BEGRAVEN of CREMEREN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
De beroemdste persoon die er is …
Het evangelie van Matteüs Een evangelie van kracht.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Lijden door eigen schuld in het Oude Testament
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
Wat is de bedoeling van Johannes?
Jozua Hoofdstuk 8 Zonde ontdekt en ontkend
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Johannes 3:16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar.
1. 12 DAAROM, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen... 2.
Gezang 44 : 1 – 4 Kinderopwekking 185 Matteüs 28 : 5 – 7, 16 – 20
De christelijke boodschap
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?
Efeze 1:15-23 Tekstboekje Hoofdstuk 5 en 6
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
Romeinen 6:1-11 Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor.
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
“Ik kan dit niet oplossen...” “Ik zal de weg voor jou banen”
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Waarom de Bijbel en niet... de Koran?.
"Maaltijd van de Heer" met 'nablijven'
Pasen & Pinksteren op één dag!
Pasen & Gilgal 1.
OVERVLOEDIG IN HET WERK DES HEREN. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. NIET: allen in Christus…
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
Paulus' toespraak in Antiochië (II)
12...Wij immers zijn niet opgewassen tegen deze grote menigte die tegen ons is opgerukt, en wij weten niet, wat wij doen moeten, maar op U zijn onze.
Er zijn 3 mensen nodig voor deze act
Engelen Wat moet je er mee?. Wat zijn engelen precies? Waar vinden we engelen in de Bijbel? Wat doen engelen?
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Hoofdstuk 1 Op de Bijbelstudie Veg Emmeloord Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua.
Johannes 8: 12 Jezus zegt: Ik ben het licht der wereld, wie Mij volgt zal nimmer in duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
11 september 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:12-20 :13 - geen opstanding – Christus ook niet opgewekt :14,15 – consequenties: onze prediking.
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
“Met Christus opgestaan”
Strijd tegen de zonde?.
30 november 2014 Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
1 En op de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de Eerstelingschoof!
Evangeliënkring Sliedrecht
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
25 september 2014 Bodegraven Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 1Korinthe 15.
27 november 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik... 1Korinthe 15: :Met wat voor lichaam worden de doden opgewekt? 36: De natuur illustreert het; 37-39:
ALPHA Cursus Wie is Jezus?
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Het evangelie van de opstanding
12 juli 2015 Zoetermeer. Romeinen 1 1 Paulus, een dienstknecht van Christus Jezus, een geroepen apostel, afgezonderd tot verkondiging van het evangelie.
19de van de Tijd door het Jaar B Laat ons bidden bij het beluisteren van de zeer mooie muziek van het “Heer Jezus” van Th. L. De Victoria Regina.
13 sept Zoetermeer. wat aan Romeinen 6 (direct) vooraf ging...  door één daad van ongehoorzaamheid zijn alle mensen veroordeeld tot zonde en dood;
Een uitnodiging om na te denken over je geloof
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
de dood verslonden tot overwinning
Keuzeblok I Wat valt er te geloven?
Transcript van de presentatie:

BEGRAVEN of CREMEREN

50/50 én toch een groot verschil Niet-gelovigen kiezen massaal (90%) voor cremeren Gereformeerden kiezen massaal (bijna 100%) voor begraven

BEGRAVEN of CREMEREN 1) De Bijbel zegt: begraven 2) In de Bijbel komt ook crematie voor 3) De Bijbel wijst ons op het voorbeeld van onze Heer Jezus Chris­tus 4) De Bijbel wijst ons op het verband tussen begrafenis en opstanding

1. De Bijbel zegt: begraven ‘Het lijdt het geen twijfel dat begraven de manier van lijkbezorging in de bijbel is.’ Prof. Dr. J. Douma Rond­om de dood (hoofdstuk 4, blz. 152)

1. De Bijbel zegt: begraven In het Oude Testament: Gen. 23: Abraham koopt een familiegraf bij Hebron Gen. 49: Jakob wordt in het familiegraf begraven Jozua 24: de beenderen van Jozef worden (her)begraven Deut. 34: de HERE begraaft het lichaam van Mozes Deut. 21: opgehangen misdadigers moeten op dezelfde dag nog begraven worden

1. De Bijbel zegt: begraven In de Psalmen wordt vaak gesproken over ‘afdalen in het graf’ (NBV 2004) = ‘neerdalen in de groeve’ (NV 1951) Psalm 16, 28, 30, 49, 88, 103, 107, 143

1. De Bijbel zegt: begraven In het Nieuwe Testament: Markus 6: Johannes de Doper is begraven Lukas 7: jongeman uit Naïn wordt begraven Johannes 11: Lazarus ligt in het graf Matteüs 26: Maria zalft Jezus m.h.o. op het graf Handelingen 5: Ananias+Saffira worden begraven Handelingen 8: Stefanus wordt begraven

1. De Bijbel zegt: begraven "De Schrift bevat voor ons in ieder geval déze les, dat begraven van verwanten en vrienden een daad is van piëteit-volle liefde."

2. In de Bijbel komt ook crematie voor Drie situaties: 1) Jozua 7: Achan en zijn gezin 2) 1 Sam. 30: koning Saul beide keren volgt daarna een begrafenis 3) Amos 6: na een epidemie crematie als grote uitzondering op de regel

2. In de Bijbel komt ook crematie voor Niet-begraven-worden is een grote schande, maar dat zegt niets over crematie. Conclusies op grond van bijbelse gegevens: 1. Begraven is voluit bijbels 2. Crematie is zeer uitzonderlijk 3. Geen uitdrukke­lijk gebod om te begraven, ook geen expliciet verbod op cre­meren. Jozua 7: Achan en zijn gezin 2) 1 Sam. 30: koning Saul beide keren volgt daarna een begrafenis 3) Amos 6: na een epidemie crematie als grote uitzondering op de regel

3. Onze Heer Jezus als voorbeeld In de Apostolische Geloofsbelijdenis staat ook, dat Jezus Christus is ‘begraven’. De catechismus had ook kunnen zeggen: 'Waa­rom is Chris­tus begraven?' 'Om daar­door aan te tonen dat Hij echt gestorven is. Zo krijgt zijn opstan­ding des te meer glans.'

4. Het verband dat de Bijbel legt tussen begrafenis en opstanding Zo is het ook met de opstanding der doden. Er wordt gezaaid in vergankelijkheid en opgewekt in onvergankelijkheid; er wordt gezaaid in oneer en opgewekt in heerlijkheid; er wordt gezaaid in zwakheid en opgewekt in kracht. Er wordt een natuurlijk lichaam gezaaid en een geestelijk lichaam opgewekt. 1 Kor. 15:42-44

4. Het verband dat de Bijbel legt tussen begrafenis en opstanding Vanaf Pinksteren en over heel de wereld kiezen christenen vanwege deze beeldspraak bijna altijd voor begraven. Het is voor veel christenen niet alleen maar een bijbelse gewoonte, maar een zaak van een positieve, christelijke levensstijl.

En cremeren dan ?? "Crem­atie is een symptoom van onze gesecu­-lariseerde wereld. We kunnen de groei­ende voorkeur voor creme­ren niet los­denken van heel de moderne levens- en wereldop­vatting, zelfs als men crema­tie 'slechts' verdedigt als de gezond­ste, goed­koopste, vlugste en netste manier van lijkbezorging." Prof. Dr. J. Douma, Rond­om de dood, blz. 159

En dan nog dit: Is een crem­atie per definitie kaal en kil? Is een crematie per definitie ‘on-af’? Hoe geef je na je dood nog een christelijk getuigenis? Waar zoek jij in leven en sterven steun en houvast?