DG Controle – Sector DIS

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
GfK Supermarktkengetallen
Advertisements

CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN
Ongewenste micro-organismen
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Vakschool van het toerisme en voedsel en de smaakindustrie “Sv. Sv. Kiril i Metodii”- Momchilgrad, Bulgaria Levenslang leerprogramma Sector “Leonardo da.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Thermische letsels.
keuken & restaurant gids voor starters
“U bent in goede handen”
GMP and HACCP in restaurants
Zuivelproducten en Eieren
Nieuwsbrief 18 oktober 2012 Agenda: Vr. 19 okt: Leerlingen vrij i.v.m. studiedag 22 t/m 26 okt.: Herfstvakantie Di. 30 okt: Luizencontrole Vr. 2 nov: Techniekmiddag.
Keukenhygiëne.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Een handleiding voor deleerkracht
HACCP.
GMP and HACCP in restaurants
Opslag van goederen HACCP and GMP in school restaurants
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
VOEDING EN REUMA.
gastles economie, 23 april 2001
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
1 afgebakende Zone in Noordzee waar mosselen gekweekt / geoogst worden
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Kalender opleiding / workshops.
Activiteitenverslag FAVV 2011
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Relaties in de natuur Planten produceren zuurstofgas
1 © GfK 2012 | Supermarktkengetallen | GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Hoe ontwikkelt het aantal kassabonnen zich?’ ‘Wat is de omzet van de supermarkten.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Tendenzen 2006 Paul MULLIER Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
BACTERIËN.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap.
De pancreas (alvleesklier) en diabetes
Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Training Hygiëne /HACCP Horeca
Adviesrapport Restaurant keuken.
Niet- rokersfaciliteiten in de Horeca. Bron: OIVO Rookvrije plaatsen? 25% 34% 31% 10% Moeilijk Eerder moeilijk Eerder gemakkelijk Gemakkelijk - 59% +
Voedselhygiene.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus
Levensmiddelen hygiëne
Onderwerpen presentatie
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Verplichte documenten
WINA.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Jeugdopleiding FC Dordrecht.  Koolhydraten  Vetten.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
HACCP.
DIARREE Vaker en dunnere ontlasting dan normaal Niet zelden waterdun
HACCP.
Voedsel bereiden.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Transcript van de presentatie:

DG Controle – Sector DIS Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voedselintoxicatie in een kinderdagverblijf in Borgerhout op 28/08/2012 DG Controle – Sector DIS

Op 28/08/2012: - werden het FAVV, de gezondheidsinspectie van het Vlaamse Gewest, de stad Antwerpen, het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) verwittigd dat 20 van de 22 kinderen in het kinderdagverblijf “ ‘t Droomertje” te Borgerhout zeer kort na de maaltijd (1/2 uur) onwel zijn geworden.

Onderzoek van het FAVV in het kinderdagverblijf op 28/08/2012 Onderzoek van de voedingsmiddelen: de maaltijd bestond uit gekookte rijst, gekookt witloof en gekookte komkommer. De rijst werd de avond voordien gekookt, het water afgegoten, gespoeld met koud water en in de frigo geplaatst. De groenten werden de dag zelf gekookt en gemengd met de gekookte rijst. De bereiding werd in porties verdeeld. De maaltijd werd per portie opgewarmd. Monsterneming: er werden meerdere monsters genomen van resten van de maaltijden en van het braaksel. Deze monsters zijn overgebracht naar het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Inspectie van de inrichting: De infrastructuur, de uitrusting en de hygiëne in het kinderdagverblijf werden gecontroleerd. De vastgestelde niet-conformiteiten werden snel verholpen en de keuken werd volledig gereinigd en ontsmet voorafgaand de heropening.

Mededeling van de analyseresultaten op 31/05/2012 door het WIV De bacterie Bacillus cereus alsook haar toxine van het emetische type (dat braken veroorzaakt) werden aangetoond, zowel in de resten van de maaltijd (groentenpuree) alsook in het braaksel.

Bacillus cereus Bacillus cereus kan zich ontwikkelen in voedingsmiddelen rijk aan zetmeel, zoals graanproducten, rijst, deegwaren, aardappelen. Er kunnen zich twee ziektebeelden voordoen naargelang het type van toxine dat wordt gevormd: met emetisch of braaktoxine: gekarakteriseerd door braakneigingen en braken (incubatie 1 tot 5 uren) met diarree toxine (incubatie: 4 tot 16 uren).

Wanneer bereide maaltijden te traag worden afgekoeld of te lang boven 7° C worden bewaard, kan de bacterie zich vermenigvuldigen en toxines produceren. Dit toxine wordt niet vernietigd door de hitte, dus niet bij verhitting en is verantwoordelijk voor de voedselintoxicatie. Zoals vaak het geval is bij pathogene bacteriën veroorzaakt deze geen onaangename geur in of bijzondere smaak aan het besmette voedingsmiddel.

Kern T° van warm te houden maaltijden ≥ 60°C Het is uiterst belangrijk om voedingsmiddelen correct klaar te maken, te bewaren en op te warmen teneinde de ontwikkeling van bacteriën te voorkomen en ook de aanwezigheid van toxines. → Thermometers moeten aanwezig zijn in frigo’s en diepvriezers. → De temperaturen moeten opgevolgd worden bij het afkoelen en opwarmen van bereide maaltijden. Kern T° van warm te houden maaltijden ≥ 60°C De producten moeten snel afgekoeld worden ( tot 10°C in max. 2 uren). Kern T° van gekoelde maaltijden: ≤ 7°C

In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van een voedselintoxicatie te wijten aan het toxine van Bacillus cereus na 12 tot 24 uur. Dit toxine kan zich ook ophopen in het lichaam, volgens het WIV. Op 30/08/2012 waren alle kinderen van het kinderdagverblijf “ ’t Droomertje” hersteld.