiscuit 0.5 1.4 Totaal 3.3 29.6 Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Uitdagingen voor de toekomst (1) Nieuwe producten: Gemakkelijk Smakelijk Hoog in vezel, laag in energie Basis: granen, fruit, groente Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009

Uitdagingen voor de toekomst (2) Vezel in voeding, Utrecht 10 november 2009