Van spellend lezen naar directe woordherkenning

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zelfstandig Leren Lezen
Advertisements

WAT MAAKT HET ONDERWIJS IN BEGRIJPEND LEZEN EFFECTIEF
Laurens van der Maaten IKAT / ROB
Visual Knowledge Building
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
Technisch lezen en spellen
Kwetsbaarheid bij ouderen frailty
Vergoedingsregeling voor diagnostiek en behandeling van dyslexie
De hersenen zijn het controlecentrum van het lichaam…
Wat zie je op de volgende afbeelding ?. •Recente studies hebben uitgewezen dat kinderen de intieme positie van het afgebeelde koppel niet herkennen.
Interventies RALFI.
Wie ben ik?. Wie ben ik? Wat is dyslexie? ‘Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen in de automatisering van de woordidentificatie.
Thema 1: Hoezo dyslexie? Dyslexie in het VO
Wendy Lankhorst, M.Sc Dr. A. Verschoorschool, Nunspeet
Positie in het onderwijs van kinderen met leer- en gedragsstoornissen
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
Vergoedingsregeling dyslexie
Schijn en Werkelijkheid
Dyscalculie of ernstige rekenproblemen?
Bowling in stilte: naar een versterking van de positie van doven
Jongeren uit etnische minderheden en hun zelfwaardering
Subtypes Dyslexie & het Engelse schrijfsysteem Joyce Haisma.
Is fonologisch decoderen echt noodzakelijk voor het verwerven van orthografische representaties tijdens stillezen? Een toets van de self-teaching hypothese.
Dyslexie op ‘alle leeftijden’
Psychotherapie bij ouderen
Dyslexie.
Effecten van de leesapp ´Letterprins´
Wat gebeurt er dit komend jaar?
Kennis - Intelligentie
Rekenproblemen en Dyscalculie
Testprogramma’s en het VO-protocol. 2 Fases van het VO-protocol 1signaleringsfase 2intakefase 3strategiefase 4onderzoeksfase 5integratie- en indiceringsfase.
Effectief leesonderwijs
Dyslexie De Wissel Herlaarhof.
Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Marco van Gijzen & Allard Bouwmeester
Dyslexie als temporeel informatiever-werkingsdeficit!?
Perl Kohen1BaOAOICT en bronnen. Er is vaak onderkenning van dyslexie bij volwassenen →ontstaan en signaleren in de basisschoolleeftijd Sociaal-emotionele.
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Autisme in de dagelijkse praktijk
Leesonderwijs in de groepen 1 t/m 8
Bouw!.
ASTRID GEUDENS HOOFDAUTEUR.
Presentatie methodeanalyse Zo leren kinderen lezen en spellen & Leeslijn De Hand-out.
Ouderavond aanvankelijk lezen BS Het Venster Hanneke Boeijen Lia Willems 29 september 2015.
Taalkundige feiten en hypothesen
<Typ titel via Beeld, Koptekst en voettekst, Koptekst>
Ontwikkeling van het basisschoolkind
College 1; lezen. Sheets: Kamer: ML
De economische kringloop
Methodiek: Plancyclus
PETS! Pesten anders bekeken
Wat gebeurt er in de hersenen als we lezen of schrijven?
Waar is de zevende dwerg?
Leren lezen in het Engels Ans van Berkel Vrije Universiteit Amsterdam Toegepaste Taalwetenschap
1 van 22 Hoofdstuk 5 Geletterdheid: lezen. 2 van 22 Achtergrondkennis Kennis over lezen: o kennis van de wereld o kennis van de taal:  orthografische.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Workshop ONL congres 2011OnderwijsAdvies Dorothé Kappenburg DYSLEXIE en fonologische problemen.
Maatschappelijke zorg 2
Bouw! (van Lexima) Een interventieprogramma waarmee leesproblemen bij risicoleerlingen in gr 2 t/m 4 worden voorkomen.
Leren lezen, spellen en rekenen. Vooral een kwestie van goed onderwijs
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Observeren en begeleiden van kleine groepen
Cursus 1.3 Reis door de tijd Klas 1 KGT Lesweek 3
‘Dyslexie’ of Niet zo makkelijk leren lezen en spellen
Wat zie je op de volgende afbeelding?
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Leren lezen, spellen en rekenen. Vooral een kwestie van goed onderwijs
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
De SixPack Format en leerlijn onderzoeks- en informatievaardigheden
Taal en Theorie les 3.4 Wat kan er misgaan bij het spreken, verstaan en lezen? Het proces van spreken Het proces van verstaan Afasie Dyslexie.
Transcript van de presentatie:

