Zorgen rond informatica De Codi omscholing is een project Geen structurele lerarenopleiding Geen onderzoek en ontwikkeling van vakdidactiek Weinig structurele.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitbesteden van ICT diensten? Bezint eer U begint!
Advertisements

Wim van de Grift Drachten november 2013
IPC En wat heb ik er zelf van geleerd?
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
ROC Mondriaan Domein Zakelijke Dienstverlening Haverkamp 250
binnen het VMBO Impressie van wat mogelijk is.
Jongeren communicatie Jet Centeno – Human Capital Water programma.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Opleiden in de school (PDS): een uitdaging?
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
De toetssteen ‘14-’18.
Passend Onderwijs en Leerlingenvervoer
Samenwerkend leren Docenten die teveel doceren, leren net zoveel als hun leerlingen: niet veel.
Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?
Vakmanschap is Meesterschap
HET HAN-VALORISATIEGEN
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Kennis van Waarde Maken met Vier in Balans Alfons ten Brummelhuis Hoofd onderzoek Kennisnet 6 februari.
WAT KAN HET LEONARDO DA VINCI PROGRAMMA VOOR U BETEKENEN? Brussel, 26 november 2009.
Inzicht Resultaten KNAW rapport. Druk op scholen door maatschappelijke ontwikkelingen. Leraar komt onvoldoende toe aan pedagogische taak. Te weinig ‘time.
SWOT Analyse Wat is het? Analytische tool die kan helpen om ideeën te kiezen, rekening houdend met diverse interne en externe factoren: Een interne kijk:
45 minuten: Introductie, afstemming (10 min.)
Niek van den Berg Vmbo- en mbo-manifestatie Samen werken aan sterk groen onderwijs 13 november 2013 Doorstroom tussen groen vmbo en mbo Relevante factoren.
De OGGZ en de WMO 8 juni 2006 Stephan van Erp. Aanleiding OGGZ weinig aandacht in WMO Bieden van handreikingen aan gemeenten.
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Projectleidersplatform en Themamiddag Plan van aanpak
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Gerard Ekdom in poppodium 013, Tilburg
 Grensoverschrijdend pubergedrag;  Voortgezette scholen;  Omgaan met…;  Jeugd en Co.
Organisatieontwikkeling NPO (1)
Symposium Beroepsonderwijs 1 april STADSKANAAL VMBO en MBO TECHNIEK ZAKELIJKE DIENSTVERLENING GEZONDHEIDSZORG EN WELZIJN.
SLC periode 2 Week 1 Evaluatie
1. 2 De toetssteen en het Bijzonder Comité Herinneringseducatie.
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
“Krachtig bestuur in Brabant” een project van provincie en VBG
Management en leidinggeven
Worldschool. Wat is Worldschool?  Voortgezet onderwijs  Ontwikkelingslanden  Wereldwijde partners  Deskundigen uit verschillende landen  Deskundig.
ONDERWIJS AAN (POTENTIEEL) BEST PRESTERENDE LEERLINGEN
Presentatie audit SDV Inhoud handleiding audit. Presentatie audit SDV Vorm: De opleiding maakt een portfolio waarin zij laat zien dat ze voldoet aan de.
21 ST CENTURY SKILLS! WAT DOEN WE ER MEE? Onderwijspraktijkmiddag ROLF Groep Dr. Ben Kokkeler, Kokkeler Innovatie Consult 16 september 2015.
Kwaliteitszorg HBO5-opleidingen. Vooraf Overleg binnen de CHO (kern + cel KZ) Overleg met HBO5-platform Over: – Werkwijze – Context van de HBO5-aanbieders.
Inkoop door gemeenten 16 oktober 2015 Geert Schipaanboord
Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Engineering Society Workshop Ingenieurs Vraag en Aanbod in de Nederlandse Olie- en Gasindustrie.
Communicatie & Educatie Samen! Werkgroep Communicatie & Educatie.
CODI-actiemiddagVSNU, 13 november CODI-actiemiddagVSNU, 13 november CODI: waar staat het voor? Bert Zwaneveld CODI Open Universiteit Nederland.
Introductieavond voor bestuursleden Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep.
VGN ledenbijeenkomst Samenwerking Zorg en Onderwijs 13 oktober 2011 Marc Cantrijn PO-Raad Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs.
Basisvaardigheden Taal een inspectie-onderzoek in het vmbo bbl/kbl en het PrO Jan Rijkers coördinerend inspecteur voortgezet onderwijs Taal in de etalage.
Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop.
Het vakdossier Informatica: aan de slag! Victor Schmidt I&I conferentie Service Pack november 2008.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker.
Raadscommissie ruimte - 15 oktober 2014 Maatschappelijke effecten van grote projecten.
Professionele ruimte voor professionele identiteit van beginnende leraren Han Leeferink Radboud Docenten Academie BSL-project Onderzoekers: Harmen.
Zelfevaluatie burgerschapsonderwijs
het programmeren voorbij
Wat is de Amsterdamse MBO-Agenda?
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Sjoerd Veerman Programmamanager Arbeidsmarktbeleid RIF-project
SMART CITY DORDRECHT Ruimte voor innovatie.
Innovatie in het onderwijs
Circulaire economie in onderwijs en mkb “Parels zonder ketting”
SWOT-analyse = kijk naar de sterke en zwakke kanten in je plan
(Hoog) Begaafdheid In-Zicht
Een kijkje in de keuken van de Academische werkplaats Onderwijs
Themabijeenkomst 14 november 2016
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Bijeenkomst tussenrapport Verkenningscommissie Klassieke Talen
SAMEN KINDERARBEID STOPPEN IN MALI
Transcript van de presentatie:

