Het giftige van alcohol

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Soorten bindingen Verschillende atomen trekken met een verschillende kracht aan de elektronen van de bindingen. Dit verschijnsel wordt electronegativiteit.
Advertisements

Consequenties voor werknemers en de bedrijfspraktijk
Materie, energie en leven
Etikettering van stoffen
Marc Bremer Scheikunde Marc Bremer
verschil in electro-negativiteit (= ΔEN)
Zuivere stoffen en mengsels
Klinische Chemie Leereenheid 4 Evelien Zonneveld 15 december 2005.
Stoffen en hun eigenschappen
OH – groep = hydroxylgroep
Gevaarlijke stoffen!! risico’s, vergiftiging, soorten, voorkomen, etikettering, gevarendiamant.
Het gedrag van stoffen in water
Uitwisseling van stoffen met de omgeving
Een methode om stoffen te scheiden
3.5 Kloppen de alcoholpercentages op de verpakkingen?
Hoofdstuk 4 Voeding.
Polariteit scheikundeblok.
Hoofdstuk 4 Moleculaire stoffen
Stoffen, moleculen en atomen
Verbindingen Klas 4.
vetten: vet algemeen Vetten
Stoffen en hun eigenschappen
Stoffen en hun eigenschappen
Paragraaf 3.1.
Vera Roozendaal Joelle Meijer A2B.
Een zout herkennen 4GT Nask2 Hoofdstuk 5.5.
4T Nask1 2.1 Brandstoffen verwarmen
Schoonmaakmiddelen 3T Nask2 Water 2.3.
Stoffen en deeltjes 4T Nask2 1.1 Wat zijn stoffen?
Cosmetische Ingrediënten Assen, 11 maart
1.3 Stoffen en hun eigenschappen
Zuivere stof Dezelfde bouwstenen, meestal moleculen
KAM H2 Arbo-zorg Logistiek teamleider.
Organische moleculen.
Milieu en veiligheid Kelly van Helden.
Gemaakt door : stefan en roelof uit H2B Paragraaf 3.1 en3.2
Atoombindingen Covalent: sterk, elektronenpaar gedeeld
Chemie van water Mevrouw Baeten.
Goederenverwerking H19 Arbo-Zorg Manager Handel.
Chemische bindingen Kelly van Helden.
Scheikunde 4 W&L.
Materialen en Moleculen
Stoffen Hoofdstuk 2: Stoffen herkennen.
Bindingstypen en eigenschappen van stoffen
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
Metalen & opfris molberekeningen Scheikunde Niveau 4 Jaar 1 Periode 3 Week 2.
Scheiden van Mengsels N A S K I I klas 3.
Voortgezette assimilatie 1
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
Voortgezette assimilatie 1
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Stofeigenschappen.
Bindingen Waterstof H : H Natriumchloride Na+ Cl- Na+ :Cl- Waterstofchloride δ + δ - H : Cl atoombinding ionbinding polaire atoombinding dipoolmolecuul.
Toolbox Gevaarlijke stoffen
Zuivere stoffen en mengsels
Week 1 Hoofdstuk 7.2.
Mijn spreekbeurt gaat over Scheikunde
Veilig werken in de logistiek (KAM)
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Veilig werken met stoffen
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Terugblik Doel
Hoofdstuk 7- les 1 Stofeigenschappen.
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Zelfstandig maken van opdrachten
Scheikunde, een wetenschap
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Het giftige van alcohol Soorten alcohol En : teveel is teveel! Het giftige van alcohol

Soorten alcohol Koolstofverbindingen met hydroxylgroep Practicum: kun je alcohol ruiken Ruiken aan buisje 1 t/m 10  noteer : wat je ruikt Alcohol te ruiken/ niet te ruiken Controleer met de gegevens over in houd buisje

Fysische en chemische eigenschappen van alcohol -OH groep = sterk polair  hydrofiel Koolwaterstofgedeelte apolair  hydrofoob  alcohol  mengt goed met water Mengt goed met andere stoffen ( oplosmiddel voor andere stoffen o.a. vetten spiritus) Grotere keten  oplosbaarheid in water neemt af

Eigenschappen alcohol kleurloos geurloos, geurtest  werkblad p68 smaakloos Versterkt smaak van andere stoffen Wel: Prikkelt / verdooft zintuigen Kooktemperatuur 78,31 ◦C  Stoffen die mee verdampen ruik je beter

Giftigheid van alcohol In zuivere vorm giftig Oneven aantal C- atomen giftiger dan even aantal C- atomen

Giftig  waarschuwingen Arbowet  Besluit verpakking en aanduiding milieugevaarlijke stoffen (= wet gevaarlijke stoffen)  op etiketten Risk- en Safety-zinnen R-zinnen : bijzondere gevaren S-zinnen : veiligheidsaanbevelingen  consequenties voor proefjes

In cel Celmembraan bestaat uit vetten Alcohol heeft een polaire kant en apolaire kant  lost op in vetten  alcohol dringt binnen in de cel  ontregeling van de cel