Activiteitenverslag FAVV 2011 RC 26/9/2012 Opmerkingen Bemefa & TA
Bewaartemperaturen In tegenstelling tot het activiteitenverslag van 2010 staat er dit keer geen overzichtstabel met info over de bewaking van de koude keten in koeltogen (aanwezigheid van thermometer en respecteren van de correcte bewaartemperatuur). Enkel op p. 92 wordt er verwezen naar het % non-conformiteiten op gebied van respect van bewaartemperaturen voor detailhandel (zonder verwerking), detailhandel brood en verse patisserie, en viswinkels. Het zou handig geweest zijn om terug zo’n overzichtstabel te hebben en de vergelijking te maken met vorig jaar.
Activiteit Ambulant/ niet ambulant Vraag % conform % niet conform Vleeswinkel ambulant bewaartemperaturen 96% 4% thermometer aanwezig en zichtbaar 73% 27% thermometer aanwezig 90% 10% thermometer zichtbaar 89% 11% Viswinkel 67% 33% 92% 8% 81% 19% 84% 16% 2011
Ambulant/ niet ambulant Activiteit Ambulant/ niet ambulant Vraag % conform % niet conform Bakker ambulant bewaartemperaturen 91% 9% thermometer aanwezig en zichtbaar 82% 18% niet ambulant 90% 10% thermometer aanwezig 72% 28% Detailhandel met verwerking 88% 12% 80% 20% Detailhandel zonder verwerking 92% 8% 83% 17% Detailhandel 87% 13% 71% 29% 2011
Uitsnijderijen
Inspecties van de infrastructuur, inrichting en hygiëne in de uitsnijderijen. 2010 Inspecties Gunstig Gunstig met opmerkingen Niet gunstig Als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren 478 75,7% 14,4% 9,9% Pluimvee en lagomorfen 170 87,1% 6,5% Gekweekt wild 16 87,5% 12,5% 0% Vrij wild 34 91,4% 5,9% 2011 Inspecties Gunstig Gunstig met opmerkingen Niet gunstig Als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren 453 72,6% 13,0% 14,3% Pluimvee en lagomorfen 193 80,8% 8,3% 10,9% Gekweekt wild 22 81,8% 13,6% 4,5% Vrij wild 30 93,3% 6,7% 0%
2011 Als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren: Weging NC/NC+C Weging NC/NC+C TRA 2011 Uitsnijderij van vlees van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren - Infrastructuur, Inrichting en hygiëne AANVOER VAN NIET VOLLEDIG DOORKOELDE VARKENSKARKASSEN Het geïnstalleerde traceerbaarheidssysteem laat toe om de totale tijdsduur van het vervoer van het slachthuis tot de uitsnijderij te verifiëren met inbegrip van het laden en het lossen. De totale tijdsduur moet kleiner zijn dan twee uur. 3 15,7% Er worden steekproefsgewijze bemonsteringen voor microbiologische analyses van de niet volledig doorkoelde varkenskarkassen bij ontvangst uitgevoerd. 14,5% Een autocontrolesysteem met maatregelen om risico's tengevolge van het vervoer van niet volledig doorkoelde varkenskarkassen te beheren, is in werking. 10,0% INFRASTRUCTUUR De uitsnijderij beschikt over voorzieningen, om gereedschap te ontsmetten met heet water van ten minste 82°C, of over een alternatief systeem dat een gelijkwaardig effect heeft. 10 9,0% Alleen na het bereiken van deze hierboven vermelde temperaturen, wordt het vlees uitgesneden, uitgebeend of met een onmiddellijke verpakking omhuld. 7,1% 2011
2011 Pluimvee en lagomorfen: Weging NC/NC+C Weging NC/NC+C TRA 2061 Uitsnijderij van vlees van pluimvee en lagomorfen - Infrastructuur, inrichting en hygiëne INFRASTRUCTUUR De uitsnijderij beschikt over voorzieningen, om gereedschap te ontsmetten met heet water van ten minste 82°C, of over een alternatief systeem dat een gelijkwaardig effect heeft. 10 8,2% HYGIËNE Het versnijden van het vlees is zo georganiseerd dat verontreiniging wordt voorkomen of tot een minimum wordt beperkt. 3 3,3% Tijdens het versnijden en verpakken wordt de temperatuur van ten hoogste 4°C voor het vlees gerespecteerd. 1,4% Het voor uitsnijding bestemd vlees wordt slechts naar gelang van de behoefte in de uitsnijlokalen binnengebracht. OPSLAG Opgeslagen vlees heeft een temperatuur van niet meer dan 4° C. 1,2% 2011