13 kolonies vechten voor hun vrijheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Revolutie in Amerika 4.2.
Advertisements

1.5 Vorsten in Europa Republiek De Nederlanden waren een republiek: - De macht lag bij de Staten Generaal - Opvolgers werden gekozen. Monarchie Frankrijk,
Beelden storm.
Hoofdstuk 6: The great war.
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
Historisch overzicht Paragraaf 5.3
Cursus 3 onafhankelijkheid in Amerika
Burgers regelen het zelf
WO I.
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Paragraaf 4.5 Indonesië wordt onafhankelijk.
Hoofdstuk 3.
Historisch overzicht Hoofdstuk 4
Nederland tijdens de bezetting
Interbellum en Vrede van Versailles.
Paragraaf 1 Russische revolutie
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
 Geen vertegenwoordigers voor kolonies in Britse parlement  Nieuwe belastingen van de Britse regering op suiker, thee,… ‘No taxation without representation’
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
Vandaag: H.4 afronden Powerpoint over staatsvorming met als voorbeeld Bourgondië Tekst lezen en opdracht maken Verhaal vertellen over Jeanne d'Arc.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht Par 2: Het ontstaan van de Verenigde Staten.
7.3 De Amerikaanse revolutie
VS en hun federale overheid ( )
Tijd van Pruiken en Revoluties
Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog/ revolutie
Paragraaf 11 De Japanse bezetting.
Gevolgen van de revolutie
Hoofdstuk 2.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Les 1 De wereld staat in brand
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Lodewijk Napoleon Bonaparte
Paragraaf 5.5 Historisch overzicht
Paragraaf 3.2 Nederland en Europa.
Nederland neutraal en België betrokken
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Kolonialisme en slavernij
Paragraaf 1: Oorzaken van WO I
De Eerste Wereldoorlog
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Bestuur in andere landen
Groot gebied Veel mogelijkheden tot ontwikkeling voor/door nieuwkomers Maar het was niet leeg concurrentie verschillende Europese landen M.a.w. koloniseren.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
Verlichting, Amerikaanse en Franse revolutie En een beetje nederland
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
1VWO Hoofdstuk 3: de Grieken.
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
H8.3 Burgers aan de macht: De Amerikaanse revolutie
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
Revoluties in Europa.
De Koude Oorlog
De tijd van pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
Tijd van Pruiken en Revoluties
4.1 de Pruikentijd.
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties Paragraaf 8.3 Burgers aan de macht.
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD De democratische revoluties is westerse landen, discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.
Pruiken en revoluties 3.5 De afschaffing van de slavernij
Pruiken en revoluties 4.2 Revolutie in Amerika
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 KGT Lesweek 6
Transcript van de presentatie:

13 kolonies vechten voor hun vrijheid Paragraaf 3.2

Europa gaat naar de VS Steeds meer Engelsen vertrekken naar de VS Rond 1760: 13 kolonies in VS zijn van Engeland. Waren vrij zelfstandig, weinig contact met Engeland. Eigen bestuur en rechtspraak Maar wèl Engelse wetten! 1 van deze wetten was: men mag alleen belasting opleggen als er over gestemd is in de gekozen volksvertegenwoordiging.

1765: Engelse schatkist was leeg; ze hadden geld nodig! Dus gingen ze belasting ophalen in de kolonies in de VS. Voortaan belasting betalen op: glas, thee, enz. De kolonies waren het daar niet mee eens!! In de wet staat: er moet over gestemd worden in de volksvertegenwoordiging. Die van Engeland of de VS?

In VS Kolonisten wilden alleen belasting betalen, als hun eigen bestuur dat goed vond! December 1773: de ruzie loopt uit de hand: Boston Tea Party

Boston Tea Party Kolonisten wilden geen belasting betalen. En zeker niet over Engelse producten! Dus gooien ze in Boston alle Engelse thee overboord. De hele haven van Boston wordt bruin! Dit protest heet de Boston Tea Party.

Reactie Engeland: Engeland was woedend! De kolonies mochten vanaf dat moment niet meer zichzelf besturen! De 13 kolonies waren nu weer woedend! Dit pikten ze niet! “No taxation without representation!” (alleen betalen als we inspraak hebben)

Engeland Pikte dit niet! Stuurt het leger naar de kolonies. Hiermee begon de Amerikaanse Vrijheidoorlog 1775-1783 De 13 kolonies vechten samen tegen Engeland.

De oorlog: Legerleider van de 13 kolonies: George Washington En kregen steun van Spanje en Frankrijk. Zo konden de kolonies winnen. In 1783: Engeland erkende de onafhankelijke kolonies.

Tijdens de oorlog: Terwijl ze nog aan het vechten waren hebben de 13 kolonies alvast op papier gezet, dat ze onafhankelijk wilden zijn. Op 4 juli 1776, de: Onafhankelijkheidsverklaring Ze noemen zichzelf vanaf toen: De Verenigde Staten van Amerika

Begrippen Amerikaanse Vrijheidsoorlog: oorlog tussen de 13 kolonies en Engeland om zelfstandig te worden (1775- 1783) Onafhankelijkheidsverklaring: document in 1776 opgesteld door de kolonisten waarin ze zichzelf onafhankelijk verklaren. Verenigde Staten van Amerika: naam van de 13 kolonies bij elkaar vanaf 1783.

Einde