Zorgen rond informatica De Codi omscholing is een project Geen structurele lerarenopleiding Geen onderzoek en ontwikkeling van vakdidactiek Weinig structurele ontwikkeling van het schoolvak Zorgen van Codi in enge zin

Zorgen rond informatica Onvoldoende aandacht voor het schoolvak, alleen aandacht voor ICT in het onderwijs (hulpmiddel, infrastructuur, basisvaardigheden) Onjuist beeld van het schoolvak (geen knoppencursus) Slechts de helft van de scholen bieden het keuzevak aan Onvoldoende vakbekwame docenten Zorgen van Codi in algemene zin

Zorgen rond informatica De maatschappelijke positie van de ICT branche en de ambitie van de overheid (EZ) op het terrein van ICT vereisen een andere houding van OCenW ten aanzien van het schoolvak Informatica

Stelling Zonder gerichte actie ondergaat het vak informatica eenzelfde ontwikkeling als het vak informatiekunde

Door gebrek aan sturing van bovenaf, door gebrek aan begeleiding van scholen en docenten is het vak informatiekunde op veel scholen verworden tot een knoppencursus computergebruik. Het gevolg daarvan is dat de status van het vak tot het nulniveau daalt en dat vervolgens zelfs OCenW initiatieven neemt om het vak op te heffen. Eerst niks doen, dan de conclusie trekken dat er niks wordt gedaan en vervolgens het vak opheffen, zodat er niks meer kan worden gedaan.

acties Actiemiddag 13 november: Kwaliteit informatica onderwijs in gevaar Notitie Kwaliteit en continuïteit, visie op Informatica in het voortgezet onderwijs instellen Comité van Aanbeveling Aanbieden aan minister werken aan leerstoel informatica

Onderzoeksvragen Welke overwegingen hebben scholen om het vak in te voeren en welke geven de doorslag Wat is het oordeel van leerlingen over het vak informatica Welke voorzieningen zijn nodig voor een school om het vak in te voeren.

SWOT analyse van het vak informatica Zwakke punten Sterke punten Kansen Bedreigingen