Van spellend lezen naar directe woordherkenning Verschillen tussen normaal lezende en dyslectische kinderen Constantijn Bloemendaal Begeleid door: dr. P.F. de Jong en drs. V.E.G. Martens

Spellend lezen Het woord wordt ontcijferd door het letter-voor-letter te verklanken ‘MUS’ /M/ - /U/ - /S/ /MUS/

Directe woordherkenning: Wanneer een woord uitsluitend wordt herkend op grond van de woordspecifieke orthografische informatie: het unieke patroon van letters dat het woord onderscheidt van alle andere woorden (van der Leij, 2003)

De opbouw van woordspecifieke orthografische kennis De ‘self-teaching’ hypothese van Share (1995): “Beginning reading is beginning self-teaching” Het zelfstandig kunnen verklanken van onbekende woorden vormt een zelfonderwijzend mechanisme. Hoogfrequente woorden worden al snel direct herkend. Door het lezen van (nog) onbekende woorden creëert het kind continue zijn eigen leermomenten. Er is géén sprake van een strikt onderscheid tussen ‘fasen’ die gekenmerkt worden door een bepaald type van woordverwerking (verklanken, direct herkennen). De aard van verwerking is afhankelijk van de aanwezigheid van woordspecifieke orthografische kennis

Mogelijke verklaring trage woordidentificatie dyslectische kinderen: Dyslectische kinderen blijven de meeste woorden hardnekkig spellend lezen, door een relatief onvermogen woordspecifieke orthografische kennis op te bouwen

Hypothesen onderzoek De kenmerkende trage woordidentificatie van dyslectische kinderen in vergelijking tot hun normaal lezende leeftijdsgenoten is het gevolg van moeite met het opslaan en aanwenden van woordspecifieke orthografische kennis Deze moeite met het opslaan van woordspecifieke orthografische kennis duidt op een stoornis en is niet inherent aan een laag leesvaardigheidsniveau op zich

Hoe kunnen we vaststellen of een kind een woord direct herkent of (nog) spellend leest? De snelheid waarmee een kind een woord identificeert?

TWAALF

STRAAF

KERK

BLIS

KRACHT

KRAATS

Snelle woordidentificatie staat dus niet gelijk aan directe woordherkenning, want: Zelfs onbekende woorden worden door normale, vaardige lezers snel herkend. Niet veel langzamer dan bekende woorden

Spellend lezen Directe woordherkenning Seriële verwerking: alle letters in het woord worden na elkaar verklankt om vervolgens aan elkaar geplakt te worden. Parallelle verwerking: alle letters worden tegelijkertijd verwerkt. De klankvorm van een woord komt direct beschikbaar.

Benodigde data hypothesen? De snelheid waarmee dyslectische kinderen woorden uit verschillende lengtecategorieën (vier letters, vijfletters, zes letters lezen) De snelheid waarmee normaal lezende leeftijdsgenoten dezelfde woorden lezen De snelheid waarmee jongere normaal lezende kinderen met een overeenkomstig leesvaardigheidsniveau als de dyslectische kinderen dezelfde woorden lezen

Conclusie (1): Terwijl dyslectische kinderen na 3 á 4 jaar leesonderwijs zelfs hoogfrequente woorden nog serieel verwerken, verwerken hun normaal lezende leeftijdsgenoten deze woorden al sterk parallel Zeer opvallend is echter dat deze kinderen niet alleen de woorden, maar ook de pseudowoorden (!) parallel leken te verwerken

Conclusie (2): Alhoewel dyslectische kinderen in staat zijn (pseudo)woorden veel sneller te lezen na het herhaald aanbieden daarvan, verandert dit niets aan de aard van de woordidentificatie Maar……dit geldt niet alleen voor dyslectische kinderen, maar ook voor de jongere, normale lezers

Vragen………… Hoe houdbaar is de woordspecifieke aanname in de self-teaching hypothese van Share eigenlijk? Wordt directe woordherkenning, of beter parallele woordherkenning, niet eerder mogelijk gemaakt door het opbouwen van meer algemene orthografische kennis? Wat betekent dit voor de hulp aan kinderen met leesproblemen en/of dyslexie?