De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Belang van voeding Voeding bij jongeren Aanbevelingen voor gezonde voeding Obesitas – belang van PAL.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Belang van voeding Voeding bij jongeren Aanbevelingen voor gezonde voeding Obesitas – belang van PAL."— Transcript van de presentatie:

1 Belang van voeding Voeding bij jongeren Aanbevelingen voor gezonde voeding Obesitas – belang van PAL

2

3

4

5 Enkele belangrijke conceptuele begrippen Adequate voeding Optimale voeding Nutriëntdensiteit van de voeding Variatie in voedingsmiddelen

6

7 USDA Food Guide Pyramid Harvard School of Public Health CONTROVERSE!!!

8

9 De Voedingsdriehoek voor kleuters http://www.123aantafel.be/03/03b.html

10 http://www.nal.usda.gov/fnic/

11

12 De “klassieke” nutriënten

13 De ‘nieuwe’ nutriënten… … glucosinolaten, isothiocyanaten, cyanaten, dithiolthionen, indolen, limonine, nomiline, flavonoiden, flavanonen, flavanolen, anthocyanidinen, quercitine, isoflavonen, genistein, daidzein, coumestrol, saponinen, hydroxybenzoëzuren, kaneelzuurderivaten, naringine, betanidine, betaxanthine, mono- en disulfiden……

14 Onderzoek naar het voedingspatroon van de Vlaamse kleuters Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde Universiteit Gent (Voorzitter : Prof. Dr. G. De Backer) http://www.publichealth.ugent.be

15

16

17

18

19

20 Fruit *

21 Groenten *

22 Brood *

23 Frisdranken *

24 Vis *

25 Conclusies Voedingsmiddelen –Teveel frisdranken & snoep –Te weinig fruit en groenten –Teveel vleesproducten & te weinig vis –Te weinig volkoren brood –Te weinig melkproducten (?) Calcium –Globaal scoort populatie goed

26 Voedingsaanbevelingen Waarom ? Wat ? Wat doen we ermee ?

27 Voedingsaanbevelingen : twee niveaus Nutriënt niveau Nutrient referentiewaarden Niveau van VM Food based dietary guidelines

28

29 Hoe komen de voedingsaanbevelingen tot stand? ‘Aanbevelingen zijn afgeleid van behoeften’ Hoe worden de behoefte bepaald ?

30 Basis = de algemene gezonde bevolking behoefte: Optimaal vanuit oogpunt van biochemische / fysiologische noodzaak ? Optimaal vanuit oogpunt van ziektepreventie ? Verschuiving concept : « adequaat » versus « optimaal »

31 EAR Estimated Average Requirement The EAR is the amount of a nutrient estimated to meet the requirement of half the healthy individuals in a life stage and gender group. 50% of people would have their requirements met at this intake level; 50% would not.

32 Nutrient recommendations

33 RDA Recommended Dietary Allowance RDA: average daily intake sufficient to meet the nutrient requirement of nearly all individuals in a life stage and gender group RDA = EAR + 2 SD(requirement) If the requirement distribution is skewed, the RDA is set at the 97.5th percentile.

34 Dietary Reference Intakes EARRDA AI UL Observed level of intake increases Risk of inadequacy Risk of excess

35 Usual Nutrient Intake The “habitual” or long-run average intake of a nutrient Unobservable in practice Can be estimated as the mean of several observed daily intakes Varies from individual to individual Is the variable of interest


Download ppt "Belang van voeding Voeding bij jongeren Aanbevelingen voor gezonde voeding Obesitas – belang van PAL."

Verwante presentaties


Ads door Google