Dorpen Vroeger Nu Later

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toekomst Oudegeinlaan en omgeving
Advertisements

De Vlag van Budel-Dorplein en zijn betekenis.
Samenvatting: Stedelijke gebieden
5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen
1.Geschiedenis tot nu toe. 2.Wat is er al voor elkaar? 3.Belemmeringen/kansen 4.En wat wenst u nu en hoe wilt u zich er voor inzetten? 5.Tenslotte…. Waar.
TAAK 3 WONEN, WAAR KIES JE VOOR?
Gemeente Leidschendam-Voorburg Planpresentatie Gebiedsvisie Heuvelweg.
VNG Utrecht Najaarscongres 18 november 2010 “Als Utrecht krimpt, verschrompelt de rest van Nederland” Prof. mr. Friso de Zeeuw Praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling.
Dorpen Vroeger Nu Later
brugklas ruimte en perspectief
Dorpen Vroeger Nu Later
Verkeersveiligheid en voorstel sanering borden in Enspijk 2.
Wonen in Nederland Hst 3.2 : Verstopte steden.
1 fietsenstallen Leiden CS H. van Zeijl. 2 inhoud Ervaringen in Leiden vertrekpunt oude situatie nieuwe ontwikkelingen beheer openbare ruimte prognoses.
Restauratie van een plattegrond met een plan voor verversing van het grachtenwater in Amsterdam (1759) Stadsarchief Amsterdam Afdeling Restauratie Oktober.
Brugklas hoofdstuk 4.
Paragraaf 3 Inzoomen en uitzoomen.
LEIPZIG: CREATIEF & REALISTISCH Workshop Krimp, Symposium PBL, Rotterdam, 3 nov Letty Reimerink.
Stadsproject Groningen
Praktische Opdracht CKV
Topografie Nederland (8 dia’s)
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN? TAAK 2 HOE ZIEN STAD EN DORP ERUIT?
Bewoners waarderen het dorp. Of niet? Oswald Devisch, Provinciale Hogeschool Limburg.
Leefbaarheid, sociale cohesie en krimp: de nieuwe uitdaging Frans Thissen Universiteit van Amsterdam.
Lokale ontwikkelingen in grensgebieden Dr Frans Thissen Amsterdam institute for Metropolitan and International Development Studies (AMIDSt)
Bevolkingsverandering: hoe blijven dorpen leefbaar en sociaal vitaal?
Inhoud Korte inleiding Kwantitatieve- en kwalitatieve krimp Krimp en ruimte Conclusie * Vragen na de presentatie svp.
Europaplein Welkom Programma Ontvangst Voorstellen: wie is wie? Doel van de avond Planvorming Verleden, heden en toekomst Europaplein Interactie Afsluiting.
Landschap & ondernemen in Landelijk Noord CDR durgerdam, november 2008.
Alkmaar Binnenste Buiten
1Gemeente Leidschendam-Voorburg1 Project Venestraat en omgeving 9 september 2013.
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Oorzaken WO I
NIEUWBOUW 9 EENGEZINSWONINGEN WILLEM GAMESTRAAT OVERDINKEL.
Symposium Wonen & Werken Noord-Brabant 3 december 2014 prof. mr. Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft directeur Nieuwe Markten.
Gemaakt door: Anouk Hultermans Dewi Priem Bente Mulders
2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7
1 EEMSDELTA Regio Eemsdelta De regio Eemsdelta werkt aan het Woon- en Leefbaarheidplan -het vormt de regionale afspraken over leefbaarheid, woningbouw.
* KNOOPERF Achterveldse Eng Anne Jansen PCL, 16 juni 1.
Grenzen en identiteit Deel 2.
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
2 hv Steden, van hier tot Tokyo § 1-4
Centrumvisie Zeeland Presentatie 29 september 2010.
PRESENTATIE GEMEENTERAAD GOUDA ONTWIKKELINGSPLAN KLEIWEG februari 2011Presentatie Gemeenteraad Ontwikkelingsplan Kleiweg
Reduzum Reduzum: inwoners 10 km ten zuiden van Leeuwarden.
Eindproject Project verpakking IMT Lars en Luka Presenteer datum
* Stichting BOEG * Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’ * Stichting Raamsdonks Historie * Stichting Veers Erfgoed Ronde Tafelgesprek 10 september 2013.
Hasselt Riolerings- en wegeniswerken Albertkanaalstraat en Overdemerstraat Infovergadering inwoners 10 & 17 februari 2016.
Het Carré Een nieuwe visie op het historisch centrum De Heerenveense School 11 juli 2012.
Ruimtelijke ordening Thuiskamer Egmond-Binnen Edwin de Waard.
Veller II Presentatie inspraakplan 25 juni Ligging plangebied BARNEVELD A-30 Veller De Burgt spoorlijn.
Sittard-Geleen in 2025 Door: Rens en Robin. Inhoudsopgave Inleiding Waarom leef jij prettig in jouw buurt (in 2025) Hoe draag jij bij aan de leefbaarheid.
De Stad H PPT 01 Ontwikkeling van de gotische stad.
THEMA-AVOND WONEN 1. ONDERWERPEN 1.Provinciale prognose 2.Bouwen in Olland 3.Bouwen in Boskant 4.Koningsvaren 5.Parkeren (o.a. centrum) 6.Grondprijzen.
6vwo thema CSE, tehatex 2011 ‘Wat van ver komt…’ Presentatie G-0
Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1
Ontwikkeling Poelenburg Oost
Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 BB Lesweek 1
Thema 5 “De Stad”.
Kaarten en gebieden Kaarten zijn onmisbaar
Infovergadering inwoners
Uitnodiging wijkavond
Uitnodiging wijkavond
Architectuur.
Hoofdstuk 13 figuren. Hoofdstuk 13 figuren Paragraaf 17.1 Vlakke figuren.
Discussiegroep Erfgoed(koepel) Hoeksche Waard
A woningen Industrie gebied A 12 industriegebied A 2.
Klik hier om verder te lezen
Omgevingsvisie gemeente Heerenveen - thematafel wonen
Informatiebijeenkomst PrimA4a
Transcript van de presentatie:

Dorpen Vroeger Nu Later plan je eigen ruimte Dorpen Vroeger Nu Later Organisch Groeien

Dorpen Vroeger Nu Later

Dorpen Vroeger Nu Later Inleiding Het aanzicht van veel dorpen is de laatste jaren sterk veranderd door nieuwbouw: Kenmerken van die nieuwbouw: Vaak aan de rand van het dorp Vaak grote aantallen gelijksoortige moderne woningen. Woningen die niet aansluiten bij het eigen karakter van streek en dorp. Tegenstanders spreken van witte schimmel. De ‘witte schimmel’ bij Terpdorp Wirdum bij Leeuwarden. Bron: Persbureau Noordoost Heerenveen, 1999 De ‘witte schimmel’ bij ‘s Heer-Hendrikskinderen. Bron: Geoactief sept., 2005

Dorpen Vroeger Nu Later Uit onvrede met de jongste nieuwbouw-wijken ontstond in reactie erop het idee van “organisch groeien”. Geen nieuwbouw meer van grote aantallen huizen niet passend bij het uiterlijk van het dorp en het landschap. Maar bij nieuwbouw rekening houden met geleidelijke groei, de oorspronkelijke plattegrond en met het stratenpatroon van het dorp, met belangrijke beeldbepalende elementen, met het typische dorpsgezicht, met de schaal. Wissekerke, Voorstraat 1900 Bron: prentbriefkaart; Zeeuws Archief, Middelburg, cat.nr. ZI-P-06054

Dorpen Vroeger Nu Later Laten we als voorbeeld eens kijken naar het voorstraatdorp Wissenkerke. Duidelijk is op deze luchtfoto de oude kern van het dorp nog herkenbaar (voorstraat en dijk). Het voorstraatdorp Wissekerke. Bron: Zeeuws Doc.-centrum rec. 51434

Dorpen Vroeger Nu Later Herken je dat kenmerkende patroon van dit dorpstype ook nog terug in de uitbreidings- fasen van Wissenkerke? (voorstraat en dijk)

Dorpen Vroeger Nu Later In de serie kaartjes hieronder is van een ander dorp de groei weergegeven. De eerste twee plattegronden bestrijken een periode van 350 jaar. Die oorspronkelijke vorm is nu onherkenbaar. De laatste vier plattegronden gaan over de laatste 50 jaar. Het kan ook anders. in onderstaande figuur zie je voorbeelden van een gefaseerde groei waarbij de oervorm wel herkenbaar blijft.

Dorpen Vroeger Nu Later Je kunt een heleboel varianten bedenken, maar in onderstaande voorbeelden blijven de oorspronkelijke vormen ook na uitbreiding herkenbaar.

Dorpen Vroeger Nu Later Samengevat: Wat wordt er bedoeld met organische groei ? Het is een visie over hoe de ruimtelijke uitbreiding of herinrichting van stad een of dorp moet gebeuren. De groei van het kerkringdorp Dreischor 1850 – 1915 - 1995 Bron: ‘organisch groeien’ Provincie Zeeland z.p. z.j.

Dorpen Vroeger Nu Later Wat zijn de kenmerken organische groei: Rekening houden met de oorspronkelijke vorm en stratenpatroon van de nederzetting Rekening houden met historische monumenten. Rekening houden met bijzondere kenmerken van het landschap in de omgeving. Niet abrupt maar geleidelijk uitbreiden van een nederzettingdorp of stad. De groei van het kerkringdorp Dreischor 1850 – 1915 - 1995 Bron: ‘organisch groeien’ Provincie Zeeland z.p. z.j.

Dorpen Vroeger Nu Later Als men bij ruimtelijke (her)inrichtings-plannen uitgaat van organisch groeien gaat men het volgende onderzoeken: Wat is de oorspronkelijke vorm van het dorp en wat is het dorpstype? Hoe was de ontwikkeling van het dorp tot nu toe? In welke fase(n) in die ontwikkeling is er nog sprake van organisch groeien? Hoe houd je rekening met: De cultuurhistorie Het oude landschap in en om het dorp